IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Процесът на изравняване с европейските цени на тока вече е в ход

Свободният пазар за електроенергия ще създаде по-конкурентни цени, но и трудности за небитовите клиенти, коментираха пазарни наблюдатели

17:58 | 08.09.20 г. 1
Процесът на изравняване с европейските цени на тока вече е в ход

Той поясни, че образецът, утвърден от Комисията за енергийно и водно регулиране, е всъщност типов договор в случай, че клиентът не сключи договор с доставчик на свободния пазар до 30 септември.

"Този договор ще се прилага от първи октомври до края на юни догодина, като целта му е да уреди снабдяването с електрическа енергия със сегашния краен снабдител до сключването на договор с доставчик на свободния пазар. В самия образец няма посочена цена, но най-вероятно ще е близка до сегашната", напомни експертът.

Той посочи, че ако небитовият клиент не спази този срок и не е избрал доставчик по свободно договорени цени, ще се снабдява от сегашния, но в качеството му на доставчик от последна инстанция.
.

"В такъв случай цените ще бъдат много по-високи за клиента. Те се определят по методика на КЕВР -  цената на закупената енергия в качеството им на доставчик от последна инстанция плюс добавки", отбеляза Пенчо Станчев.

Адвокатът поясни, че правилата за смяна на доставчика предвиждат заявление за смяна в срок до 10-то число, за да може тя да влезе в сила от 1-во число следващия месец.

"Клиенти, които за първи път излизат на свободния пазар, имат първоначална регистрация при съответния оператор, която отнема време - между 30 дни и два месеца", каза още експертът и информира, че към момента са регистрирани 49 дружества, които трябва да обслужат 300 хиляди фирми в обхвата на закона и това на теория е възможно.

Той предположи, че на практика повечето от предприятията ще останат при досегашните си доставчици и  ще се снабдяват по силата на типовите договори в рамките на 9-месечния гратисен период. Но до края на юни догодина би следвало клиентите да се ориентират и да преминат на свободния пазар.

"От гледна точка на малкия и среден бизнес не съществува прозрачност при измерването и ценовите равнища на енергията", заяви Иван Тошев, председател на контролния съвет на Национално сдружение на малкия и среден бизнес.

Според него доставчиците нямат интерес да измерват оперативно и в реално време, като по този начин реалният пазар изчезва за сметка на монополното предлагане.

"Държавният монопол се смесва с частния и така правото на избор на бизнеса е илюзорно", каза Тошев. - Процесът на изравняване с европейските цени вече е „отпушен“. Досега той се спираше от държавата, която правеше социална политика през тока. Разликата между двете равнища е съществена.".

Още по казуса с либерализацията на енергийния пазар за небитови клиенти и целия коментар на Иван Тошев вижте във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да видите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:42 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
vladi_guetzov
преди 3 години
Производството на мляко ,както се посочва в статията 29 000 тона от общо 15 000 биволи,800 000 млечни овце и 150 000 млечни кози е смешно малко и дори обидно ,просто защото няма такива бройки животни .Реално биволите са около 9000,млечните овце са около 350 хил, а млечните кози са около 80-85 хил.Страхувам се да кажа , ако реално се преброят истинските млечни животни ,че могат да се окажат и по-малко.Управлението на животновъдния сектор от Министерстводо ,води до унищожение на сектора,корупция , кражби на еврофондовете,фалшифициране на броя на животните и все по-ниско производство.,Тази статия ясно показва упадъка в животновъдния сектор в следствие на некъдърното и корупционно управление на Министерството.Ако имаше 15 000 млечни биволи х 2 тона мляко са 30 000 т мляко ,което е повече от всичкото общо мляко на овце,кози и биволи.Ако имаше 150 000 кози х 300 литра мляко е 45 000 т ,което е един път и половина над общото дадено ,и последно ако имахме 800 000 млечни овце х 200 литра мляко е 160 000 тона или над пет пъти повече от общото.Повече от ясно е ,че две трети от животните са фиктивни и не са млечни.Може би това са общия брой животни ,с агнетата и яретата ,за които се взимат/крадат/ субсидии ,но нищо не се произвежда.Всичко това се дължи на управлението/некомпетентно,крадливо и мошеническо/,водещо да корупция в цялото управление от върха плюс контролните органи,та чак до производителите/стопаните/,огромни кражби на еврофондове ,фалшификации и измами,виртуални животни и присвояване на пасища.Ето до това води управлението на Министерството -до небивал крах ,упадък и унищожение на животновъдния сектор,до срив в броя на животните и срив на производството.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още