IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гладът заради COVID-19 може да убие повече хора от самия вирус през 2020 г.

Само до края на годината до 12 хил. души може да загинат всеки ден заради глад, свързан с пандемията, показват прогнозни данни на ООН

21:22 | 31.08.20 г. 16
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Светът се е запътил към безпрецедентна хуманитарна криза заради недостиг на хранителни продукти.

До 132 млн. повече хора от предварително изчисленото може да се окажат засегнати през тази година. Ръстът не е изключено и да се окаже с над три пъти повече от всеки през този век. Коронавирусната пандемия наруши веригите за доставка на храни, спъна икономиките и влоши покупателната способност на потребителите. Според някои изчисления до края на годината коронавирусът ще е причина за повече смъртни случаи от глад, отколкото от самата болест, посочва Bloomberg в свой материал.

Какво обаче прави ситуацията без аналог – огромният ръст се случва във време на огромен излишък от храна в световен мащаб. Тенденцията е налична във всяка част на земното кълбо.

Covid-19 подчерта някои от най-големите неравенства в света. Освен това болестта се превърна и в определяща сила за това кой ще яде и кой няма, подчертавайки социалните различия между отделните държави, докато най-богатите продължават да се радват на светкавичен темп на увеличение на състоянието си. Милиони хора останаха без работа и нямат достатъчно средства да изхранват семействата си, въпреки че трилиони в правителствени стимули бяха отпуснати, подпомагайки рекордния ръст на ценните книжа по света.

Излишната храна

Освен икономическите трудности, блокадите и нарушените вериги на доставка също така създадоха и сериозен проблем за разпространението на хранителните продукти. Внезапният отказ от ресторантите, които на места като САЩ отговарят за над половината от храненето изобщо, означава, че фермерите трябва да изливат мляко и да изхвърлят яйца, тъй като няма как лесно да пренасочат продукцията си към магазините или хората в нужда.

Дон Камерън от ранчото Terranova в Калифорния трябва да поеме финансов удар от 55 000 долара тази година заради реколтата си от зеле. Почти половината от тази сума – 24 000 долара, е вследствие от решението му да дари на местна хранителна банка част от продукцията си, след като обичайните му клиенти изчезват. Камерън трябва да изплати възнагражденията на хората, които са събрали реколтата и са я натоварили за транспортиране. Дори е трябвало да покрие разходите за кофи и пелети, за да може да премести продукцията. Много по-евтино би било за него просто да я остави да изгние на полето.

„Знаем, че други части на страната се нуждаят от това, което имаме тук“, посочва той. Но инфраструктурата не е създадена, доколкото ми е известно, за да позволи това да се случи. Има случаи, когато има храна в наличност, но заради логистиката не може да намери своя дом“, казва Камерън. Той все пак е трябвало да унищожи 50 000 тона продукция, тъй като местните хранителни банки не могат да поемат безкраен обем от зеле.

Според първоначални изчисления на ООН при най-лошия възможен сценарий около една десета от световното население няма да има достатъчно храна тази година. Ефектите няма да свършат само с глада, тъй като милиони други хора по света ще изпитат несигурност по отношение на снабдяването с храна под една или друга форма, включително невъзможност да си позволят здравословен начин на хранене, което на свой ред води до здравословни проблеми.

Ефектите от тазгодишната криза ще бъдат продължителни. Дори и при най-добрия възможен сценарий от ООН предвиждат, че гладът ще нараства през следващото десетилетие спрямо прогнозите преди пандемията. До 2030 г. броят на недохранените хора по света ще достигне до 909 млн. спрямо 841 млн. от изчисленията отпреди COVID-19.

Само до края на годината до 12 000 души може да загинат всеки ден заради глад, свързан с пандемията. Това може да се окаже повече от жертвите на самия вирус, изчислява неправителствената организация Oxfam International. Стойностите са на базата на над 80-процентен скок при броя на хората, които са застрашени от глад в кризисен размер.

Последна актуализация: 12:52 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от виж още

Коментари

16
rate up comment 2 rate down comment 1
ing5rov
преди 3 години
'''..за да се държи пазарна цена , ВИНАГИ се унищожават излишъците ... тъй да знаеш !"Дай Боже и тебе да те похарчат твойте чорбаджии , много се навъдихте напоследък ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 1 rate down comment 1
ing5rov
преди 3 години
немаш токо RAM , та да схванеш
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 0 rate down comment 0
khao
преди 3 години
не се ли сещаш нобела кви ги пишеше още преди да изчезне... не се е променил!Глллупост, след глллупост :):) добре че поне е жив и здрав, че се бех притеснил !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 3 rate down comment 2
michaelis23
преди 3 години
той май Hahoto го каза ош в началото "на заразата" че ше имеме GLAD-20 ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 2 rate down comment 1
zelka007
преди 3 години
хаха ... чак сега хванах , че има връзка с никът ... реотан , български ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 4 rate down comment 0
red6
преди 3 години
Аз, на твое място, бих се притеснил от тая статия. Все пак са били унищожени тонове със зеле.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 1 rate down comment 2
nobel
преди 3 години
Това за унищожаването на излишъците го знам много добре приятелю. А ти знаеш ли колко со 50 000 тона? А?. 50 хиляди тона няма да могат да бъдат натоварени на кораб колкото Титаник. То бива унищожаване, бива, но това вече е хипертрофия на унищожаването. Или както се казва в мъдрите учебници по медицина - разликата между лекарството и отровата е в количеството
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 2 rate down comment 2
nkavrakov1982
преди 3 години
А,добър ден.Носете още маски и бройте заразените чинно без да мислите много,много...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 3 rate down comment 4
zelka007
преди 3 години
що не фанеш да закараш 50х. тона зеле на 10х.км и да му оправиш документите за дарение , да организираш да се раздаде ... мхх ?! па после пиши за разхищение ... то всеки много знае да приказва и всичко може , ама кога трябва да се свърши работа започват всички да увъртат ... :)))за да се държи пазарна цена , ВИНАГИ се унищожават излишъците ... тъй да знаеш !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 5 rate down comment 2
nobel
преди 3 години
Ако си учил история щеше да знаеш, че по време на Голямата депресия най-голямо унищожаване на храни е имало по време на най-големият глад. Тогава млякото се е изливало в реките, а локомотивите са горели жито, защото е било по-евтино от въглищата. Това, че ВЕЧЕ започваме да унищожаваме храни е белег за настъпваща криза, а не обратното. Когато има подем в икономиката има и платежоспособно търсене и тогава нищо не се унищожава, защото струва пари. Унищожаването на 50 000 тона зеле не е признак за наближаващо благоденствие
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още