IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Управителят на БНБ: Кризата е тест за институциите

От 1 октомври БНБ става част от Единния надзорен механизъм на еврозоната, посочи в речта си пред академичната общност на УНСС Димитър Радев

15:28 | 15.09.20 г. 11
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: УНСС</em></p>

Снимка: УНСС

Днешната ситуация е тест за институциите. Настоящата година е уникална по не толкова положителни причини, включително здравната криза, прераснала в икономическа, и сложната политическа ситуация. Тези развития ни поставят пред много трудни предизвикателства, истинският отговор на които трябва да бъде институционален. С тези думи управителят на Българската народна банка Димитър Радев се е обърнал към преподаватели и студенти при откриването на юбилейната учебна година в УНСС. Той определя стогодишното висше учебно заведение като най-големият, най-старият и най-авторитетният бизнес университет в Югоизточна Европа.

Управителят на централната банка посочи, че институциите от обществено-политическия и икономическия спектър – от политиката, здравния и образователния сектор и икономиката до публичните финанси и банките, са изправени пред предизвикателства.

„Колкото по-здрави са институциите, толкова по-силен ще бъде отговорът. Ако не сме в състояние да дадем адекватен институционален отговор, ефектите могат да бъдат разрушителни“, коментира  Радев, цитиран в прессъобщение на БНБ.

Той е на мнение, че банките влязоха в настоящата криза добре подготвени след направеното през последните години с безпрецедентната по своя мащаб и дълбочина проверка на качеството на активите и стрес тестове, проведени от БНБ и Европейската централна банка.

„Една от техните основни цели беше да се подготвят банките за най-лоши макроикономически сценарии, които мнозина тогава определяха като невъзможни. Сега, когато вече сме в тези „невъзможни“ сценарии, виждаме, че банките реагират адекватно и продължават да бъдат в добра кондиция“, оцени състоянието на кредитните институции гуверньорът на БНБ.

Според него тази подготовка е помогнала още в началото на кризата да се приемат допълнителни мерки, за да се засили капиталовата позиция и ликвидността на банките.

Частен мораториум за кредитите

„Мерките включваха пълното капитализиране на цялата печалба в сектора, силно редуциране на чуждестранните експозиции, а също така и анулиране на предвидените допълнителни капиталови изисквания, свързани с цикличните рискове. Този пакет от мерки осигури допълнителен ресурс в банковата система в размер на 9,3 млрд. лева“, посочи Радев и потвърди, че така в банковия сектор са се създали условия за прилагане на т.нар. „частен мораториум“ върху плащанията по кредити за облекчаване последствията от кризата за бизнеса и населението.

Централният банкер съобщи, че до момента отсрочване на такива плащания са получили над 14 хиляди предприятия и над 93 хиляди домакинства в общ размер на над 9 млрд. лв., което е реално и значително облекчаване на финансовите условия през най-трудния период на кризата.

Сигнал към инвеститорите

Управителят на БНБ припомни, че кризата постави на дневен ред и въпроса с условията за външно финансиране.

„Знаете, че в резултат на кризата започна акумулирането на дефицити, които трябва да се финансират, а също така и да се поддържат необходимите финансови буфери. Поради тази причина ние се нуждаехме от допълнителен знак за пазарите и за инвеститорите, че България стои стабилно в кризата от гледна точка на финансовата си позиция и на паричния си режим. Този знак беше даден с установяването на суапова линия за 2 млрд. евро между Европейската централна банка и Българската народна банка“, каза Радев пред академичната общност.

Той е категоричен, че този знак беше разчетен еднозначно положително както от пазарите, така и от кредитните агенции, а също така и от инвеститорите.

„Искам да посоча нещо много важно – тази констатация за силната финансова позиция на страната остава валидна и в момента, независимо от развитието през последните месеци. Ще бъде грешка с много сериозни последици, ако допуснем пробив в тази посока“, отбеляза управителят на БНБ.

Предизвикателствата заради пандемията

Той обаче предупреди, че със загриженост гледа на това, което предстои да стане в следващите месеци: „Съществува голяма неяснота по отношение на това как ще се развие здравната криза, свързаната с това икономическа криза, и как ще се развие политическата ситуация“.

Димитър Радев заяви, че Българската народна банка остава консервативна в своите прогнози за икономическия растеж с твърде широк диапазон на допусканията.

В момента работим по нова, актуализирана оценка за ситуацията за тази година и за това, което очакваме през следващата година. Ще публикуваме тази оценка през месец октомври“, информира банкерът.

Радев отбеляза, че оценките на ЕЦБ и БНБ за икономическото възстановяване в еврозоната и България ще повлияят дали ще са необходими допълнителни мерки в условията на несигурност заради пандемията.

