IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Меркел: Европа може да накаже Русия заради Навални

Германия е готова да наложи дипломатически санкции на Москва, ако се докаже, че руски държавни агенции стоят зад отравянето на критика на Путин

18:56 | 28.08.20 г. 8
<p>
	<em>Снимка: Geert Vanden Wijngaert/Bloomberg</em></p>

Снимка: Geert Vanden Wijngaert/Bloomberg

Германският канцлер Ангела Меркел намекна за координиран европейски отговор, ако се появят доказателства, че лидерът на руската опозиция Алексей Навални, който остава в кома в болница в Берлин, е бил мишена на отравяне, предава Bloomberg.

Макар че Навални се почувства зле по време на вътрешен полет до Москва, германският лидер направи връзка между случая и опита за убийство от 2018 г. на бившия руски шпионин Сергей Скрипал и дъщеря му на британска територия. Британските съюзници се обединиха и изгониха общо 150 руски дипломати като ответна мярка, което доведе до рязка ескалация на напрежението.

„Когато имаме повече яснота за обстоятелствата, сходни с тези по случая Скрипал, със сигурност ще опитаме да имаме европейска реакция, а не само реакции на отделни страни“, каза Меркел пред репортери в Берлин.

Навални остава в сериозно, но стабилно състояние, а симптомите му отслабват, съобщиха официални представители на болница Charite в Берлин.

Навални, който е остър критик на президента Владимир Путин, се почувства зле по време на полет от сибирския град Томск миналата седмица и по-късно беше преместен в германската столица за лечение. Лекари в Берлин съобщиха, че той е бил изложен на холинестеразни инхибитори, химическа група, която включва някои нервни агенти, въпреки че точната съставка все още не е установена.

Меркел започва да губи търпение към руския лидер, тъй като смята, че той не проявява гъвкавост на фона на растящия списък с проблеми с Кремъл. Аферата Навални е поредната конфликтна точка след убийство посред бял ден в парк в Берлин миналото лято и кибератака от 2015 г. срещу Бундестага, долната камара на германския парламент.

В сряда Путин предупреди да не се правят „преждевременни и неоснователни обвинения“.

Междувременно германският външен министър Хайко Маас заяви, че властите ще изчакат по-категорични доказателства за предполагаемото отравяне на Навални. Германия ще бъде готова да наложи дипломатически санкции срещу Русия, ако се окаже, че руски държавни агенции стоят за отравянето на критика на Путин, допълни той, цитиран от Ройтерс.

„В зависимост от готовността на Русия да изясни случая с (Алексей) Навални, ще действаме както в случая с убийството от Тергартен“, заяви Маас, имайки предвид изгонването от Германия на служители на руското посолство заради липсата на сътрудничество на Москва в разследване на убийството на грузинец в берлински парк.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:27 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

8
rate up comment 3 rate down comment 0
ivailojelyazkov
преди 3 години
пак са ОБЪРКА.***
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 7 rate down comment 3
ДХДО
преди 3 години
То инък за какво беше целия цирк, ако няма да налагат санкции?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 4
Императорът
преди 3 години
Сега виждате ли защо европейските борси останаха на дъното по възстановяване след мартенския срив? Пак ще налагат "санкции", от които пак само те ще страдат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 3
nobel
преди 3 години
Кога приключи разследването, че не разбрах? Или новата мода е - първо се издават присъди, после се разследва
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 3
ing5rov
преди 3 години
абе я си е... ***.. изоглавена !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 4
Стоян Петров
преди 3 години
Tъпoглaвчо, ти едно изречение с ясно формулирана логическа мисъл можеш ли да съставиш??? Искрено се надявам да ни изненадаш!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 1
ing5rov
преди 3 години
е па голем праз !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 2
bgMan
преди 3 години
Ще налага някакви дипломатически санкции но не може да спре да купува това, което Русия продава. Голям праз на такива "санкции"!Пораженческа политика от изчерпани и слаби лидери.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още