IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Клирингът на ЕС все още е във Великобритания, а Brexit наближава

Лондонската фондова борса вече премести част от операциите към дъщерното си дружество в Париж, но клирингът на над 90% от суаповите в евро остава в Лондон

22:14 | 02.09.20 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка:&nbsp;Hollie Adams/Bloomberg</p>

Снимка: Hollie Adams/Bloomberg

Необходим е подробен анализ, преди Европейският съюз да може да вземе решение за дългосрочен достъп на Лондонската фондова борса до деноминирани в евро деривати на клиенти в блока, заяви представител на Европейската централна банка в сряда.

Лондонската фондова борса доминира клиринга на евро деривати и централните банкери от ЕС призоваха дейността да бъде преместена в блока, като се има предвид, че Великобритания вече няма да трябва да спазва правилата на ЕС след 31-и декември, когато приключи периодът на преход след Brexit, информира Ройтерс.

Европейската комисия заяви, че ще предостави на Великобритания „ограничен във времето“ клиринг достъп от януари, за да позволи на блока да изгради свой собствен клирингов капацитет за евро и да избегне нарушаване на пазарите.

Клаус Льобер, старши инспектор в ЕЦБ, бе изслушан от членове на Европейския парламент в сряда относно назначаването му за председател на нов клирингов комитет на ЕС, който ще съветва Европейската комисия и ще контролира пряко чуждестранните клирингови къщи, обслужващи блока.

Трябва да се разгледат отблизо дългосрочните последици, като се вземе предвид способността на компаниите от ЕС да получават достъп до световните пазари без ненужни разходи и ролята на суверенитета на пазарите в ЕС, каза Льобер.

Лондонската фондова борса  вече премести клиринга на споразуменията за обратно изкупуване, деноминирани в евро, от Лондон към дъщерното си дружество в Париж, но клирингът на над 90% от суаповете в евро остава в Лондон.

ЕС се оказа в "малко необичайна позиция" да има голям финансов център в близост, който е извън еврозоната и от януари извън прякото влияние на законодателството на ЕС, каза Льобер.

„Това, което е ключово за мен, е, че има ясен анализ на последиците за стабилността, както по отношение на преместването, така и на непреместването на клиринга“, каза Льобер.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:53 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 2
дядя Вова
преди 3 години
Зидарите ше почерпят еврогeювити една студена вода и толкоз...Не си губете времето - мача е свирен отдавна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още