IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МВФ: Кризата с коронавируса няма да приключи без ваксина

Възстановяването остава много нестабилно и неравномерно в отделните региони и сектори, посочват Кристалина Георгиева и Гита Гопинат

21:30 | 09.09.20 г. 8
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Jason Alden/Bloomberg</em></p>

Снимка: Jason Alden/Bloomberg

Международният валутен фонд (МВФ) предупреди в сряда, че коронавирусната криза "далеч не е приключила" и подчерта необходимостта от многостранно сътрудничество, за да се осигурят адекватни доставки след разработването на ваксина срещу Covid-19. 

В публикация в списание Foreign Policy, управляващият директор на МВФ Кристалина Георгиева и главният икономист Гита Гопинат заявяват, че продължаващото икономическо възстановяване от кризата е резултат от бързото прилагане и безпрецедентният мащаб на държавната подкрепа и на подкрепата от страна на централните банки, но ще са необходими повече усилия в тази посока.

Според тях световната икономика дава признаци за напредък от тежкия спад, причинен от пандемията, но пълно възстановяване е "малко вероятно" без ваксина срещу Covid-19.

"Възстановяването остава много нестабилно и неравномерно в отделните региони и сектори. За да се гарантира, че възстановяването ще продължи, от съществено значение е подкрепата да не се оттегля преждевременно", пишат те в съвместната публикация.

Те подчертават, че правителствата трябва да продължат да подкрепят работниците и предприятията, тъй като безпрецедентната криза може да доведе до вълна от банкрути и загуба на работни места. Въпреки резкият скок в производството, потреблението и заетостта заради облекчаването на ограничителните мерки, кризата далеч не е приключила, предупреждават още те.

Двете видни представителки на МВФ също така подчертават значението на "справедливото разпространение на ваксини" за равномерното подобряване на икономиката в световен мащаб.

МВФ изчислява, че общите разходи за кризата ще достигнат 12 трилиона долара до края на 2021 г., като страните с ниски доходи вероятно ще се нуждаят от постоянна подкрепа.

Фондът предостави спешно финансиране на 75 държави, включително 47 държави с ниски доходи, и заяви, че е готов да предостави допълнителна подкрепа на по-широк кръг от страни със средни доходи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:52 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 3 rate down comment 1
Dr. Vatnikov
преди 3 години
Неграмотен, злобен и завистлив...да, я върти мопа, че Хасан ще те нахока след малко, дюнерджийницата пълна, то коментари пише!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 1
michaelis23
преди 3 години
бaххти гнъсната твap е тва Георгиева, за тая крава нема ли некой Новичок ама от истинския или напрао да я сложат у чувал ? Моо бих се зарадвал ако утре я напишат с краката напред барабар с отровната им организацийка, която надяям се Тромпетиста през следващия мандат да ги озъпти малко или много ако не успее да ги разпарчатоса ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 0
Zlato
преди 3 години
Няма такова нещо. Който си е успешен, си е успешен, въпреки/заради определени връзки ;-)Завършва политическа икономия и социология във ВИИ Карл Маркс (днес Университет по национално и световно стопанство) през 1976 г. През 1986 г. защитава докторска дисертация на тема Екологични политики и икономически растеж в САЩ. Започва научна кариера в УНСС през 1977 г., където се издига до доцент. Гостува в катедрите по икономика на Лондонското училище по икономика (1987 1988), както и в Университета на Южния Пасифик във Фиджи и Австралийския национален университет, където води лекции за икономиките в преход.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 3
Dr. Vatnikov
преди 3 години
Няколко жалки копейничета под мен църкат срещу успели българи.Колко познато. По партизански.Ако беше някой Сергей, да са му облизали задните части вече до блясък.Пфууу...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 2
baba_meca
преди 3 години
Те тия политици, що не си сттоят вкъщи, като е толкова страшно?!?!? Да вземат да напуснат работа, да си подадат оставката и да не се показват повече пред хората!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 3
abdul
преди 3 години
То не останаха хора, *** сталинке. всичко живо умря от тоя ковид.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 4
Sandy
преди 3 години
Света вече разбра, че COVID е лъжа и измама и то голяма.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 4
ing5rov
преди 3 години
баси манипулациите на ниско / ама много ниско ! / ниво ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още