IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Натискът над Меркел да се откаже от "Северен поток 2" се засилва

Германският канцлер не иска да свързва случая Навални с тръбопровода, но политическите дебати се насочват точно в тази посока

17:41 | 03.09.20 г. 37
<p>
	Ангела Меркел. <em>Снимка: Geert Vanden Wijngaert/Bloomberg</em></p>

Ангела Меркел. Снимка: Geert Vanden Wijngaert/Bloomberg

Канцлерът Ангела Меркел е под натиск от страна на собствената си партия да се откаже от подкрепата за спорен газопровод с Русия, след като разследването на отравянето на руския опозиционер Алексей Навални сочи към Кремъл, пише Bloomberg.

Норберт Рьотген, ръководител на комисията по външни работи на германския парламент и кандидат за ръководител на Християндемократическата партия на Меркел, заяви, че газопроводът „Северен поток 2“ трябва да бъде спрян, тъй като завършването му би възнаградило президента на Русия Владимир Путин.

„След отравянето на Навални се нуждаем от силен европейски отговор, който Путин разбира: ЕС трябва съвместно да реши да спре „Северен поток 2“, писа той в Twitter. По думите му „дипломатическите ритуали вече не са достатъчни“.

В редакционна статия Bild - най-големият ежедневник в Германия, призовава Меркел да „спре тръбата на Путин“, като казва, че бездействието ще означава финансиране на следващата атака на Кремъл.

Меркел заяви, че тестовете показват "недвусмислено", че Навални е бил отровен с невропаралитичното вещество Новичок. Тя призова руското правителство да даде отговори. Веществото е използвано при опита за убийство на бившия руски шпионин Сергей Скрипал и дъщеря му на британска земя през март 2018 г., което доведе до съгласувано експулсиране на 150 руски дипломати.

Меркел планира да се консултира със съюзниците от Европейския съюз и НАТО, за да формулира отговор през следващите дни. Тя не даде повее детайли.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че "няма основание" руската държава да бъде обвинявана по случая. Той допълва, че Москва все още чака обяснение от Берлин относно заключението си, че Навални е бил отровен. Той каза, че няма причина за нови санкции и отхвърли призивите за спиране на „Северен поток 2“ като „емоционални изявления, които не се основават на конкретни факти“.

Александър Добринд, заместник-лидер на групата и член на баварския клон на блока на Меркел, поиска нови санкции на ЕС срещу Русия. Ще трябва да има „общ европейски отговор на това дело“, заяви депутатът на брифинг в сряда. Той смята, че са необходими и „неудобни и сериозни“ дискусии между руското и германското правителство.

Преди специална германска лаборатория на въоръжените сили да потвърди отравянето на Навални с Новичок, канцлерът Ангела Меркел отдели статуса на газопровода „Северен поток 2“ от атаката срещу критика на Путин. Проектът е съвместно руско-европейско икономическо начинание и свързването му със случая Навални "не е подходящо", каза тя миналата седмица.

Консорциумът „Северен поток 2“ се ръководи от руския държавен газов гигант „Газпром“. Групата, която включва подразделението на BASF SE Wintershall DEA и австрийската OMV AG, планира да инвестира общо 9,5 млрд. евро в тръбопровода, който е почти готов.

Връзката би удвоила обема на газа, който Русия може да изпрати през Балтийско море до Европа, помагайки на Германия да осигури сравнително евтини доставки на синьо гориво на фона на спадащите европейски обеми на производство.

Дори преди отравянето на Навални да ескалира напрежението с Русия, проектът беше в неизвестност на фона на подновените усилия на американските сенатори да торпилират завършването му. „Някои проекти могат да бъдат блокирани“, коментира Андрей Кортунов, директор на създадения от Кремъл Руски съвет по международни отношения. „Не е вероятно поради размера на инвестираните пари, но Меркел може да спре да подкрепя Северен поток 2“, допълва той.

Операторът на тръбопровода заяви, че търси решения за полагане на останалите 6% от тръбата, но отказва да коментира политическите дебати около проекта.

Ралф Бринкхаус, ръководител на парламентарната група на блока на Меркел, изрази съмнения дали сега ще бъде възможно да се продължи със "Северен поток 2". „Ще трябва да видим през следващите няколко дни какви отговори ще получим и какви дискусии ще се проведат“, посочва той.

