IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тръмп: Може да имаме ваксина до 3-4 седмици

Президентът защити справянето си с пандемията в САЩ и заяви, че може да има готов за разпространение медикамент преди изборите на 3 ноември

10:38 | 16.09.20 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;David Paul Morris/Bloomberg</em></p>

Снимка: David Paul Morris/Bloomberg

Американският президент Доналд Тръмп заяви във вторник, че само след три или четири седмици може да има вече готова ваксина срещу новия коронавирус. Изказването му бе направено въпреки предпазливите предупреждения на американските здравни власти за ускорения график.

В изказване по време на събитие, организирано от ABC News във Филаделфия, президентът защити справянето си с пандемията в САЩ и заяви, че може да има готова за разпространение ваксина в страната преди изборите на 3 ноември.

„Много сме близо до това да имаме ваксина“, заяви той, цитиран от Ройтерс. „Ако искате да знаете истината, на предишната администрация вероятно щеше да й отнеме години, преди да има ваксина, заради Агенцията за контрол на храните и лекарствата и всички разрешителни. А ние сме на седмици от сдобиването с нея… Може да са три седмици, четири седмици“, коментира държавният глава.

До момента по-мащабно прилагане има само на руската ваксина срещу коронавирус. Тя обаче предизвика някои критики от западни експерти, че твърде бързо е била приложена и качествата й не са били категорично потвърдени. Появиха се и критики, че руските власти залагат на политически дивиденти, а не на фактическите качества на медикамента.

По-рано този месец директорът на Националния институт по алергия и инфекциозни болести в САЩ Антъни Фаучи заяви, че според него ваксина може да има до ноември или декември. Според него има вероятност такава да бъде готова и през октомври, но това е малко вероятно. Според други експерти надежден медикамент не може да бъде достъпен преди началото на 2021 г.

По време на събитието Тръмп отговаря на въпроси от избиратели и от ABC News. Той защити решението си в началото на пандемията да наложи отраничения на пътуванията от и за Китай и Европа, което според него е спасило хиляди, ако не и милиони животи.

Президентът също така защити и американците, които отказват да носят маски и нарушават правилата за социална дистанция с довода, че дори и Антъни Фаучи е променил позицията си по въпроса с течение на кризата.

Тръмп е обект на критики за това, че провежда мащабни събития в рамките на предизборната си кампания, на които присъстващите често не носят маски и не спазват ограниченията за дистанция.

По време на изказването си държавният глава също така отново заяви, че големият брой заразени в САЩ (над 6,6 млн. души към сряда, което прави страната най-тежко засегнатата в света) се дължи на повечето тестове за разлика от други страни.

Той също така повтори и убеждението си от по-рано, че пандемията ще отмине от само себе си. „Не съм я подценил (пандемията – бел. ред.). Всъщност, в много отношения, аз я надцених по отношение на действията. Моите действия бяха много силни“, каза Тръмп.

Президентът стана обект на подигравки в социалните мрежи, след като обърка термина „стаден имунитет“ – форма на защита от инфекциозни болести, когато достатъчно хора от дадена общност изграждат имунитет, който защитава и останалите – със „стаден манталитет“.

„Бих минал без ваксината… но ще си замине (вирусът – бел. ред.) много по-бързо с нея“, каза той. „Ще се развие… стаден манталитет“, посочи той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:40 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 2
Императорът
преди 3 години
Тръмп бил обект на критики заради муроприятията си - ама никой не критикува демократическата сгaн, заради чийто протестъри-мародери всъщност се получи втория и много по-голям пик на епидемията !!! Вижте графиките и ще се убедите.А САЩ да побързат с ваксината - Русия няма как да излекува целия свят сама.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още