IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тръмп се сравни с Чърчил

Малко преди изборите в САЩ президентът изпадна в затруднение, след като призна, че е омаловажил умишлено риска от коронавируса

11:12 | 11.09.20 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	Тръмп по време на пресконференция в Белия дом. <em>Снимка Bloomberg L.P.</em></p>

Тръмп по време на пресконференция в Белия дом. Снимка Bloomberg L.P.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп направи паралел между своите успокоителни изказвания по време на пандемията от коронавируса и поведението на британския премиер Уинстън Чърчил по време на Втората световна война.

"Когато Хитлер бомбардира Лондон, Чърчил, велик лидер, често е излизал на един покрив в Лондон и е говорил на хората”, каза Тръмп в четвъртък вечерта (местно време) по време на предизборен митинг във Фриланд, Мичиган.

„И той винаги е говорел спокойно. Той е казвал, че трябва да сме спокойни. Не, направихме го както трябва (справянето с пандемията, б. ред.) и свършихме работа като никой друг”, заяви президентът, цитиран от Bloomberg.



Тръмп беше подложен на натиск почти два месеца преди изборите в САЩ, защото в интервюта с разследващия журналист Боб Удуърд заяви, че през март съзнателно е омаловажил опасността, породена от вируса.

Съответните пасажи и записи на разговора бяха публикувани от американските медии в сряда. Тогава Тръмп заяви в своя защита, че не е искал да разпространява паника.

Тръмп се позова в четвъртък на съвета на правителството в Лондон към британците по време на Втората световна война: „Запазете спокойствие и продължете“ („Keep calm and carry on“). “Това направих”, каза той. 


Твърди се, че Чърчил е наблюдавал нацистките бомбардировки над Лондон от покрива, но не е изнасял речи. През юни 1945 г. - след края на войната - той говори по време на предизборната кампания на открит покрив, което е заснето на снимки.

Тръмп потвърди, че е казал на журналиста, че вирусът се предава лесно и е много по-смъртоносен от грипа в момент, в който е казвал на американците да не се притесняват от избухването, което според него ще изчезне. Разкритието доведе до обвинения от страна на Демократическата партия, че Тръмп е заблудил или откровено е излъгал обществото за заплахата от пандемията.

На пресконференция в Белия дом в четвъртък Тръмп отрече да е лъгал американците за опасността, която крие коронавирусът. На въпрос на репортер той нарече това "срам". "Не лъжех", каза Тръмп.


„Казах, че трябва да запазим спокойствие, не трябва да изпадаме в паника”. Конкурентът на  Тръмп в надпреварата за Белия дом, демократът Джо Байдън, обвини в сряда републиканеца, че е излъгал американския народ и е отговорен за убийството на десетки хиляди американци.

Тръмп контрира в четвъртък, че ако Удуърд смята, че изявленията му са проблематични, той е трябвало да излезе публично с тази изява веднага, вместо да чака месеци. Във Фриланд държавният глава нарече пред приветстващите го поддръжници носителя на наградата "Пулицър" Удуърд „луд“.
 
С приближаването на изборите на 3 ноември президентът, който изостава от демократа Джо Байдън в предизборните анкети, се опитва многократно да измести фокуса от вируса, тъй като проучванията показват, че повечето американци не одобряват неговата тактика за справяне с кризата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:07 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 1
фиг.1
преди 3 години
Великите лидери от миналото често са обричали народите си на заколение. Затова и не искаме велики лидери, а просто ДОБРИ лидери.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още