Наред с дебата за политическата реакция, Германия се тревожи и за дългосрочните си енергийни доставки. Икономическият министър Петер Алтмайер поставя под въпрос как страната ще подхранва икономиката си без руски газ, особено след като се откаже от въглищата и ядрената енергетика.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:14 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

37
rate up comment 1 rate down comment 0
Dr. Vatnikov
преди 3 години
А една слабоумна петолъчка газ пикае, че личните активи на Илон Мъск стигат да се купи газпромчето.Явно не разбира, че оценката на активите на Илон е пазарна, както и на газпромчето.Впрочем, то газпромчето с тоя спад на акцийките от 5 ПЪТИ по номинална цена и 6.5 ПЪТИ по стойност за последните 12 години, си е една дупка за унищожаване на инвесриции.Но един кратунковец путинист с жълто-кафяви *** под мен "печелел"...Хехееее, смях :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
36
rate up comment 0 rate down comment 1
Императорът
преди 3 години
С какви "лични активи" бе, олицетворение на глyпостта? Активите му са отново акцийките на Теслата, за които всеки грамотен инвеститор знае, че и 10 долара парчето не струват. Ами хайде да опита да си изсипе акциите на пазара, да видим какво ще стане, нали моментално ще ги срине.Да продаде акцийки от циркаджийска компания, за да си купи цяла свръхстратегическа и сериозно печелеща друга компания, това е все едно ти да си нарисуваш с детски боички 10000000 $, да ги занесеш в банката и да искаш да ти ги заменят с истински.Наистина се шокирам колко си глyпaв.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
35
rate up comment 4 rate down comment 3
Dr. Vatnikov
преди 3 години
Ако сложа и инфлацията на долара за последните 12 години, то свличането на акцийките на газпромчето от 5 пъти за периода, ще стане вече плачевно. Не, че сега не е!Но ти купуваай, купувай и чертай планове как по тръбата щял да потече водород... :)))) Еее, ако утре акцията падне с още 50%, нещо случайно ще да е или Сорос ще ти е виновен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
34
rate up comment 5 rate down comment 4
Dr. Vatnikov
преди 3 години
Не Тесла са купи газпромчето, празноглавецо, а Илон, с лични активи.Много готиния и печеливш Газпром, чийто акции за 12 години са се свлекли 5 пъти.5 пъти.Мхохохоо! :))))От 23-24 долара, до под 5! Иначе ти печелиш от газпрома, нали ??!:)))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
33
rate up comment 5 rate down comment 5
Императорът
преди 3 години
Теслата емитира нови акции, за да набере някакви жалки 5 МБ капитал !!!! Велика компания, която щяла да купи Газпром !!!! ***, пред тебе дори Стоянчик е цял Айнщайн.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
32
rate up comment 3 rate down comment 3
Императорът
преди 3 години
...спрямо EBITDA на годишна база, ако ти знаеш какво е това. При Газпром съотношението е 3, което е ниска задлъжнялост.Понякога се смята и спрямо активите. Или според тебе компанията продава акции, за да си плаща дълговете? Ако аз бях "умен" колкото тебе, щях да се самообеся.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
31
rate up comment 4 rate down comment 3
Императорът
преди 3 години
Стоянчик, това, че изчисляваш дълг спрямо пазарна капитализация, показва единствено глyпостта ти. Дъл г се смята спрямо печа
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
30
rate up comment 4 rate down comment 4
Императорът
преди 3 години
***, ти си енциклопедия на безмoзъчността. Мъск не може не Газпром да купи, но не може да си купи и памперс, ако разчита на печалбата на компанията си, защото Теслата такава няма, за разлика от Газпром. В момента пазарите се движат от безмозъчни сулювци като тебе, дето "инвестират" в Теслата при Р/Е 1300 и понеделник панически питаха: защо да им паднали акциите петкратно, щото не знаеха нито че има сплит, нито какво е това.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 5 rate down comment 4
Императорът
преди 3 години
Ти спри да се излагаш, че се показваш като по-зле от стоенчик и ватников, а това е чутовен подвиг на тпотата. Природен газ се доставя по договорни цени, които може да са вързани със спот-цената, може да не са. Отделен въпрос доколко тя устройва доставчеците - защото САЩ сип ризнаха, че още миналото лято са продавали газ на загуба в Европа, а Газпром е на печалба дори първото шестмесечие на тая година. Германия ИМА нужда от Газпром - и това е очевидно, защото за пръв път от десетилетия Германия се разбунтува срещу господаря си САЩ. Обявявайки война на въглищата и атома, целият свят е зависим от природния газ, а ако вярваш, че някой може да измести най-големия производител на газ, дето има обем на продажбите по-голям от тоя на следващите 4 компании, взети заедно, това само показва нивото ти. Щом Русия е никой, защо само с нея се занимавате? Хахахах някакви мишки казват, че мечката е никой... ти си имбeцил, бе.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 3 rate down comment 3
nobel
преди 3 години
Между другото много колеги във форума смятат, че България е много зависима от Русия, защото оттам идва всичкият газ, петрол, ядрено гориво за централата ... А според теб излиза, че не ние сме зависими от Русия, а Русия е зависима от нас, защото този, който плаща в случая сме ние
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още