IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България отстъпва с десет места в глобален жилищен индекс

Страната заема 28-мо място по ръст на цените през второто тримесечие в класацията на Knight Frank

11:02 | 08.09.20 г. 4
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

България е на 28-мо място сред 56 страни по ръст на цените на жилищата през второто тримесечие, сочат данни на консултантската компания Knight Frank. Това е отстъпление с десет места спрямо първите три месеца на годината, когато страната ни заемаше 18-то място в индекса.

Компанията обаче уточнява, че използва за България данни на Евростат от първото тримесечие на тази година, когато беше отчетен годишен ръст на цените на жилищата от 4,7%. Индексът на цените на жилищата на европейската статистическа служба за второто тримесечие ще бъде публикуван на 7 октомври. Националният статистически институт (НСИ) ще оповести индекса си за второто тримесечие на 23 септември.

За шест месеца от края на миналата година до края на второто тримесечие на 2020 г. жилищата в България са поскъпнали с 2,7%, а на тримесечна основа е отчетен ръст от 1,2%.

Турция оглавява индекса на Knight Frank през второто тримесечие с ръст на цените на жилищата от 25% на годишна основа, но трябва да се отбележи, че инфлацията в страната в момента е около 12%. Европейски страни заемат осем от местата в топ десет през второто тримесечие, като балтийските страни и тези от Централна и Източна Европа се представят добре.

Люксембург е на второ място с годишен скок на цените на жилищата от 13,9%, а третото място се заема от Литва с повишение от 12,4%. Жилищата са поскъпнали с двуцифрен процент и в Естония, Полша, Словакия и Украйна. А в десетката попадат още Чехия, Латвия и Хърватия.

Нова Зеландия, Германия и Южна Корея, за които първоначално се смяташе, че са се справили най-ефективно с пандемията, регистрират смесени резултати.

Германия все още не е обявила данните си за второто тримесечие, но Нова Зеландия отстъпва от второ на 11-о място в класацията между март и юни, макар че цените все пак отчитат годишен ръст от 9%. Южна Корея, където ръстът на цените беше анемичен от едва 0,1% през първото тримесечие, отбелязва ускоряване на годишното покачване до 1,3% между април и юни.

Тези тенденции показват, че последиците от пандемията върху глобалния жилищен пазар вероятно ще са непоследователни и необичайни. Те ще зависят много от състоянието на жилищния пазар преди пандемията, срока и строгостта на блокадата и от зависимостта на страните от международното търсене, което пресъхна през последните месеци заради ограниченията за пътуванията, отбелязва Knight Frank.

През второто тримесечие Хонконг, който е един от най-недостъпните жилищни пазари в света, се озовава на дъното на индекса на компанията с годишен спад на цените от 2,8%. В топ три на най-слабите жилищни пазари между април и юни попадат още Малта с понижение от 2,6% и Индия с 1,9%.

Годишен спад на цените на жилищата е отчетен също във Финландия и Мароко, а в десетката на най-слабите жилищни пазари в света попадат още Ирландия, Испания, Чили, Сингапур и Южна Африка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:12 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 9 rate down comment 1
mrynmryn
преди 3 години
Аз живея под наем за малко под 500 лв, в тристаен в "широкия" център на Варна. Това брокеровци колко искат, няма значение, ако никой не е готов да плати тая цена. Всеки иска да продаде на максимума, но в момента няма как да стане, ако всеки чака да намери някой "балък" да му даде 20к отгоре, щото той така е решил - успех. Ще го намери (а може би не), но ще му отнеме няколко години. До нас има един магазин, който смени 3 офиса, един до друг (буквално), само защото всеки път някой от близките сваля наема, нямам представа колко им е изгодно, защото постоянно си местят табелите и от сорта.Като цяло тоя сектор има нужда от много сериозен контрол. Като се започне от перачите на нарко пари. Контрол трябва и на самите брокери, отивам с мой познат на оглед, апартамента уж 130 квадрата, мерим го, те 90 излизат, викаме др 40 де са? Ами общи площи... Какви 40кв общи площи, то това е една гарсониера.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 0
Hmi
преди 3 години
с по десет места пада на тримесечие, сега е на 28, при 56 страни, т.е. 56 е последното място, по мойта математика след 6 месеца не би трябвало да сме в тази класация. Наистина почвам да вярвам, че ще надхвърлите очакванията ни за спад на сделки и цени, а те не са никак малки.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 2
Mirilai-lai
преди 3 години
още не е късно да се мобилизираме и да наваксаме изоставането, да не сме по-зле от някакви си Торонтовци, КуалаЛумпури и Сингапури.... все пак има търсене, огледи и високи наеми, пожелателно примерно
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 1
michaelis23
преди 3 години
колко "жалко" дeeeбa, а само преди неколко месеци бехме Манхатън по цени и тъкмо гонихме Куала Лампур и накрая лапнахме *** .... което аз намирам за съвсем нормално .... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още