IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

И Русия обяви военноморски учения в Източното Средиземноморие

Операцията е демонстрация на сила срещу НАТО, а не опит за подкрепа на Турция, според експерт

18:01 | 03.09.20 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Русия ще проведе две военноморски учения в Източното Средиземноморие в началото на следващата седмица, съобщават военноморските сили на Турция, цитирани от Bloomberg. Този ход може да подсили ескалиращите търкания в богатия на въглеводороди регион, допълва информационната агенция.

Руските военни кораби ще проведат учения за стрелба в периода 8-22 септември и 17-25 септември, съобщава се на сайта на турските военноморски сили.

В съобщението има призив към Москва да не пречи на сеизмичните проучвания на турски изследователски кораби южно от гръцкия остров Кастелоризо и край кипърския полуостров Карпас.

Говорителят на руския флот Игор Дигало не отговори веднага на исканията за коментар. Игор Коротченко, ръководител на Центъра за анализ на световната търговия с оръжие в Москва, заяви, че ученията са демонстрация на сила на Русия срещу НАТО, а не опит за подкрепа на Турция.

„Имаме силни икономически и отбранителни връзки с Турция, но нашата политика е да избягваме подкрепата на която и да е от страните в този спор“, коментира той по телефона. „Турция е напълно способна да се грижи за собствените си интереси“, казва още той пред медията.

Турция и НАТО също са в конфликт, след като Анкара купи руската система за противоракетна отбрана С-400. Турция е в противоречие и с Европейския съюз по отношение на териториалните спорове с членките на блока Гърция и Кипър.

Наскоро Франция увеличи военното си присъствие в района, за да подкрепи Атина и Никозия.

Проучванията на Турция в Източното Средиземноморие предизвика напрежение с Гърция и Кипър, което се корени в противоречиви интерпретации на морските граници и враждата между Турция и Кипър заради запасите от газ около острова, чиято северна територия се контролира от турските сили от 1974 г. след опита за преврат и обединение на острова с Гърция.

ИС ИС

Напрежението допълнително се засили тази седмица, след като САЩ облекчиха десетилетното оръжейно ембарго за Кипър. Турция осъди този ход и призова Вашингтон да обърне курса, заявявайки, че в противен случай ще предприеме „реципрочни стъпки“, за да защити турскоговорящите кипърци.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:31 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 6 rate down comment 4
дядя Вова
преди 3 години
Няколко баби ръководеха Бундесфера около десетилетие > сега в пресата скандал след скандал.Испанските генерали козируваха на бременната си министреса (министърка).Да излезат малко мужиците, да се разкършат, да гаврътнат по 1 рюмка на тифирич :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 2
bgMan
преди 3 години
Когато напрежението се покачва се вдигат цените н петрола.Да видим кой ще мигне пръв.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още