IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия е създала резерв от полицейски сили в подкрепа на Лукашенко

Полша призова Москва да се откаже от плановете си за намеса в Беларус

18:57 | 27.08.20 г. 7
<p>
	<em>Снимка: EPA/БГНЕС</em></p>

Снимка: EPA/БГНЕС

Руският президент Владимир Путин заяви, че Кремъл е създал „резерв от полицейски сили“ в подкрепа на беларуския лидер Александър Лукашенко, въпреки че те няма да бъдат изпратени в страната, ако безредиците там не излязат извън контрол, съобщават руската осведомителна агенция Интерфакс и Ройтерс.

Изявлението е най-силният сигнал на Кремъл до момента, че е готов да използва сила, ако е необходимо, в Беларус, която е най-близкият му съюзник сред бившите съветски републики. Думите на Путин предизвикаха реакция от съседната на Беларус и член на НАТО Полша, която поиска от Москва да се откаже от всякакви планове за намеса.

“Ние имаме, разбира се, известни задължения към Беларус и въпросът, който постави Лукашенко, беше дали ще предоставим необходимата помощ“, каза Путин.

„Уведомих го, че Русия ще изпълни всичките си задължения. Александър Григоривич (Лукашенко) ме помоли да създам резерв от полицейски сили и аз го направих. Но се съгласихме, че те няма да бъдат използвани, ако ситуацията не излезе извън контрол“, допълни руският президент.

Полският премиер Матеуш Моравецки не закъсня с реакцията си. Полша „призовава Русия незабавно да оттегли плановете си за военна намеса в Беларус под фалшивото извинение за „възстановяване на контрола“ – враждебен акт в нарушение на международното право и човешките права на беларуския народ, който трябва да бъде свободен да решава собствената си съдба“, написа Моравецки в Twitter.

Полша също така извика беларуския посланик, за да разясни фалшивите според Варшава обвинения, че има скрити интереси на беларуска територия.

Беларус е обхваната от сътресения след изборите на 9 август, които според опозицията са били фалшифицирани за удължаване на 26-годишното управление на Лукашенко.

Силите за сигурност прибегнаха до насилие срещу протестиращи на улицата и арестуваха хиляди хора в опит да смачкат масовите демонстрации и стачки. Лукашенко отрича да е имало измами на изборите.

Беларус има най-близките политически, икономически и културни връзки с Москва сред бившите съветски републики, а укрепените й граници със страни членки на НАТО са от ключово значение за отбранителната стратегия на Русия.

Москва предприе ясни стъпки в подкрепа на властите в Минск като изпращане на журналисти в държавната телевизия, след като нейни служители напуснаха в знак на протест срещу по думите им заповедите за излъчване на пропаганда.

Западните страни действат предпазливо, тъй като се притесняват да не предизвикат руски военен отговор като в Украйна през 2014 г.

В Берлин външните министри на страните членки на ЕС обсъдиха възможни санкции срещу списък с до 20 граждани на Беларус, обвинявани за изборни измами или малтретиране на протестиращи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:40 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 5 rate down comment 5
Стоян Петров
преди 3 години
Каyн, на всички е ясно че ще стане като Украйна. Само че на Беларус няма какво да и къса, защото няма компактно руско население. А бъди убеден, че и русия ще стане като Украйна. Всички по реда си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 7 rate down comment 6
Dr. Vatnikov
преди 3 години
Няма държава, приятел на ***, където икономиката да върви, а народа да живее добре.Където стъпят алкашите, трева не никне, а мизерията започва.Факт.Жалко за народите, имали лошия късмет да бъдат около Мордор!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 7 rate down comment 4
ing5rov
преди 3 години
пъпеш , Беларус има две възможности , да стане втора Украйна или да стане втори Крим ... май ще гледаме Крим -2 ... , а натовските солдати мое само да попушат курца на руснаците .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 6
troika
преди 3 години
И това какво е, някакви примери на които да се възхищаваме?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 8
Стоян Петров
преди 3 години
Асад не излиза от бункера в Дамаск. Той реално контролира само столицата и то без сунитските квартали. А ти и Вовата трябва сериозно да сте загрижени. С откъсването на Беларус(когато и да е) НАТО ще отстои на 400 километра от москва. Образно казано, натовските солдати ще могат да замерят с прашки прозорците на Вовата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 7
дядя Вова
преди 3 години
Мадуро спокойно си джитка, Куба си е ОК, толкова свалячи сваляха Башар Асад - май ще ги надживее всичките.Янукович си живурка в Ростов.Какво още?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 4
khao
преди 3 години
Късия не може да смогне да спасява дребните световни диктаторчетата, хахаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още