IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Технологичният сектор е бъдещето на България за привличането на инвестиции

Проблем остава достъпът до финансиране и защитата на миноритарните инвеститори, казва Йонко Чуклев

18:40 | 07.09.20 г. 2
Технологичният сектор е бъдещето на България за привличането на инвестиции

Огромна част от младите хора у нас искат да работят в технологичния сектор. През тази година в него има феноменална трансформация, той е бъдещето на България по отношение на преките чуждестранни инвестиции и икономиката може да “стъпи” на него. 

Това каза Йонко Чуклев, финансов анализатор и заместник-председател на Професионалната асоциация по роботика и автоматизация, в предаването “В развитие” по Bloomberg TV Bulgaria.

Чуклев коментира мястото на България в тазгодишната класация Global Innovation Index, в която страната ни се изкачва с три места до 37-мо място.

Той отбеляза, че сред основните предизвикателства в глобален мащаб, посочени от Световната организация по интелектуална собственост, е нивото на рисково финансиране, което се понижава значително.

“До голяма степен стимулите на правителствата за борба с коронакризата не са насочени към иновациите, освен в здравеопазването... Недофинансиране на иновациите може да доведе до по-негативни последици в бъдеще”.

Йонко Чуклев посочи, че все по-голяма част от рисковия капитал се насочва към т.нар. мегасделки - основно с еднорози и големи технологични компании.

По отношение на България той заяви, че проблем остава достъпът до финансиране, защитата на миноритарните инвеститори и др. - критерии, свързани с пазара.

Целия разговор гледайте във видеото на сайта на Bloomberg TV Bulgaria.

Видеа с всички гости на предаването “В развитие” гледайте тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:02 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 2
nikiangel
преди 3 години
Хората от технологичния сектор да палят свещи и да се молят държави като Украйна и Беларус да не се отварят към света.Последиците ще са тежки, срува в технологичния сектор ще повлече надолу всичко, защото това е единствения сектор който внася огромен за страната свеж капитал.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 0
bonboniera29
преди 3 години
Надежди.....Всички го искаме, но простите, завистливите, мързеливите и чиновниците ще провалят тази работа, както историята в Бг го доказва.Тук не броя проблема с краденето на бизнес, всички видове изнудвания, разни криминални и бандитски похвати....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още