IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Твърдението на Пенс за „най-голямата икономика“ е само част от цялата картина

Коментарите на вицепрезидента носят елементи на истина, но подминават унищожителните последици от пандемията и не успяват да представят пълна картина на икономиката

11:12 | 27.08.20 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

В изказването си по време на третата вечер от годишния конгрес на Републиканската партия вицепремиерът Майк Пенс заяви, че администрацията на Доналд Тръмп е построила „най-голямата икономика в света“.

Пенс потвърди, че през тази година икономиката е забуксувала, след като коронавирусът е „ударил от Китай“. Въпреки това той подчерта, че сегашната администрация е наследила една икономика, която с трудност се е опитвала да ускори „най-бавното възстановяване от Голямата депресия“ насам, но го е направила и може да го направи пак.

Коментарите на вицепрезидента носят някои елементи на истината, но подминават унищожителните последици от пандемията и не успяват да представят пълна картина на американската икономика през последните години, посочва Bloomberg в свой материал.

Преди коронавирусната пандемия да потопи икономиката в криза, Тръмп можеше да се хвали, че работните места в САЩ са нараснали с близо 7 млн. по време на управлението му, а безработицата е достигнала половинвековно дъно от 3,5%. През юли – на фона на започналото наскоро възстановяване, тя е 10,2%, като през април достигна пик от 14,7%.

Пенс продължи, като заяви, че пазарът на труда в САЩ е успял да възстанови 9,3 млн. работни места през последните три месеца. Той също така обеща, че администрацията на Доналд Тръмп ще постави на първо място здравето на американците.

Републиканците обаче бяха остро критикувани заради противопоставянето си на усилията на демократите да включат помощ за отделните щати и градове в новия фискален пакет икономически стимули, който все още се обсъжда в Конгреса

Колкото до икономическия растеж, той е средно 2,5% за първите три години от управлението на Донад Тръмп, стимулиран от повишаването на правителствените разходи. И макар да е под целта на президента за 3%, растежът надминава прогнозите на мнозина икономисти, увеличавайки разрастването на американската икономика, започнал по времето на Барак Обама, до рекордните 10 години и половина.

Обвинението на Пенс, че възстановяването след рецесията от 2007-2009 г. е било най-бавното от Голямата депресия насам, има своите основателни причини. Средният годишен растеж по време на този период на разрастване е най-ниският от който и да е било такъв период от поне 1949 г. насам.

Но критици на републиканците посочват, че темпът на растеж за този срок е бил осакатен от успешните усилия на партията на слона след изборите за Конгрес от 2010 г. да бъде блокирана продължаващата фискална подкрепа за икономиката.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:31 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 1
mick
преди 3 години
Като напечатат още 50 трилиона и ще надминат Китай няколко пъти.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още