IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Жълтите жилетки" се завърнаха в Париж, полицията използва сълзотворен газ*

Стотици хиляди демонстранти се събраха в центъра на френската столица за разрешени от властите шествия

16:42 | 12.09.20 г. 3
<p>
	<em>Снимка: EPA/БГНЕС</em></p>

Снимка: EPA/БГНЕС

Френските власти разположиха голям брой полицейски сили в Париж и използваха сълзотворен газ, тъй като движението на „жълтите жилетки“ се завърна в столицата след принудителното му спиране заради коронавирусната криза, предава Ройтерс.

Стотици хиляди демонстранти се събраха на два площада в Париж за разрешени от властите шествия. Единият кортеж потегли без инциденти, но другият поход беше забавен, след като полицията използва сълзотворен газ, за да разпръсне протестиращи, напуснали определения маршрут. Някои от тях подпалиха кофи за боклук и автомобил.

Властите забраниха протестите в централната част, включително „Шанз-Елизе“, който стана център на безредиците в разгара на движението на „жълтите жилетки“ преди близо две години, когато гневът заради акцизите върху горивата и стила на управление на президента Еманюел Макрон накара стотици хиляди души да излязат на улиците в цяла Франция.

Някои от протестиращите бяха облечени в черни дрехи и носеха знамето на антифашистко движение, което показва присъствието на радикални демонстранти, наречени "черни блокове", обвинявани често за насилието при уличните демонстрации във Франция. 

Полицията съобщи, че е извършила 222 ареста към 15,45 ч. местно време. Много хора са били арестувани заради носенето на предмети, които може да се използват като оръжия. 

Новата мобилизация на „жълтите жилетки“ се случва в момент, когато Франция регистрира ръст на случаите на нови коронавирус.

Новооткритите случаи за един ден в страната отбелязаха рекорд в четвъртък с близо 10 хил., а броят на хората, лекувани в болница, се увеличава стабилно този месец.

Френският премиер Жан Кастекс обяви в петък планове за ускоряване на тестването и затягане на мерките в някои градове, но допълни, че правителството иска да избегне национална блокада като през пролетта.

Полицията призова демонстрантите в събота да спазват здравните мерки в Париж, който е сред „червените зони“ за коронавирус във Франция.  В града е задължително носенето на маска на улицата.

*Информацията е актуализирана в 19,18 ч. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:21 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 7 rate down comment 1
cyclop
преди 3 години
...някои животни са по-равни от другите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 1
ing5rov
преди 3 години
мдаа , американската рецепта в такъв случай гласи , че Макрон не е легитимен , щото "народът" го не ще ... справка случаят " Лукашенко".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 1
julian12
преди 3 години
Айде сега да чуем какво ще каже макарона за полицейското насилие. Дали ще използва същите думи като за Беларус.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още