IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кабинетът създава Държавна агенция за научни изследвания и иновации

До два месеца трябва да бъде приет Устройствен правилник на новата структура

14:07 | 09.09.20 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Правителството одобри постановление, с което създава Държавна агенция за научни изследвания и иновации като специализиран орган към Министерския съвет.

Новият държавен орган ще разработва и изпълнява политиката по научни изследвания, иновации и трансфер на технологии в България.

В срок от два месеца правителството трябва да приеме и Устройствен правилник на новата структура, съобщават от пресслужбата на кабинета.

Очаква се Държавната агенция да обедини и концентрира усилията на българските институции в области като приложни научни изследвания, подкрепа на иновации и иновационната инфраструктура, взаимодействие между наука и реален сектор. 

Създаването на Държавна агенция за изследвания и иновации беше предложено през юли с идеята да играе ролята на специализиран орган, подчинен на Министерския съвет, ръководещ и изпълняващ държавната политика в областта на изследвания, иновациите и технологиите.

По същество това е нова политика, която си поставя за цел максимална ефективност на дейностите в трите области чрез тяхното допълване в полза на трансформацията на българската икономика в такава, основана на знанието, иновациите и технологиите. Тази политика не е чисто научна и не е чисто икономическа, и заради това трудно би могла да бъде ефективно изпълнявана от две или повече ведомства едновременно според мотивите за създаването й.

Предметът на работа на новата държавната агенция ще е обособена политика, несъвпадаща с правомощията на министерство, съгласно изискванията на Закона за администрацията. Политиката по изследвания, иновации и технологии включва приложни научни дейности, стимулиране на иновациите, на трансфера на технологии, на внедряването на научните постижения в реалния сектор, развитието на иновационна инфраструктура, насърчаването на органичното взаимодействие между научни звена и икономически оператори – не само в сферата на природните и на социалните науки, но и на цели сфери от обществения живот, посочва се още в текстовете. 

В документа се посочват слабостите в държавната политика в областта на иновациите и научните изследвания, като се цитират данните за страната по отношение на развитието на иновациите и научната и развойна дейност в последното издание на Innovation Scoreboard за 2019 г. То нарежда България на 27-мо място от 28 държави членки на ЕС (изследването обхваща и Великобритания преди Brexit - б.ред.) с равнище на ефективност под 50% от средното за Съюза.

Препоръка за изграждането на такова звено има още от 2015 г. от страна на Главна дирекция "Научни изследвания и иновации" на Европейската комисия, посочва се още в проекта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:50 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 1
abdul
преди 3 години
И по-скоро я завършвайте, за да може още тази година да се одобрят първите инвестиции по greendeal-а и дигитализацията, за да не бъдат парите откраднати от следващото правителство на бсп и комунистите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 2
abdul
преди 3 години
работа, работа, ра бо та!Никакви оставки.Ето, че след завършването на суперкомпютъра идва време и на агенцията за супернещата.Браво!бой ко, бой ко, бой ко!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още