IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Коронакризата разпали темата за минималната работна заплата у нас

Ако минималното възнаграждение бъде замразено, е възможно да се стигне до протести на синдикатите

17:09 | 10.09.20 г. 2
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Снимка: БГНЕС

Министерството на труда и социалната политика ще предложи увеличаване на минималната заплата на 650 лева, обяви преди дни социалният министър Деница Сачева. Догодина страната ще е в етап на възстановяване, а и минималната работна заплата в България е най-ниската в Европейския съюз. От ключово значение е да направим крачка за развитие на доходите, каза социалният министър.

В същото време работодателите от АИКБ поискаха замразяване на минималната работна заплата заради кризата, предизвикана от коронавирусната пандемия. А синдикатите очаквано са против това. Пред Bulgaria ON AIR темата коментираха зам.-председателят на Българската стопанска камара (БСК) Димитър Бранков и икономистът от КНСБ Любослав Костов. 

"Ратифицирахме Конвенция №131 за минималната работна заплата - там ясно са определени критерии, които правителството е задължено да спазва. Не виждаме никакви конкретни числа за това правителствено намерение. Никакви разчети, всичко става при липса на прозрачност", заяви зам.-председателят на Българската стопанска камара (БСК) Димитър Бранков.

Той посочи, че още през 2013 г. е трябвало да имаме средноевропейски доходи, ако дадените обещания били спазени. Бранков призова правителството да помисли как ще покрие 650 лв. минимална заплата в общинските болници, които по думите му са в колапс.

"Беше ясно още преди 3 години, че от 1 януари 2021 г. минималната заплата ще бъде 650 лева. Заетостта намалява заради странични фактори, включително рецесията, в която се намираме. Връзката е между минималната работна заплата и заетостта. Не е вярно твърдението, че ще намалим заетостта като вдигнем минималната работна заплата", каза от своя страна икономистът от КНСБ Любослав Костов.

Той подчерта, че българският бизнес е с най-ниски данъци и плаща най-ниските минимални и средни заплати, а в същото време заплашва, че ще фалира.

Бранков контрира, че проучвания на ЕК показват връзка между заетостта и минималната работна заплата при уязвимите групи на пазара на труда. По думите му тази връзка не бива да бъде пренебрегвана.

"Дори и без Covid-19 щяхме да сме в тези условия. 2500 лв. месечно е добавената стойност, която произвежда един зает в България. Няма как да се разпростираме извън тази черга", обясни зам.-председателят на БСК.

Костов е на мнение, че замразяването на минималната работна заплата е станало като нарицателно за това "да преодолеем кризата". Издръжката на живот все още е над минималната работна заплата, настоя той и отбеляза, че е възможно да се стигне до протести от страна на синдикатите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:26 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 4
фиг.1
преди 3 години
За Германия това не е проблем, но за България е и ако искаш да знаеш защо, първо трябва да си изясниш някои термини, като "добавена стойност" и "производителност на труда." А бизнесът дори и в западна Европа често фалира. Аз не съм против повишаването на доходите, въпреки че административният подход не ми е любим. Но това трябва да се прави само когато икономиката расте, а случаят не е такъв. Много бизнеси и в момента са на червено, ако ги натоварят с още разходи, гледай как безработицата ще скочи. Това и министрите го знаят, но наближават избори, което според мен влияе на решението им.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 0
novata_ikonomika
преди 3 години
Как все българския бизнес (голяма част собственост на западни фирми, за което нямам точна статистика) фалира като се вдига минималната заплата? Как не фалира бизнеса в Германия, Франция, Холандия при минимална заплата 1000-1500 ??
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още