IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Втори руски кораб се ангажира със завършването на спорния „Северен поток 2“

Плавателният съд „Иван Сидоренко“ е отплавал от Санкт Петербург за германското пристанище Мукран, където се съхраняват тръбите за газопровода

20:46 | 16.09.20 г. 48
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Krisztian Bocsi/Bloomberg</em></p>

Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Русия изглежда е решена да завърши газопровода „Северен поток 2“ на стойност 11 млрд. долара въпреки нарастващата опозиция в лицето на САЩ и други страни от Европа, след като данните в сряда показаха, че руски кораб е отплавал към пристанището, служещо като база за доставките на тръби за проекта.

Плановете на Русия за втори газопровод по трасето на „Северен поток“ през Балтийско море се сблъскват с противопоставянето на редица страни от Европейския съюз (ЕС) и други държави, особено след анексирането на Крим през 2014 г., пише Ройтерс. 

Предполагаемото отравяне на руския опозиционер и критик на Кремъл Алексей Навални от миналия месец добави допълнителна енергия на призивите на западните страни „Северен поток 2“ да бъде спрян.

Корабът „Иван Сидоренко“ е отплавал от Санкт Петербург за германското пристанище Мукран, където се съхраняват тръбите за „Северен поток 2“, показват данни от приложение за проследяване на кораби, събрани от Refinitiv Eikon.

Плавателният съд ще бъде натоварен с тръби, които ще трябва да достави на кораба „Академик Черский“, пише вестник „Комерсант“ без да се позовава на източници.

Понастоящем „Академик Черский“ е акостирал в Мукран, показват данните на Refinitiv Eikon.

Председателят на Европейската комисия (ЕК) Урсула фон дер Лайен заяви по отношение на Навални, че Русия системно се стреми да премахне продемократичните противници на своя територия. Неправилно е да се смята, че „Северен поток 2“ ще помогне за подобряване на обтегнатите връзки между ЕС и Русия, изтъкна още тя.

Говорителят на руския президент Владимир Путин Дмитрий Песков заяви пред журналисти в отговор, че проектът не трябва да бъде свързан със случая Навални.

„Това е търговски проект, който е абсолютно в съответствие с интересите както на Русия, така и на страните от ЕС, и най-вече на Германия“, подчерта Песков.

Бившият германски канцлер Герхард Шрьодер е председател на комитета на акционерите в "Северен поток", като някои германски компании и други дружества са се обединили с „Газпром" около работата по изграждането на газопровода.

Полша е един от най-върлите противници на проекта, предупреждавайки, че той ще увеличи зависимостта на ЕС от руската енергия, като същевременно ще подкопае ролята на Украйна като транзитна държава за износ на руски газ за Европа.

„Северен поток 2“ е проектиран да изнася 55 милиарда кубически метра руски газ годишно. Проектът беше спрян през декември, тъй като швейцарско-холандската компания Allseas, полагаща тръбите по морската част от трасето, спря дейността си заради заплахата от американски санкции, насочени към компании, обслужващи инициативата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:32 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

8
rate up comment 3 rate down comment 9
zelka007
преди 3 години
ти мислиш че 5 големи немски компании ще си прецакат бизнеса в усато и по света за един газопровод та бил той и СП2 ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 4 rate down comment 7
zelka007
преди 3 години
кое ще катастрофира импе , то само 10млрд. кубика ще са за немско , другото отива транзит към съседите . поляците могат и в момента да покрият недостиг от 10млрд. ... :))) ... по-скоро там в австрийско дето зануления ходи на сватби из правителствата им да кумува някой ще му катастрофират комисионните ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 10 rate down comment 4
v_tin
преди 3 години
от цяла германия с искане да не се навеждат на говедарите и да си гледат бизнеса. Леко е споменато за съдебни дела, само е загатнато
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 10 rate down comment 4
v_tin
преди 3 години
Има достатъчно писано по темата- газпром + 5 големи немски компании + мисля че бяха около 350 по малки са ангажирани в проекта. Преди 2 дни в правителството на меркел е получено писмо от 350 компании от ця
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 9
Dr. Vatnikov
преди 3 години
Не е лошо да научиш, че инвестицията за тръбичката си е на газпром. Европейците нищо не сме и няма да загубим, путепоклоннико!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 12
Dr. Vatnikov
преди 3 години
Хаха, няколко петолъчкаджии просо сънуват.Щели германците да катастрофират икономически и енергийно, ако не ползват газ от руската тръба, хахахааа, Господи, прибери си вересиите! Първо от тая тръба за Германия са около 10% от потреблението и. И второ - газ вече идва отвсякъде. Смешни и жалки напъни на червени човечета да изкарат някаква огромна зависимост.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 7
Императорът
преди 3 години
Освен тия 11 МБ, има и пропуснати ползи за хиляди компании, или ангажирани с проекта, или разчитащи на доставките по него. Спирането на проектът ще означава енергийна и икономическа катастрофа за Германия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 4
v_tin
преди 3 години
До момента май са вложени около 11 милиарда евро. Ако не го завършат- тоест ако германиците се поддадат на рекета ще има съдебни дела не само от газпром а и от германски компании срещу германия. Баба меркел да мисли по бързо че времето тече
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още