IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕП: От ноември Лукашенко не трябва да бъде считан за президент на Беларус

ЕС се нуждае от нов подход към Беларус, който включва прекратяване на всяко сътрудничество с режима на Лукашенко, посочва евродепутат от Литва

21:25 | 17.09.20 г. 13
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Evgeny Maloletka/Bloomberg</em></p>

Снимка: Evgeny Maloletka/Bloomberg

Беларуският лидер Александър Лукашенко не трябва да бъде приеман като президент от ноември, когато изтича мандатът му, заяви в четвъртък Европейският парламент (ЕП), призовавайки да бъдат наложени икономически санкции на настоящия държавен глава на Беларус от страна на Европейския съюз (ЕС). 

В ясна демонстрация на подкрепа за протестиращите в Беларус, които призовават за демокрация, ЕП гласува с 574 „за“ срещу 37 „против“ и 82 въздържали се, за да отхвърли официалните резултати от президентските избори в източноевропейската страна на 9 август, за които Западът смята, че са преправени.

„ЕС се нуждае от нов подход към Беларус, който включва прекратяване на всяко сътрудничество с режима на Лукашенко“, заяви Петрас Австревичус, литовски центристки депутат от ЕС, ръководещ усилията на Парламента за натиск върху властите в Беларус.

Въпреки че гласуването в ЕП не е правно обвързващо, то има политическа тежест и може да повлияе на начина, по който ЕС гледа на Беларус или предоставя финансова подкрепа.

„След изтичането на мандата на действащия авторитарен лидер Александър Лукашенко на 5 ноември Парламентът вече няма да го признава за президент на страната“, се казва в изявление на институцията.

Масовите протести след изборите през август представляват най-голямата заплаха за Лукашенко и опитите му да удължи 26-годишното си управление, въпреки че правителствата на ЕС все още не са отговорили със санкции.

Подкрепата на Москва се оказа решаваща за оцеляването на Лукашенко като президент, а Кремъл обвини Запада в търсене на революция в страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:14 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

13
rate up comment 4 rate down comment 2
markov
преди 3 години
Бе те и Мъдуро го смениха преди половин година .....*** вече мълчат по темата. Гуйдо излезе кръгла нула ...над балон.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 4 rate down comment 3
nobel
преди 3 години
Аха. Големи сладури са. В началото поне говореха, че изборите трябвало да бъдат повторени. Но изглежда са погледнали някои социологични проучвания и са се отказали от това - направо ги сменят с натискане на копчето от Брюксел
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 7 rate down comment 1
nobel
преди 3 години
И сега Лукашенко като не е вече президент, то мога ли да задам резонния въпрос - тогава кой Е! Защото ако президентите на Беларус вече ще ги назначават от ЕП то аз предлагам кандидатурата на лицето Бойко Методиев Борисов. Хем е виден Евроатлантик, хем е човек с опит. Напълно отговарящ на всички европейски изисквания. По-добър няма да намерите никъде. Харизваме ви го без пазарлък
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 7 rate down comment 3
SPART
преди 3 години
Ся чакаме европейците да свалят и Ердоган и почти веднага виена да почне да пие боза,закусва с рахат-локум,а гражданите да си честитят банята!Играят си с огъня европейците и най-накрая няма да има кой да ги Освободи през следващите няколкостотин години!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 5 rate down comment 2
nobel
преди 3 години
Лелеее, до къде стигна техниката. Диктаторите започнаха да ги свалят дистанционно от ЕП. Върховна форма на демокрация
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 0 rate down comment 7
redcretin
преди 3 години
Те така сложиха кръст и на рупличката, затуй си нервен - санкции и после два халвинга по един в годината :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 6 rate down comment 2
v_tin
преди 3 години
Всъщност защо не го приемат- наблюдатели изпратиха ли- не са, водят се по акъла на една домакиня която определено има повече акъл от венецуелеца- все пак той има резултат 0%, а домакинята 10%. Ще стане същата работа като венецуела. Май Батька удари поляците за ябълките, сега ще удари и литовците, а покрай тях цялата контрабанда която влиза от ес за руснаците
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 9 rate down comment 3
v_tin
преди 3 години
Със същият успех може да сравниш и литва с швейцария- какво от това
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 6
Dr. Vatnikov
преди 3 години
Литва - минимална заплата 4 ПЪТИ по-висока от Рашка и средна заплата почти 3 ПЪТИ по-висока.:)))))) Иначе нямало такава държава, нали?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още