IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Вдигането на данъците във Великобритания само би спънало възстановяването

Няма смисъл да се мисли за устойчивост на публичните финанси, докато коронавирусът не бъде окончателно под контрол и икономиката не се стабилизира

22:00 | 07.09.20 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Сунак е по-добре да изчака. <em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Сунак е по-добре да изчака. Снимка: Bloomberg

Ако притежавате кола, акции в компания, правите вноски за пенсия, обмисляте продажба на активи или управлявате малък бизнес, очевидно сте в черния списък на британския финансов министър Риши Сунак с хора, които скоро ще бъдат облагани с повече данъци, за да се финансира борбата с коронавируса, пише Крис Джайлс за Financial Times.

Много често спекулациите за „данъчни бомби“ много преди бюджетът да бъде приет се оказват погрешни. Когато Министерството на финансите в крайна сметка е източникът на подобни слухове, това или е упражнение за измерване на обществената реакция, или е вид управление на очакванията, така че хората в крайна сметка да почувстват облекчение, когато бъдат наложени по-скромни мерки. Когато източникът е другаде, мотивацията обикновено отразява превантивно действие от онези, които се очаква да бъдат на мушката на конкретно данъчно увеличение, с цел да убият предложението преди то да е възприето. 

В днешни времена финансовото ведомство и неговите министри не са много разстроени от отварянето на този дебат. Поддръжниците на Сунак казват, че спекулациите най-малко подчертават факта, че коронавирусната подкрепа от правителството в крайна сметка ще трябва да бъде платена. Той е съгласен. В лятното си изявление министърът заяви, че есента е времето да „поставим публичните ни финанси отново на устойчива основа“ в средносрочен план. Да не правиш нищо, намекна той, не е опция.

Правенето на нищо обаче винаги е вариант и засега е несравнимо най-добрият. Няма смисъл да се мисли за устойчивост на публичните финанси, докато коронавирусът не бъде окончателно под контрол и икономиката не се стабилизира. Обединеното кралство няма да бъде в състояние да обяви победа над Covid-19 през следващите седмици, след като броят на заразените постепенно се увеличава, а отварянето на училищата и университетите представлява повишен риск от втора вълна.

Следователно единствената икономическа политика, която има значение за Великобритания тази есен, е здравната. В краткосрочен план ограничаването на заболелите е най-добрият възможен стимул, защото дава нужната увереност за постепенно връщане към по-нормален живот. Разглеждането на проблема в средносрочен план не променя извода. Колкото по-дълго трае пандемията, толкова по-обширен ще бъде преходът към нова икономика. Както би трябвало да сме болезнено наясно от преговорите за Brexit, принудителните трансформации увреждат средносрочните икономически резултати.

Дори здравето да е най-важният приоритет, ние имаме разумна представа за тежките икономически последици от вируса. Пандемията ще повиши нивото на публичния дълг и вероятно ще доведе до по-малка икономика на Обединеното кралство с течение на времето, отколкото се надявахме преди година. Ще има търсене на по-гъвкави и скъпи обществени услуги. Тази комбинация в крайна сметка ще изисква вдигане на налозите, за да се осигурят устойчиви публични финанси със стабилни дългово бреме и разходи за обслужване на лихвите.

Най-важният момент е, че понастоящем едва ли имаме някаква представа за мащаба на необходимите повишения на данъците. Тези факти изискват преглед на разходите и стриктна икономическа оценка тази есен, а не определящ бюджет за останалия мандат на парламента. Министърът трябва да приеме, че анализът ще покаже неустойчиви публични финанси. Той няма да изпълни въведените от него фискални правила. Така да бъде.

В режим на спазване или обяснение един удачен вариант e винаги да се обосновaва защо фискалната перспектива е неустойчива. Това е лесно: министърът не знае колко данъци трябва да се съберат; той не знае кога икономиката би могла да устои най-добре на по-високи данъци; и не е започнал да аргументира широкообхватните данъчни увеличения пред по-голямата част от населението, която изкарва най-много пари при най-малко икономически разходи.

Няма икономически натиск да се започне консолидация сега. Финансовите пазари биха се разтревожили повече, ако министърът се впусне в големи увеличения на данъците или се престори, че знае, че е направил достатъчно. Политиката е това, което може да тласне Сунак към ранно обявяване на данъчни повишения в опит да разтегли времето между тях и следващите избори.

В крайна сметка добрата икономика е добра политика. Добрата икономика сочи, че сега е времето да се изчака.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:15 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 2
Dr. Vatnikov
преди 3 години
И къде са тия нови данъци, с които те "поробиха"?Аман от глупости, лозунги и пропаганда!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 1
julian12
преди 3 години
Под тая измислица имах предвид нещото наречено пандемия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 1
julian12
преди 3 години
Да си дойдем на думата. ДА пуснем чумата и да поробим още повече населението с данъци. Та както казах в предишните коментари тая измислица е с икономическа цел.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още