IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фед въвежда исторически промени в целите за инфлацията

В допълнение към промяната в мисленето за инфлацията централната банка обяви и промяна в подхода си към заетостта

17:36 | 27.08.20 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: gettyimages</p>

Снимка: gettyimages

Федералният резерв на САЩ обяви голяма промяна в политиката си в четвъртък, като заяви, че е готов да позволи на инфлацията да се покачи над зададената цел, за да подкрепи пазара на труда и по-широката икономика.

В хода, който управителят  Джером Пауъл нарече „стабилно актуализиране" на политиката на Фед, централната банка официално се съгласи на т.нар. „средна цел за инфлация". Това означава, че ще позволи на инфлацията да се движи „умерено“ над 2-процентовата цел „за известно време“ след периоди, когато е била под тази цел, предава CNBC.

Промените бяха кодифицирани в план за паричната политика, наречен Декларация за по-дългосрочни цели и стратегия на паричната политика, приет за първи път през 2012 г.

На практика ходът означава, че Фед ще бъде по-малко склонен към повишаване на лихвите, когато процентът на безработицата спадне, стига инфлацията да не се покачи прекомерно. Служителите на централните банки традиционно вярват, че ниската безработица води до опасно по-високи нива на инфлация.

Въпреки това речта, която Пауъл изнесе на виртуалната среща на годишния симпозиум по икономическите въпроси в Джексън Хоул, Уайоминг, и  придружаващите документи, кодифициращи новата политика, сигнализираха за промяна на старото мислене.

„Мнозина смятат за нелогично това, че Фед ще иска да засили инфлацията“, казва Пауъл в подготвени бележки. „Но все пак инфлация, която е постоянно твърде ниска, може да създаде сериозни рискове за икономиката", продължи той.

Пауъл оприличи настоящата ситуация на това, с което Фед се сблъска преди 40 години, когато тогавашният управител Пол Волкър започна противоречива поредица от увеличения на ставките, които бяха насочени към намаляване на инфлацията. С течение на годините фундаменталните промени в икономиката, като демографията и технологиите, изместиха фокуса на Фед към твърде ниската инфлация.

„Това положение може да доведе до нежелано понижение на дългосрочните инфлационни очаквания, което от своя страна може да доведе до още по-ниска реална инфлация и следователно до неблагоприятен цикъл на все по-ниска инфлация и инфлационни очаквания",  каза Пауъл.

След края на финансовата криза Фед изпитва затруднения с постигането на  целта си за ръст на цените от 2%. Централните банкери се надяват, че новият подход ще промени тази картина, ще повиши очакванията и ще позволи на инфлацията да се изкачи по-високо.

В допълнение към променения подход спрямо инфлацията Фед обяви и промяна в подхода си към заетостта.

Според новите правила „оценките на Фед ще се основат на спада на заетостта спрямо максималното й ниво“. В предишните разпоредби се говореше за „отклонения“ от максималното ниво.

Макар че промяната изглежда като въпрос на подбор на думи, Пауъл каза, че тя е значителна.

„Тази промяна отразява оценката ни за ползите от силния пазар на труда, особено за мнозина в общностите с ниски и средни доходи“, каза той. „Тази промяна може да изглежда фина, но отразява нашето мнение, че стабилният пазар на труда може да бъде поддържан, без да предизвика избухване на инфлацията“, коментира той.

Пауъл каза, че Фед няма да си постави конкретна цел за равнището на безработица, а по-скоро ще позволи на условията да диктуват това, което смята за пълна заетост. Управителят заяви още, че Фед остава убеден, че целта за инфлацията от 2% все още е правилна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:31 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 0
nobel
преди 3 години
Продължават да ни убеждават колко хубаво нещо е инфлацията и каква огромна услуга ни правят централните банки като печатат пари. И че въпреки усилията инфлацията все си остава по-ниска от определената цел. Те не са ли чували за нашият специалист по инфлационните процеси Жан Виденов. Да го вземат за консултант да ги научи как се правят нещата
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още