IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ се нуждаят от сделка за държавната помощ сега

Наложително е демократите и републиканците да постигнат съгласие за пакет от нови помощи за бизнеса и домакинствата, преди икономиката отново да поеме надолу

22:30 | 17.09.20 г. 3
<p>
	Президентът на САЩ Доналд Тръмп. <em>Снимка:&nbsp;Al Drago/Bloomberg</em></p>

Президентът на САЩ Доналд Тръмп. Снимка: Al Drago/Bloomberg

Пандемията доведе до най-бързата и тежка рецесия, която САЩ някога са преживявали. Икономиката загуби над 22 милиона работни места само за два месеца и се сви на годишна база с 32% през второто тримесечие, пише в коментар за New York Times Джей Си Шамбоу.

Въпреки че трилионите долари, отпуснати по Закона за подкрепа на малкия бизнес, работниците и домакинствата, приет през март, отначало смекчиха удара на коронавируса, по-голямата част от тяхната решаваща подкрепа вече приключи. Демократичните лидери в Конгреса сега са се намират в безизходица заедно с републиканците от Белия дом и Сената, относно въпроса за новите мерки.

Вероятно ще е по-лесно, политически, да се откажат от дебатите и да преминат към взаимно обвиняване в очакване на президентските избори през ноември. Наложително е обаче да се постигне нова сделка, за да се избегнат щетите за хората и бизнеса, както и сопълнително икономическо забавяне. 

Коронавирусът продължава да убива хиляди хора всяка седмица, изисквайки от гражданите и бизнеса да вземат предпазни мерки, които ограничават икономическата активност. Извънредните федерални обезщетения при безработица приключиха за десетки милиони безработни американци. ЩАтските и местните власти са изправени пред екстремни бюджетни проблеми; несигурността при храните е на най-високото си ниво от десетилетия. САЩ възтановиха само около половината загубени работни места от пролетта. Осигуряването на още пари от Конгреса е както финансово достъпно, така и дълбоко необходимо начинание.

Демократите, които имат мнозинство в Камарата на представителите,  приеха голям пакет за подпомагане на икономиката и домакинствата в размерр на повече от 3 трилиона долара през май като начална оферта. Те завиха пред Белия дом, че биха искали да направят компромис. Но консервативният натиск означаваше, че преговорите вместо това остават в задънена улица. Контролираният от републиканците Сенат гласува с 52 на 47 гласа главно по партийна линия за относително малък „слаб законопроект“, който не успя да получи необходимите 60 гласа.

На фона на липсата на напредък в това отношения, двупартийна група в Камарата, съставена от 25 демократи и 25 републиканци, представи предложение във вторник, което, макар и не перфектно, може да отвори перспективи за евентуална сделка. Предложението на стойност до 2 трилиона долара включва няколко мерки, които заслужават широка подкрепа.

Компромисният план удължава плащанията за безработните. Той осигурява по-голям доход за американците под формата на нов кръг от чекове от по 1200 долара за повечето домакинства. Част от тези пари ще отидат за тези със стабилна работа, но толкова много хора са загубили източниците си на доходи по различни причини, че само допълнителното обезщетения при безработица няма да бъде достатъчно за много домакинства .

Планът също така предоставя 500 милиарда долара за облекчение на щатите и населените места, за да им помогне да продължат да плащат заплати на държавни служители с критични професии, като учители, пожарникари и санитарни служители. 

Сделката осигурява и повече средства за борба с глада чрез програмата SNAP. Преди известна като талони за храна, програмата е един от най-ефективните начини за увеличаване на потребителските разходи и предотвратяване на икономическата болка от пандемията.

Този пакет, което е може би най-важното, предвижда автоматично удължаване на помощта след януари въз основа главно на степента, до която вирусът е бил овладян. Това гарантира, че независимо от резултата от президентските избори, уязвимите домакинства и икономиката ще получават необходимата подкрепа. Ако пандемията бъде овладяна и икономиката започне бързо да нараства, разходите ще бъдат постепенно премахнати.

Всички предложения на въпросния план могат да бъдат подобрени, както отбелязват лидерите на Камарата на представителите в изявление, след като двупартийната група разкри своята идея. Пакетът предвижда първоначално 450 долара на седмица федерална добавка за обезщетение при безработица, която ще бъде намалена на етапи.

Някои изчисления предполагат, че държавната помощ ще трябва да бъде по-голяма от 500-те милиарда долара, предвидени в плана.

Вярно е, че републиканците от Белия дом и Сената не бяха последователни в очертаването на законопроекта, който можеха да приемат през цялото пропиляно лято.

Федералният резерв обаче категорично заяви, че неговата парична политика - поддържането на лихвените проценти близо до нула, субсидирането на дълговите пазари - не може сама да подкрепи икономиката.

Милионите хора и бизнеса, които страдат от пандемията не могат да чакат президентските избори за постигане на сделка. Те се нуждаят от конкретни действия сега.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:53 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
0pk
преди 3 години
Ако успеят да накарат Индия да ги нападне, може и да стане така :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 1
julian12
преди 3 години
Една война с Китай ще реши част от проблемите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 0
0pk
преди 3 години
В смисъл, вече не се обсъжда дали ще поеме надолу икономиката, а кога ще го направи. Тези ще им дават седмични помощи по 450$ за да са живи, тука не знам дали половината работещи могат да се похвалят с такава месечна заплата.Много ми е интересно, как се поддържа такава илюзия за силен долар, при положение че го раздават на корем за всички нуждаещи се според количеството от което се нуждаят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още