IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Симеон Дянков: Военните разходи в Бюджет 2021 да се трансформират в социални

Пари трябва да се дават на базата на анализ, а не според това кой излиза да стачкува, призова бившият финансов министър

17:57 | 03.09.20 г. 3
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Снимка: БГНЕС

Българското общество изглежда много изнервено. Обстановката се нажежава много, а есента и зимата обикновено са тежки в България – и от гледна точка на икономика, и от гледна точка на социални политики. Това каза пред БНР от Вашингтон бившият министър на финансите и вицепремиер Симеон Дянков.

Според него политически нещата в нашата страна изглеждат в патова ситуация.

„В България пари се дават чак когато даден бранш излезе да протестира, чакаме, докато положението стане тежко. Това анализът би могъл да го покаже няколко месеца по-рано“, коментира финансистът и препоръча парите да се раздават на базата на анализ, а не на базата кой излиза в стачки.

Симеон Дянков даде за пример Румъния, в която тази седмица също имаше политическа криза. „Това обаче не им пречи да имат фокусирана програма – и върху региони, и върху сектори, и върху определени домакинства“, коментира бившият финансов министър.

Той припомни, че исторически българските бюджети към август, дори в тежки години, излизат на плюс.

„Става трудно през септември, октомври и ноември“, смята финансистът.

Дянков не вижда нищо лошо в това тогава да се мине към дефицит, както е заложено в бюджета.

По-интересно, по думите му, е това, че ако се гледат последните данни за бюджета от юли и август, „не спадат само приходите, а спадат доста рязко и разходите“. „Спад бележат също инфраструктурните проекти“, уточни Симеон Дянков.

Бившият финансов министър съветва в следващия бюджет за догодина да се заложи на по-силна социална политика, за запазване и създаване на нови работни места.

„Пари има. И Европа ни дава пари – те са на много ниски лихви, България има сравнително големи възможности за взимане на повече заеми. Така че тук не трябва да сме свити. Трябва да гледаме за всяко работно място, за всеки регион, за всеки сектор да има достатъчно пари в следващите шест до девет месеца – те ще са трудни месеци“, посочи той.

Във връзка с по-големите разходи за военна техника през последните години Дянков заяви, че „тази техника не ни помага в кризата, тя спокойно може да изчака една-две години“.

„Тук става въпрос за милиарди, това не са малки разходи. Разход, който спокойно може от 2021 година да мине в 2022-ра. Това само по себе си ни дава 1 или 2 милиарда, когато говорим за допълнителна социална политика“, изтъкна той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:16 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 3 rate down comment 5
ing5rov
преди 3 години
ъхъ , "ше сложи в ред" ... моя дедовия , от малка пица към геврек ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 5
bgMan
преди 3 години
Ако не увеличат доходите на българите голям сакатлък се очертава.Българското правителство освен най-крадливото в ЕС излезе и най-глупавото.Дянков ако се върне поне за половин годин може да сложи в ред нещата. Хубаво е да го слушат сички ГЕРБ-ерски калинки и парашутисти.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 3
melon
преди 3 години
То, най-добре да го помолят пак да стане министър, ама няма да иска.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още