IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

И Полша призовава за спиране на строителството на “Северен поток 2”

Тръбопроводът укрепва властовите позиции на Русия и помага на Путин да разшири военните си сили, заяви полският премиер Матеуш Моравецки

16:45 | 09.09.20 г. 4
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Полският премиер. Снимка: Piotr Malecki/Bloomberg</em></p>

Полският премиер. Снимка: Piotr Malecki/Bloomberg

Полша поиска Германия да прекрати строителството на спорния газопровод през Балтийско море “Северен поток 2”. Премиерът на страната Матеуш Моравецки определи в сряда проекта като заплаха за стабилността на региона.

В отговор на отравянето на руския опозиционен политик Андрей Навални Германия трябва да спре строителството, каза Моравецки в свое интервю по радиото. Тръбопроводът само укрепвал властовите позиции на Русия и помагал на президента Владимир Путин да разшири военните си сили, "за да сплаши други нации".



Моравецки се позова и на събитията в Беларус и ситуацията в Украйна, за които тръбопроводът представлява значителен риск. “Северен поток 2” е предназначен да удвои капацитета на съществуващата линия „Северен поток 1“.

По този начин Русия може да насочи още повече газ към Европа и да заобиколи предишния главен тръбопровод през Украйна. Киев пък ще загуби приходи, а договорите предвиждат минимално количество руски газ, който трябва да бъде прекаран през страната. Към момента “Северен поток 2” е завършен на 90 процента.


Призивите за разрушаване на конструкцията заради отравянето на Навални стават все по-силни. Според федералното правителство е доказано „извън всякакво съмнение“, че критикът на Путин е бил отровен с химически военен агент от групата „Новичок“. Веществото, разработено в Съветския съюз, вече бе използвано за отравянето на бившия руски двоен агент Сергей Скрипал във Великобритания през 2018 г. Сега германското правителство изисква разяснения от руското правителство и по случая Навални.

44-годишният критик на Кремъл припадна по време на вътрешен за Русия полет в Сибир на 20 август. След спешно кацане той първоначално бе лекуван в клиника в Омск, преди да бъде откаран в Германия на 22 август и прехвърлен в Charité в Берлин. Впоследствие той бе изкаран от кома, но не е ясно дали може да бъде разпитан. Руските лекари няколко пъти бяха заявявали, че не са открили доказателства за отравянето на Навални.

По-рано през седмицата германският канцлер Ангела Меркел заяви, че всички решения по проекта за газопровода "Северен поток 2" ще трябва да се вземат от Европейския съюз, а не само от Германия. Меркел е под натиск да спре партньорството по проекта с Русия заради случая с Навални.

Германия прави сериозна грешка по отношение на реализацията на "Северен поток 2". "Ако "Северен поток 2" се реализира, това означава, че последното десетилетие в областта на енергетиката в ЕС е загубено и Москва е надиграла Брюксел. Този проект разделя ЕС и вреди на централноевропейските държави", заяви пък пред Bloomberg TV Bulgaria Руслан Стефанов, директор на Икономическата програма на Центъра за изследване на демокрацията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:11 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

4
rate up comment 5 rate down comment 2
Императорът
преди 3 години
И защо Германия трябва да се съобразява какво иска тоя полски пиян ***? Кой е тоя моравецки и за какъв се мисли. Тоя моравецки ли ще компенсира милиардните загуби на германския бизнес при такова спиране? Той ли ще даде на Германия тия 55 милиарда метра газ? От здника си ли ще ги извади? Значи застанали от изток мечката, от запад - вълкът и си стиснали лапите - между тях мишкунякът и им казва: "не може" и им диктува условия !!! Полските пияндури да се замислят, че ако Германия и Русия отново си поделят територията им, това ще е окончателно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 3
Petar2015
преди 3 години
Матеуш звучи толкова загрижен за приходите на Украйна... Надявам се да има същото отношение и към нас.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 5
dakl
преди 3 години
Ако ще подчиняваме собствените си политическите и икономически цели и интереси с тези на Полша -тежко ни!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 5
vzhekoff
преди 3 години
Защо "И Полша" ? Това новина ли е ? Поляците от самото начало си пробутват техните проекти и не искат да има конкуренция.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още