IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тръмп: Китай прикрива реалния брой на жертвите от коронавируса

Според президента статистиката за смъртността в САЩ също не отразява реалното положение, но според него този път стойностите са завишени

08:35 | 02.09.20 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Американският президент Доналд Тръмп обяви, че още хиляди души са загинали от новия коронавирус в Китай – повече, отколкото правителството в Пекин отчита.

„Те загубиха десетки хиляди души“, каза Тръмп в интервю за Fox News, цитиран от Bloomberg. „Те изгубиха повече от всяка друга държава, просто не го съобщават“, категоричен бе той, но не предостави доказателства в подкрепа на думите си.

Досега властите в Китай са съобщили за 4724 смъртни случая, показват данни на университета „Джонс Хопкинс“ – много по-малко от 184 644-те загинали в САЩ, което е и най-големият брой в света.

Тръмп увеличава все повече атаките си срещу Китай, докато свива преднината на кандидат-президента на демократите Джо Байдън в социологическите проучвания. Въпреки това повечето анкети показват, че американците като цяло не са доволни от начина, по който държавният глава се справя с кризата.

На въпрос откъде Тръмп знае реалния брой на загиналите от коронавирус в Китай, президентът смени темата.

„И, между другото, видях статистика, която излезе онзи ден, че около 6% от хората реално са умрели от Covid, което е много интересно“, заяви той, но без да посочва повече подробности или източник на информацията.

По всяка вероятност президентът говори за данни на сайта на Американския център за контрол и превенция на заразните болести, където се посочва, че „за 6% от смъртните случаи Covid-19 е единствената спомената причина“. Това обаче не означава, че останалите случаи не са причинени от коронавируса. Много от другите фактори за смърт като респираторни затруднения, се отключват от болестта. Други хора пък страдат от затлъстяване или диабет, които значително могат да влошат ефектите на вируса.

Миналата седмица президентът публикува туит на последовател на конспиративната теория, известна като QAnon, който също цитира цифрата от 6% с довода, че броят на загиналите в САЩ е раздут. Туитът обаче по-късно бе изтрит.

„Има над 180 000 смъртни случая – това са истински смъртни случаи от Covid-19. Нека няма объркване по този въпрос“, заяви Антъни Фаучи, директор на Националния институт по алергология и заразни болести на САЩ, в интервю за АВС.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:04 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 4
evlogi
преди 3 години
То не е нужно да си кой знай какъв Нострадамус, за да ти е ясно,че цифрите на Китай са далеч от истината.Южна Корея вчера 235 нови случаи,Китай-10....как не...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 1
Naematel
преди 3 години
Никой не лъже. Има страни с почти пълно БЦЖ ваксина покритие и добър щам и такива без нищо като Щатите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 0
Sandy
преди 3 години
Няма никакви починали , всичко е театър, който започна от Китай и обхвана почти целия свят. Този цирк рано или късно ще свърши с масови арести и затвор за висши политици, медии, журналисти, лекари.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 0
дядя Вова
преди 3 години
Да бе, Дони!В Китай затварят до живот за безплатен труд в полза на обществото или разстрелват тия, които са "приватизирали" и чиновници, които са помагали в "приватизацията"...! Не е демократично.Я виж ние, какви сме най-баш-демократични!!!Красаааавци!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още