IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Признаването на косовската независимост е смисленият финал на диалога

От компромисите на Косово, Македония и Сърбия зависи бъдещето на Западните Балкани, посочи Боби Бобев, бивш посланик на България в Албания и Косово

20:05 | 03.09.20 г. 1
Признаването на косовската независимост е смисленият финал на диалога

"Надпреварата между Сърбия и Косово възникна отново в последната година, когато САЩ и ЕС започнаха да проявяват активност по отношение на този ключов на Западните Балкани въпрос. Те убеждаваха Косово, че митата трябва да бъдат отменени и диалогът трябва да се промени", посочи той.

Според Бобев Косово продължава да държи на постановката, че окончателният документ, който финализира диалога, трябва да завърши с взаимно признаване на двете страни.

"Вашингтон се фокусира върху икономическата проблематика, докато политическите въпроси остават приоритет на Брюксел", коментира бившият посланик на България в Албания и Косово.

"Общата цел е необходимото окончателно решение, което да е юридическо обвързващо под формата на международно признат документ", обясни той.

Бобев изтъкна, че ЕС продължава да е основен координатор и посредник в диалога, макар че по отношение на него не може да се констатира особен напредък.

"Общ език може да се намери в икономическата проблематика. Косовският премиер Абдула Хоти отива с готов списък на големите инфраструктурни обекти, които очаква да бъдат финансирани от едни или други структури", информира бившият посланик.

Той застана зад тезата, че смисленият финал на диалога е признаването на косовската независимост. По думите му компромисът в случая е "всеки да се лиши от нещо".

От друга страна, Боби Бобев отчете съществуването и на албанския фактор.

"Косово е втора албанска държава. Те имат и решаваща политическа роля в Северна Македония. Другата страна на въпроса са позициите на Сърбия", посочи той какви са сложните отношения в Западните Балкани.

Целия разговор вижте във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "В развитие" вижте тук.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:46 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 2
дядя Вова
преди 3 години
Шиптърска НАТОвска нарко-колония Шиптария.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още