IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Facebook свали профили, свързани с руската намеса в изборите

Акаунтите са дело на фермата за тролове IRA

11:56 | 02.09.20 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Gabby Jones/Bloomberg</em></p>

Снимка: Gabby Jones/Bloomberg

Facebook наскоро е свалил профили и страници, свързани с руска група, която американските власти обвиняват в намеса в президентските избори през 2016 г., обяви социалната мрежа, цитирана от Wall Street Journal.

Разкриването на операцията преди изборите този ноември показва, че Агенцията за интернет изследвания (IRA), „ферма за тролове“, обвинена от федералните власти през 2018 г., остава трън в очите на Facebook.

Но компанията заяви, че малкият обхват на скорошните усилия – общо 13 акаунта и две страници, показват, че Facebook става все по-добра в засичането на усилията за чуждестранна политическа манипулация преди това съдържание да се разпространи по-широко.

Facebook обяви новината в доклад, поредното от усилията ѝ да подобри качеството на своята платформа. Помощ е оказала Graphica, независима компания за проучвания, която има договор с Facebook за съдействие по разследвания на чуждестранна манипулация в социалната мрежа.

Водените от Русия мрежи са по-малко значими от предишните усилия на IRA за посяване на раздори във Facebook, коментира Натаниел Глейхер, главен директор на Facebook по сигурността

Той твърди, че руската група, използва английски, но преди всичко се насочва към чуждестранни публики и има малко последователи. Тя не е успяла да получи одобрението на Facebook да пусне реклами в САЩ. Голяма част от усилията са свързани с уебсайт, наречен PeaceData.net, за който IRA предполагаемо се е опитала да привлече журналисти на свободна практика.

Американската разузнавателна общност определи, че Москва се е намесила в президентските избори в САЩ през 2016 г., за да помогне на Доналд Тръмп да спечели мястото в Белия дом, а миналия месец предупредиха за големите усилия на Русия да попречи на кандидатурата на демократа Джо Байдън за президентския пост тази година. Русия отрича да се намесва в американските избори.

Говорител на руското посолство във Вашингтон коментира, че обвиненията на Facebook са антируска пропаганда. „Подобни спекулации са създадени с цел да убедят американската публика в наличието на „Ръка на Кремъл“, която провокира конфликти и разделя американското общество, както и цялата западна цивилизация“, посочва говорителят.

Facebook е сред американските технологични гиганти, критикувани в миналогодишен доклад на Сената за помагането за разпространение на дезинформация по време на президентската кампания през 2016 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:11 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Социални мрежи виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
дядя Вова
преди 3 години
Така е, на банановите републики всеки им се меси, колко му е!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още