IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Tesla представи програма за набиране на до 5 млрд. долара нов капитал

Сега компанията се стреми да разшири масово производството на съществуващите си автомобили и да построи нови заводи близо до Берлин, Германия и Остин, Тексас

22:46 | 01.09.20 г. 2
Автор - снимка
Автор
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка:&nbsp;Bing Guan/Bloomberg</p>

Снимка: Bing Guan/Bloomberg

Tesla Inc представи във вторник най-голямата си програма за нови продажби на акции като публична компания на фона на нарастващия интерес от Wall Street към производителя на електрически автомобили. Целта е да бъдат събрани до 5 млрд. долара, който ще облекчат бъдещия натиск върху дълга, информира Ройтерс.

Този ход е направен след влизането в сила на разделянето на акции 5 за 1, което е първото такова  от първичното публично предлагане на Tesla през юни 2010 г. и следва почти шесткратното увеличение в стойността на акциите на компанията през тази година.

Сега Tesla се стреми да разшири масово производството на съществуващите си автомобили и да построи нови заводи близо до Берлин, Германия и Остин, Тексас. Компанията също така планира да пусне нови линии превозни средства, включително полу-камион, наречен Tesla Semi и неговият футуристичен Cybertruck.

Компанията обяви, че планира да използва приходите от предлагането за укрепване на баланса си и за общи корпоративни цели.

Десет големи банки, включително Goldman Sachs, Bank of America Securities, Citigroup Global Markets и Morgan Stanley, ще проведат продажбата, заяви производителят на електрически автомобили, без да се посочва краен срок за завършването й.

Акции на компанията поскъпнаха с още 70% от обявяването на разделянето на 11-и август и се търгуваха на цена от над 2000 долара преди разделянето в петък.

С пазарна капитализация от около 465 милиарда долара, Tesla се превърна в най-голямата автомобилна компания в света през юли и задвижи личното състояние на главния си изпълнителен директор Илон Мъск до над 100 милиарда долара.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:01 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 2
kane
преди 3 години
Щото "не е луд който яде баницата, а който му я дава"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 2
Императорът
преди 3 години
Що набирате 5 МБ, нали сте ного силни?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още