IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Коронакризата наду ликвиден балон от биткойн, етер и рипъл

Глобалната хлабава парична политика за момента може да остане движеща сила за криптовалутите. Ново проучване показва, че това не е гаранция за печалби

18:57 | 10.09.20 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg</em></p>

Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg

Редица криптовалути, като биткойн, етер и рипъл в момента плават на глобална ликвидна вълна, смятат анализатори в DZ Bank. Това става ясно от проучване, което банката публикува в сряда. В изследването авторите класифицират събитията на пазарите за криптостойности през последните няколко месеца.


"Криптовалутите преживяват ренесанс от средата на март", обобщават анализаторите от DZ. По това време биткойн се издигна над границата от 12 000 долара за първи път от средата на 2019 г. В началото на пандемията от коронавирус криптовалутите изглеждаха като явни губещи от кризата, но тази картина постепенно се промени от средата на март. Според авторите последният спад на цената не променя нищо, тъй като биткойн отново се е преместил на цена от около 10 000 долара.



Авторите посочват глобалното разширяване на експанзивната парична политика и усилията на правителствата по целия свят за компенсиране на колебанията на пазарите с данъци и държавни разходи като основна причина за положителното развитие на криптовалутите през последните месеци. Съчетанието от ескалиращи съотношения на държавния дълг - т.е. процентното съотношение на дълга на страната към брутния вътрешен продукт - и нарастващият ценови натиск очевидно са накарали инвеститорите все повече да се обръщат към възможности за инвестиции извън традиционната система от евро, долари и други национални валути.

Според експертите на DZ глобалната пандемия също е допринесла за ликвидността на крипто валутите. Причината е ясна: „Промени в поведението, свързани с коронавируса“, са накарали все повече хора да приемат валути, базирани на блокчейн. Това може да бъде оправдано и от факта, че причинената от коронавируса криза допринесе за нарастването на цифровизацията в световен мащаб заради ръста на броя уеб конференции, работа от дома и увеличаването на онлайн пазаруването.

Освен това много инвеститори обръщат повече внимание на анонимността, когато плащат повече в интернет. Зьорен Хетлер, анализатор от DZ и автор на изследването, пояснява пред Handelsblatt: „Можете да спорите дълго дали при плащане се изисква анонимност, или не. Съществува обаче легитимен интерес към неприкосновеността на личния живот сред гражданите и бизнеса. Това многократно се подчертава дори и от централните банки”.

В допълнение DZ Bank намира и трета причина за доброто представяне на криптовалутите в кризата, която причина „в никакъв случай не е нова или задължително дължаща се на коронакризата“: Дори по време на кризата продължиха спекулациите за нарастващото участие на институционалните инвеститори в криптовалутите.

В същото време анализаторите съветват за повишено внимание: с оглед развитието на курсовете през последните няколко месеца у наблюдателите и инвеститорите вероятно ще нахлуят спомени за втората половина на 2017 г. Тогава биткойнът поскъпна от 2500 долара до малко под 20 000 долара само за няколко месеца. Непосредствено след историческия връх обаче цената претърпя значителни сривове и само няколко седмици по-късно стойността отново се намали наполовина. В средата на март 2020 г. цената на  биткойнът падна до около 5000 долара и сега се връща на ниво от около 10 000 долара.

 „Има - както тогава, така и сега - основателни причини, които могат да се проследят в ретроспекция и които оправдават увеличенията на цените“, казват авторите на изследването. Миналото обаче било показало, че тези аргументи не са гаранция за поддържане на високи ценови нива или допълнителни печалби.

Зьорен Хетлер, автор на изследването на DZ Bank, обяснява, че все още има рискове, свързани с търговията с криптовалути: „Бих се съгласил, че търговията с криптовалути ще продължи да бъде толкова рискована, колкото през 2017 или 2018 г.“ Ето защо DZ Bank предупреждава заинтересованите да действат предпазливо - „колкото и примамливо да е динамичното увеличение на цените през последните месеци“.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:12 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 3
фиг.1
преди 3 години
Вярно, че рипълът не се копае, но това не значи, че цената му си стои една и съща. Всъщност, то няма нищо общо с копаенето. Отвори XRPUSD chart ако искаш и ще видиш, че от началото на годината цената е варирала между 0,14 и 0,33. В момента е 0,24.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 4
mrynmryn
преди 3 години
За разлика от първите 2, рипъла не се копае. Колкото вложиш в него - толкова е.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още