IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фед смята да запази ниските лихви поне до края на 2023 г.*

Комисията по отворените пазари очаква да продължи „приспособимата“ си политика, докато не бъде постигната инфлация средно от 2%

21:41 | 16.09.20 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Федералният резерв очаквано запази близо до нулата основната лихва и сигнализира, че няма да има промяна в политиката си поне до края на 2023 г., за да помогне на американската икономика да се възстанови от последствията от коронавирусната пандемия.

Комисията по отворените пазари очаква да продължи „приспособимата“ си политика, докато не бъде постигната инфлация средно от 2%, а очакванията за дългосрочния ръст на цените също остават застопорени около това ниво, заяви централната банка в изявление в сряда, цитирано от Bloomberg.

Позицията отразява новата дългосрочна политика на Фед, в рамките на която инфлацията ще може да се покачи над целта от 2%. Тази промяна бе обявена от гуверньора Джером Пауъл по-рано миналия месец по време на годишната конференция на централната банка в Джаксън Хоул.

„Тези много силни, много мощни насоки показват както нашата увереност, така и нашата решимост“, заяви Пауъл по време на пресконференция след решението на комисията.

Гласуването за запазване на политиката, което бе и последното по график преди президентските избори на 3 ноември, завърши с 8 на 2 гласа. Против бяха управителят на Фед за Далас Робърт Каплан, според когото е по-добре да се запази „по-голяма гъвкавост на политиката“, а неговият колега от Минеаполис Нийл Кашкари подкрепи идеята да се изчака с увеличаването на лихвите, докато основната инфлация не достигне 2%, но на „устойчива основа“.

Джером Пауъл, както и други представители на ръководството на Фед, през последните седбици подчертаха, че възстановяването на американската икономика силно зависи от способността на страната да контролира разпространението на коронавируса. Също така бъдещи необходимост по всяка вероятност ще има и от допълнителни стимули за подкрепа на работните места и доходите на американците.

„Възстановяването напредна по-бързо, отколкото като цяло очаквахме“, посочи Пауъл, но подчерта, че темпът на икономическа активност вероятно ще се забави, а „пътят напред остава много несигурен“.

В сряда Фед се ангажира да използва пълния си набор от инструменти, за да подкрепи икономическото възстановяване. Централната банка също така потвърди и готовността си да продължи изкупуването на държавни ценни книжа и ипотечни облигации „най-малко със сегашния темп“, за да се осигури безпроблемното функциониране на пазарите. В отделно изявление от сряда бе посочено, че обемът на ценните книжа ще е 80 млрд. месечно, а на ипотечните облигации – 40 млрд. долара.

Ръководството на централната банка очаква свръх ниските лихви да се запазят до края 2023 г., показват медианните стойности на техните тримесечни прогнози, въпреки че според четирима банкери е възможно да има поне едно увеличение през 2023 г.

Също така от Фед прогнозират по-скромно икономическо свиване през тази година спрямо предходните очаквания, но също така и по-бавно възстановяване през идните.

Освен намаляването на лихвените проценти през март централната банка наля трилиони долари във финансовата система чрез покупки на облигации, като също така откри и редица инструменти за извънредно кредитиране в помощ на бизнеса. Икономиката успя частично да се възстанови от срива заради коронавирусната пандемия, но въпреки това Covid-19 продължава да е причина за хиляди смъртни случаи седмично, безработицата продължава да е висока, а индустрии като туризма все още са в криза.

В същото време програмата за допълнителни помощи за безработица, започната по-рано през годината, наближава своя край, а липсата на политическо решение за нов кръг от стимули потиска възстановяването.

По думите на Пауъл фискалните мерки, предприети по-рано, са помогнали много и вероятно още допълнителни ще бъдат необходими.

*Текстът е актуализиран с коментарите на гуверньора Джером Пауъл към 23:30 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:39 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 1
Зеления
преди 3 години
Къде си Мишо?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още