IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай може да се окаже по-зависим от въглищата, отколкото от петрола

Решението на PetroChina да ограничи емисиите на парникови газове има по-скоро политически характер, отколкото екологичен стремеж

16:00 | 06.09.20 г. 7
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Появи се един изненадващ участник от групата на големите петролните компании, който обяви своите планове за това как ще свие парниковите емисии. Става въпрос за китайския петролен гигант PetroChina Co.

Китайските петролни компании, за разлика от своите американски конкуренти и особено от тези в Европа, традиционно не третират климатичните цели като основен проблем. В края на краищата Пекин дори не обещава да достигне пик при емисиите до 2030 г., пише Bloomberg.

Председателят на PetroChina Дай Хълиян е комунистически бюрократ, чиято по-значителна работа в момента е като представител на ръководството в държавната компания-майка China National Petroleum Corp. Неговата основна роля в PetroChina е да се увери, че дружеството гарантира енергийната сигурност, един от най-критичните за Пекин въпроси.

Съобщението на PetroChina, съпътстващо финансовите резултати за полугодието от миналата седмица, че компанията ще се стреми към „почти нулеви“ емисии до 2050 г., е неочаквано.

И докато Китай подготвя своя 14-и петгодишен план, вероятно най-важният документ за определяне съдбата на планетата по отношение на климатичните промени, това ангажиране на PetroChina може да се приеме като знак, че вятърът на промяната духа вече и през Пекин.

1 1

Но тази новина не би трябвало да породи особено положителни вълнения. В повечето страни основната цел относно климата е да се намали до минимум зависимостта от замърсяващите изкопаеми горива, най-вече от въглищата. В Китай обаче бюрократите са заети до голяма степен с въпроса за самодостатъчността на китайската икономика и поради тази причина ограничаването на вноса на петрол е по-съществена грижа.

В този ред на мисли съобщението на PetroChina може просто да бъде прието като потвърждение, че планът е свързан с националната сигурност, а не с климата.

2 2

Един поглед към основния бизнес на компанията показва защо тя взима това решение. Добивът на петрол от местните кладенци поддържа приблизително стабилно ниво през последните четири години въпреки силния растеж при търсенето. Въпреки че производството на природен газ се е увеличило в съответствие с правителствената политика, разходите остават огромни – средните тригодишни разходи за локализиране и разработване на местни петролни кладенци възлизат на 21,74 долара за барел, което е много над повечето нива в страните от Запада.

Последна актуализация: 07:37 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 0 rate down comment 1
Hahoto
преди 3 години
Какво казало малкото дете - "Върнете ми дъгата "велосипидисти"!!!;)"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 1 rate down comment 4
kane
преди 3 години
На кой му пука- електричните вървят и с ток от кююмююр...да къси на село, не в града - това е развитието ни. И дано вятъра да не духа от село към града...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 4
khao
преди 3 години
Китайците ще градят стаден имунитет срещу Цо2, зада колонизират Марс преди Илонката :) .... ето това е цялата врътка, а вие си пишете измислици и фейк новини ! :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 3
doba
преди 3 години
*** = п*далите на велосипедът в случая
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 3
doba
преди 3 години
Товарищ Си ще го направи Герой на енергийния труд, но при всяко безветрие/облачност ще го праща да върти *** в някоя поправителна колония(в Китай не е като в ЕС, щом не изпълниш обещанията - директно в колония за размисъл).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 3
doba
преди 3 години
Нема страшно.Зелков ще залее Китай(и региона) с ВЕИ(волтаици и перки) с отрицателни цени! Безброй!!! Направо ще преобърне Пазара в региона, какво значат тук някакви си ***!!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 3
Hahoto
преди 3 години
Грета в командировка в Китай заедно с Грейнпис и WWF - да развяват знамето с цветовете на дъгата и да обесняват на местните за ценностите на зеления либерализъм!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още