От 1 октомври БНБ ще е част от Единния надзорен механизъм

„Извън контекста на конкретните мерки, свързани с кризата, през настоящата година постигнахме и развитие с огромно стратегическо значение, което все по-силно ще се оценява в бъдеще. Става въпрос за едновременното присъединяване на българския лев към европейския валутен механизъм и на страната към Европейския банков съюз, коментира управителят на БНБ. - След броени дни, на 1 октомври, Българската народна банка чрез банковия надзор ще стане първата българска институция, пълноправен член на важна институция на еврозоната – Единният надзорен механизъм.“

Това, по думите му, е забележителен пример на институционално развитие.

„Само преди няколко години надзорът беше една от най-уязвимите и най-критикуваните регулаторни институции в страната. В момента той е една от най-солидните и най-силните институции, приета единодушно в семейството на европейския банков надзор. Този пример на институционално развитие може да бъде приложен и в други важни сфери“, смята Димитър Радев.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:06 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

11
rate up comment 4 rate down comment 0
bgMan
преди 3 години
Serafima - то тоя модел с назначенията е съществувал много преди тиккватаа. Навремето когато Станишев ръководеше БСП схемата с назначенията и продажбата на държавни служби бе същата но ситуацията в страната и положението на хората бяха много по-зле. А по времето на управлението на мадридския крадец да не беше по-различно?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 2 rate down comment 3
serafima
преди 3 години
Някои уверено ръсят глyпости, но си личи, че са гола вода като експерти.Сега Бойко Борисов и партийната върхушка в ГЕРБ са в състояние на паника. Цели структури на партията напускат. Положението е направо трагично. Затова лидерът Борисов се втурва да пътува из страната, за да спасява каквото е останало от местните организации.Всеки партиен функционер в ГЕРБ е бизнесмен в националния с международно участие концерн "Бойко Борисов" АД и това е скелета, гръбнака на ОПГ, нарекла се партия.Оттам идва и големият страх, че ако се стигне до предсрочни избори и те се проведат честно и по правилата, ще лъсне грандиозният провал на налагания през последните няколко години порочен модел.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 3 rate down comment 4
zelka007
преди 3 години
то туканка това за кризите и колапсите на БГ , ЕС и в частност светът (без евразийският икономически съюз разбира се) е постоянна тема . мине се не мине ден-два и някой прорукува разпад , колапс , крах , буря , ураган ... :))) ... пък то нещата си вървят , че и задобряват ... :)))Бащицата е велик ... мани къде не можаха да го свалят , ами и в следващия парламент ще влезе и пак ще е сила номер едно ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 6 rate down comment 1
bgMan
преди 3 години
Все едно слушам грамофонна плоча на пияния ББ.Септември-октомври хората като си изхарчат буферите покрай новата учебна година ще видите какво ще последва ноември-декември икакво има и какво няма.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 5
zelka007
преди 3 години
кризата от затварянето на икономиката заради вирусът утече , чета статистика имотите почти са възстановили предкризисните си нива , по автоборсите колите си вървят , от средата на август и по-големите ми клиенти си влезнаха в пред вирусната норма че и някои правят по-големи поръчки ... опашките по супермаркетите постепенно се завърнаха ... та с кризата квото било ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 6 rate down comment 0
bgMan
преди 3 години
Кризата е тест за хората.Институции в България отдавна няма.Има мафия и назначени парашутисти+масони.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 4
abdul
преди 3 години
Смени си бюрото.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 1
Sandy
преди 3 години
Преди 1 година заявих, че до 12. 2020 г. България ще се срине и фалира. В няколко мои постове получих много минуси, тоест несъгласни с мен хора тук. Причината за това мое твърдение беше това, че документите, които идваха на моето бюро показваха огромни разлики в твърдението на правителството, че всичко в икономиката и държавата е добре, дори отлично. Става въпрос за колосални лъжи и измами, разбирате ли? Ако от ЕС са се оставили да бъдат манипулирани и излъгани е лошо, но ако са знаели и си затварят очите тогава 2 пъти по лошо. Нещата във всички институции не само са плачевни, те са катастрофални.. и с какъв акъл това се прикрива и на черното се казва бяло. Все едно за човек, който е в много тежко здравословно състояние, да се каже, че е в отлична форма. Разбирам, че правителството цели да се задържи до изборите, които отново да манипулира, но на такава цена да срине народ и държава, това е национално предателство и престъпление. Разберете това, Дами и Господа !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 7
abdul
преди 3 години
Няма борд в момента. Лева може да плава в +-15. Ако ни е толкова зле инфлацията да мъцнат лева малко. Държим се само на проекто-ВНС (Суверинитет от най-висша степен).. и на менда, де.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 0
Веск
преди 3 години
Нямаш право. Борд. ЕС. ИРМ-2. Друг ще ни ги печата и дава. Ако даде , даде. Ако не глад. ЕЦБ се казва. До сега Борисов е излял милиарди доплнително за няколко месеца и нищо. Кризата дойде. БАнките щели да ни спасят в кризата. Да не повярваш. Между другото надявам се, но не разчитам на това. Износ, сделки с имоти, туризъм, инвестиции, пари от чужбина. Дефлация - последен фактор от днес. Най-показателен за сила и фаза на кризата. Почна се. Не почва се, а почна се.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още