IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ваксината срещу COVID-19 може да забави растежа на работните места в САЩ

Масовите ваксинации ще преобърнат сегашната ситуация на „новото нормално“, създавайки темпорален балон на поредно икономическо „замръзване“

20:30 | 09.09.20 г. 6
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Спадащият брой на заразените с коронавирус предполага, че икономиката на САЩ може да се подобри през следващите месец-два, тъй като блокирането е облекчено и американците възобновят нормалния си начин на живот. Съществува обаче неочакван краткосрочен риск: ваксината да бъде готова до ноември.

В средносрочен и дългосрочен план ваксината ще бъде божи дар за икономическия растеж. В крайна сметка ситуацията с по-ниската смъртност си заслужава дори на фона на покачването на нивото на безработица. Независимо от това, съществува възможност пазарното реализиране на ваксината в действителност да доведе до рязко, макар и временно, забавяне на растежа на работните места, пише Bloomberg.

Защо? 

За момента никой не вижда края на пандемията. Въпреки че понастоящем данните относно заболелите и смъртните случаи да се подобряват в много части на САЩ, през зимата лесно може да се преобърне тенденцията и да станем свидетели на нов прилив от инфекции. Дори по-оптимистичните оценки предполагат, че САЩ ще трябва да изтърпят още няколко вълни, преди цялата страна да постигне стаден имунитет.

В резултат на това бизнесът и семействата се опитват да намерят начини да се приспособят към това, което засега се възприема като новото нормално.

Ваксината би променила действителността - определяйки целева дата всичко, което в момента се възприема като социален или икономически тренд, да приключи. За тези, които обмислят да се върнат в офиса или е училище, ваксината ще даде окончателен отговор на въпроса „Ако не сега, кога?“

Ваксината също би създала очевиден стандарт за това кой трябва да бъде върнат на работа - тези, които са били ваксинирани. Въпреки че се води силен дебат за това кой трябва да получи ваксина първи, логиката повелява, че първите откликнали и медицинският персонал ще бъдат сред тях. След това тя ще бъде използвана върху служителите с критична професия в икономиката, както и да се дефинира това.

Вероятно работниците и учениците, които не са от критично значение за икономиката, ще бъдат последни на опашката. Така че самото откриване на ваксината не би сложило задължително край на настоящия бавен „метаболизъм“ на бизнеса и училищата; тяхното повторно цялостно отваряне ще зависи от широкото разпространение на ваксината. Експертите не са сигурни колко време би отнело това, но със сигурност ще са нужни месеци.

И докато Америка чака разпространението на ваксината, растежът на работните места вероятно ще секне. Тези, които вече са наети, вероятно ще останат на работа, но за работодателите ще бъде трудно да оправдаят приемането на всеки, който не е бил ваксиниран на работа. По същия начин много училища ще изискват децата да се ваксинират, преди да се върнат физически в час.

Тези две условия - нежеланието на предприятията да наемат нови работници и училищата да отворят отново - ще ограничат сериозно темпото на разширяване на заетостта до края на тази и през следващата година.

В резултат на това пред американската икономика може да се появи нуждата от нов кръг от стимули, за да премине през процеса на ваксинация.

И тук има причина за оптимизъм. Въпреки че неизбежната ваксина може временно да замрази икономиката, тя би трябвало да има обратен ефект върху Конгреса, който смело да се впусне в ново подпомагане с вече ясен хоризонт за края на пандемията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:21 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

6
rate up comment 2 rate down comment 0
Dr. Vatnikov
преди 3 години
Да, говорителю на света, слушаме! Значи *** тогава лъже, че има ваксина, казваш.Защото как хем е измама ковида, хем ваксина имал? Тоест, твърдиш, че *** е измамник. Разбрах. И съм съгласен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 4
Sandy
преди 3 години
Света вече разбра, че COVID е лъжа и измама и то голяма.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 3
ing5rov
преди 3 години
дреме ми на дъртия дали ше има ваксина или не ... мисли му ти , ако нямаш ваксина , няма да ти подновят договора за *** ... а Лапников е доброволец ... : )))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 4
zelka007
преди 3 години
шубелисва се от вируса ing5rov ... :))) ... ама неще да се пише доброволец за 3-та фаза на руссиянската ваксина , ще чака някоя европейска готова ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 3
Dr. Vatnikov
преди 3 години
Ее, благодарим, че сподели мнението за себе си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 2
ing5rov
преди 3 години
пълно безумие ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още