IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕП: От ноември Лукашенко не трябва да бъде считан за президент на Беларус

ЕС се нуждае от нов подход към Беларус, който включва прекратяване на всяко сътрудничество с режима на Лукашенко, посочва евродепутат от Литва

21:25 | 17.09.20 г. 13
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Evgeny Maloletka/Bloomberg</em></p>

Снимка: Evgeny Maloletka/Bloomberg

Беларуският лидер Александър Лукашенко не трябва да бъде приеман като президент от ноември, когато изтича мандатът му, заяви в четвъртък Европейският парламент (ЕП), призовавайки да бъдат наложени икономически санкции на настоящия държавен глава на Беларус от страна на Европейския съюз (ЕС). 

В ясна демонстрация на подкрепа за протестиращите в Беларус, които призовават за демокрация, ЕП гласува с 574 „за“ срещу 37 „против“ и 82 въздържали се, за да отхвърли официалните резултати от президентските избори в източноевропейската страна на 9 август, за които Западът смята, че са преправени.

„ЕС се нуждае от нов подход към Беларус, който включва прекратяване на всяко сътрудничество с режима на Лукашенко“, заяви Петрас Австревичус, литовски центристки депутат от ЕС, ръководещ усилията на Парламента за натиск върху властите в Беларус.

Въпреки че гласуването в ЕП не е правно обвързващо, то има политическа тежест и може да повлияе на начина, по който ЕС гледа на Беларус или предоставя финансова подкрепа.

„След изтичането на мандата на действащия авторитарен лидер Александър Лукашенко на 5 ноември Парламентът вече няма да го признава за президент на страната“, се казва в изявление на институцията.

Масовите протести след изборите през август представляват най-голямата заплаха за Лукашенко и опитите му да удължи 26-годишното си управление, въпреки че правителствата на ЕС все още не са отговорили със санкции.

Подкрепата на Москва се оказа решаваща за оцеляването на Лукашенко като президент, а Кремъл обвини Запада в търсене на революция в страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:14 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 8 rate down comment 1
ing5rov
преди 3 години
а за Бокаса нито дума ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 4
SPART
преди 3 години
Литва ли - Нема такава държава - казва една българска популярна песен!А т.нар."европарламент" е нелегимен - съществува си ей така,като селска седянка,говорилня!Санкции може да въведе на пингвините,че бавно се мътят.Или на датчаните,че експлоатират незаконно Гренландия и наручават правата на ескимосите!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 4
abdul
преди 3 години
От ноември?А от коя точно дата през ноември?А кога ги приемаме в ЕС и НАТО официално с новия президент?муахахаха.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още