IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Основана от Бил Гейтс компания разкри иновативна технология за ядрена енергия

TerraPower представи енергийна система, използваща реактор на бързи неутрони с топлоносител течен натрий в комбинация със система за съхранение на разтопена сол

19:00 | 14.09.20 г. 8
Автор - снимка
Създател
<p>
	Бил Гейтс. <em>Снимка:&nbsp;Jason Alden/Bloomberg</em></p>

Бил Гейтс. Снимка: Jason Alden/Bloomberg

Базираната в САЩ компания за технологични иновации TerraPower, основана от милиардерът филантроп Бил Гейтс, и GE Hitachi Nuclear Energy (GEH) стартираха архитектура на енергийна система, която се отличава с употребата на икономичен реактор на бързи неутрони с топлоносител течен натрий в комбинация със система за съхранение на енергия посредством разтопена сол, съобщава Nucnet. 

В съвместно изявление компаниите заявиха, че модерната иновация Natrium се основава на технологията, използвана в генерирането на слънчева топлинна енергия. Тя ще предложи „изобилна чиста енергия навреме, за да помогне за постигането на климатичните цели“, изтъкват дружествата.

Новата архитектура на технологията Natrium опростява предишните видове реактори. Неядреното механично, електрическо и друго оборудване ще се помещава в отделни конструкции, което намалява сложността и разходите.

Дизайнът има за цел да позволи значителни икономии на разходите, като позволява големи части от съответната централа да бъдат изградени по индустриални стандарти. Подобренията използват по-малко интерфейси на оборудването и намаляват количеството бетон с 80% в сравнение с големите реактори.

„Реакторите Natrium са проектирани да осигурят стабилна, гъвкава мощност, която безпроблемно се интегрира в енергийните мрежи с високо проникване на възобновяеми енергийни източници“, посочват от TerraPower.

Системата Natrium разполага с 345-мегаватов реактор и може да бъде оптимизирана за специфични пазари. Например, нейното иновативно термосъхранение има потенциала да увеличи мощността на системата до 500 MW за повече от пет часа и половина, когато е необходимо.

„Нашият колективен опит предоставя несравними възможности в проектирането и строителството, които гарантират, че продуктът Natrium може да осигури стойност за нашите клиенти“, споделя Джей Уайлман, президент и главен изпълнителен директор на GEH.

Системата Natrium привлече вниманието на редица компании за комунални услуги. PacifiCorp, дъщерно дружество на Berkshire Hathaway Energy, Energy Northwest и Duke Energy изразиха своята подкрепа за осигуряване комерсиализация на технологията.

TerraPower също разработва реактор с бягаща вълна (TWR), проектиран да бъде реактор на бързи неутрони с топлоносител течен натрий, който използва обеднен уран като гориво. Третата потенциална технология на компанията, бързият реактор с разтопена сол (MCFR), има потенциал да бъде относително евтин реактор, който може да работи в нови, по-високи температурни режими.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:56 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 6 rate down comment 2
data
преди 3 години
Ха , руснаците са доста по напред .Белоярската АЕЦ започва работа през април 1964 г. реактора БН-600 още си работи, а през 2016 пуснаха БН-800 и реакторите са точно на бързи неутрони с охладител натрии и са в търговска експлоатация .Бил леко е закъснял с "иновацията"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 4 rate down comment 3
zelka007
преди 3 години
хммм ... идеята не е баш на Бил Гейтс , в момента бърза да се включи в състезанието за площадката в айдахо , дето им е националната ядрена лаборатория . там има разрешително за построяване на експериментален реактор , с който да тестват технологията за съхранение на енергия чрез разтопена сол в резервоар . така работят хелиостатите с концентрирана слънчева светлина . идеята е да помпа ядрения реактор топлина в резервоара цял ден , докато ВЕИ-тата захранвата мрежата и после нощем и в пиковите часове да генерира необходимото , освен неговата генерация и тази съхранена чрез стопилката . наскоро направиха пробив в един от университетите им , успяха да създадат специфично керамично покритие за такъв резервоар , което да е устойчиво и издръжливо и при температури около 2000 градуса ... мдааа , ще залагат доста на ВЕИ очевидно и го къдрет в момента как да балансират мрежата ...дядя вова , тука тънката част е солената стопилка и технологията около нея , а не реакторът ... с него само ще постигнат температурите по-лесно ... :))) ... хилядниците ала беляНЕ отиват в историята ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 8 rate down comment 3
Стоян Петров
преди 3 години
Реактори на бързи неутрони има от 70-те години на миналия век. Досега не са се наложили. На теб 50 години не са ти достатъчни за да разбереш защо това е така, по-опасни са и са по-скъпи. Ако американците постигнали нещо рационално, което ние не знаем е нормано да замълчим. Но ти нали си на норма, не пропускаш да си увеличиш заработката.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 8 rate down comment 4
Стоян Петров
преди 3 години
Хахахаха.....Не знаех, че наричат Били с прозвището инжекцията.....Хахахаха.....Теб да не би да те е боцкaл, та си наясно ...... Хахаха.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 6
doba
преди 3 години
Бил най-добре да се свърже със Зелков(или обратното).Той ще му обясни бъдещето на енергетиката.Ток без пари, дори с отрицателна цена, нон-стоп!Направо Рай.Къде е тръгнал Гейтс с неговите ядрени проекти?..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 8
дядя Вова
преди 3 години
Ем то Посейдона отдавна си джитка на подобна технология.И без бързи неутрони май-май.А руснаци на бързи неутрони реакторе подкарани находятся :)Отработено, бачка вече.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 5
Dr. Vatnikov
преди 3 години
Така е, Гейтс участва и финансира в технилогии от бъдещето, а плюещите го още ходят по голяма нужда в двора...хехее :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 7
ing5rov
преди 3 години
хаха , Били Инжекцията не си пада по зелени сделки ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още