IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените на жилищата в Русия растат силно и пораждат опасения за балон

Субсидирането на ипотечните кредити увеличава търсенето на апартаменти в страната при ограничено предлагане

11:30 | 28.08.20 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Субсидирането на ипотечните кредити, което беше въведено в Русия тази година за стимулиране на икономиката, предизвиква ръст на цените на апартаментите, въпреки че доходите на населението намаляват до най-ниското си ниво от 1998 г. насам, предава Bloomberg.

Строителната компания PIK съобщава за скок на търсенето в цялата страна със 147 млн. души население, след като новото правителство въведе субсидии за ипотечните кредити през април. В Москва цените са скочили с 10% през последните три месеца, казва Андрей Рябински, съсобственик на базираната в Москва група MITS, включваща строителни и имотни компании. Жилища Жилища

Субсидиите бяха въведени наред с понижаване на лихвените проценти в опит да се вдъхне живот на икономиката, която вече преживя години на стагнация преди глобалната пандемия заради срива на търсенето на петрол, най-доходоносния износ на Русия.

Но по-ниските лихви стимулират търсенето, въпреки че предлагането на нови жилища не нараства, тласкайки цените нагоре. Доходите вероятно няма да се възстановят скоро, така че кредитополучателите може да се окажат със заеми, които не могат да си позволят.

„Властите смятат, че ако налеят субсидии в ипотечните кредити, ще съживят икономиката. Няма да се получи. За съживяване на икономиката се нуждаем от повишаване на доходите“, казва Олег Вюгин, преподавател във Висшето училище по икономика в Москва, който предупреждава, че вече се създава балон.

Безпокойството достигна до Кремъл, като представител на правителството успокои президента Владимир Путин на предавана по телевизията среща тази седмица, че правителството работи за стимулирането на новото строителство, така че да се спре ръстът на цените.

Понижаването на лихвите от централната банка тласна средните лихви по ипотечните кредити надолу до 7,5% през юни, най-ниското ниво в съвременната история на Русия, сочат данни на компанията за анализи на недвижимите имоти Cian. Финансирана от правителството програма, която ще е в сила до ноември, дава на всички руснаци достъп до ипотечни кредити при лихва от 6,5%, ако купуват нов апартамент.

Субсидиите отпреди пандемията, които предлагат по-ниски лихви на семействата и ипотечни кредити при лихва от 2% за граждани в слабо населения Далечен изток на страната, ще останат в сила и след ноември.

Експлозивен растеж

Броят на ипотечните кредити, отпуснати през първото полугодие в област Свредловск, са скочили с 12% на годишна основа, а в област Новосибирск – с 8,4%, сочат данните на Cian.

Стимулите създават „експлозивен“ растеж на кредитирането и може да предизвикат балон на жилищния пазар, защото някои хора не са достатъчно платежоспособни, за да изплащат кредитите си, заяви заместник-финансовият министър Алексей Моисеев миналия месец.

Около една трета от ипотечните кредити на стойност 277 млрд. рубли (3,8 млрд. долара), които банките са отпуснали през юни, са били субсидирани, сочат данни на компанията за анализи на недвижимите имоти Dom.rf. Жилищните кредити са се увеличили с 29% през юни на годишна основа. Жилища Жилища

В по-богатите части на страната като Москва ръстът на цените също е подкрепен от повишаването на спестяванията, тъй като затварянето на границите ограничава пътуванията в чужбина. Същевременно понижаването с 250 базисни пункта на лихвените проценти миналата година увеличава търсенето на алтернативи на банковите депозити.

„Хората, чиито доходи са останали незасегнати и са имали спестявания, тласкат пазара нагоре в момента. Но като цяло доходите намаляват, така че това не е устойчиво“, казва Олег Репченко, експерт в базираната в Москва компания за анализи IRN.ru.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:33 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
Dio
преди 3 години
И какво е лошото, ако жилищата там наваксват изоставането от европейските. Нима в Англия и Германия не са по-голям балон !? :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 2
Императорът
преди 3 години
Неее, това не може да бъде - руснаците са голи, боси, гладни и жадни (само водушка пият) и няма как да имат пари за покупки на домове. Нали така: ватников и стоянчик?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още