IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пазарната капитализация на Tesla премина 400 млрд. долара

Минути преди 22:30 ч. българско време цената на акциите на компанията отстъпва леко до 2146,59 долара

22:44 | 26.08.20 г. 11
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Bing Guan/Bloomberg</em></p>

Снимка: Bing Guan/Bloomberg

Wall Street продължава да гледа оптимистично на акциите Tesla, които поскъпват и в сряда, след като от Jefferies увеличиха повече от два пъти целта си за цена на книжата. Според анализатор на инвестиционната компания производителят на Model 3 ще продължи да трупа конкурентоспособност, включително чрез подобряване на батериите и индустриалната си ефективност.

Анализаторът Филипе Хучиос увеличи целта за акциите на Tesla от 1200 долара до 2500 долара – най-високата на Wall Street, показват данни на Bloomberg. Акциите на компанията поскъпнаха до 2153,81 долара (6,6%),  като минути преди 22:30 ч. българско време цената им отстъпва леко до 2146,59 долара.

Стойността на книжата нарасна повече от пет пъти от мартенското си дъно насам, което увеличи пазарната капитализация на Tesla до над 400 млрд. долара в сряда. Това е повече както от тази на Walmart Inc., така и на Johnson & Johnson. Причината за ръста не е толкова ясна, въпреки че според експерти и анализатори бичите настроения са водени от очакванията, че компанията съвсем скоро ще стане част от широкия измерител S&P 500. Оптимизмът нараства и с наближаването на т. нар. Battery Day – събитие, насрочено за 22 септември, на което се очаква представянето на нова технология, която да разпали още повече ентусиазма на пазарите.

Главният изпълнителен директор Илон Мъск по-рано тази седмица заяви в Twitter, че масовото производство на батерии със значително по-голям енергиен капацитет е съвсем близо.

Според анализатора Филипе Хучиос, въпреки че инвестиционните настроения около компанията често са фокусирани върху автомобилите, то въздействието на този сегмент ще започне да се свива за сметка на други – включително подсилване на стойността на марката, намаляването на капиталовите разходи и подобряване на производствеността и софтуера.

„Вярваме, че разликата в оценката (на другите компании в сектора – бел. ред.) спрямо Tesla ще остане широка или по-широка, докато автомобилопроизводителите не започнат да разполагат с жизнеспособен бизнес с електрически коли и да се отървават от „изостанали“ активи и съответстващите им пасиви“, посочва Хучиос.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:27 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

11
rate up comment 5 rate down comment 0
Dr. Vatnikov
преди 3 години
Илон може собственоръчно да си купи и Газпромчето и Норилското никелче.Без чужда помощ.Ама само как им дръпна шалтера на роскосмося...Рогозчо сънува още батути! С отравяния, държавен тероризъм, подкрепа на престъпни режими за пари, убийства, заплахи и тн., дотам се стига, дорагой мypзилаж! Смешни заплатки, липса на перспектива, кал и мизерия! Скоро нито нефта нито газа ще ги храни и товаси личи и по тапетната им валутка и по "индустрията". Досвидания!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 3 rate down comment 0
Ironhorse
преди 3 години
Хахахах,москал ... п.у.т.а.р.а.н се е опитал да хакне комп. системи на Тесла, като е прдложил подкуп от 1 млн. ... какво ... долара естествено не ръбъли.Служителят обаче отказа и подал сигнал до ФБР.и подчовека - руски гражданин, Егор Игоревич Крачков е арестуван моментално.Само това можете ... да крадете, убивате, рушите !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 5 rate down comment 2
Ironhorse
преди 3 години
Хахахаха,пропусна и че бият *** !СССР копа САЩ и СССР се кютна.Руската *** пак копа САЩ .... от опит вече знаем.А в РФ землянките ако ги имате за къщи ? още имате съграждани, които живетя под земята и се наричат крепостни.Който не работи, няма да яде.Що се отнася до безработните ... Когато педерацията почне да плаща по 1000 $ на месец помощи за безработни, ела и ми се обади !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 4 rate down comment 5
дядя Вова
преди 3 години
Изхождаш от презумцията, че щатският пазар е черешката на тортата.Споко, седи малко.След изборите за президент там, пазарът им ще бъде пълен шшшшит!То и сега е почнал.И колко бездомни ще имат? Над 30 милиона?И колко безработни?А на тия с 10 коли, няма ли да почнат да им ги чупят навсякъде,та да им избият мисълта да имат по 20 ?!https://***.youtube.com/watch?v=tl0wLgwfdy830 МИЛЛИОНОВ БЕЗДОМНЫХ в США в Сентябре!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 5 rate down comment 2
Ironhorse
преди 3 години
Цената на акциите на Тесла не е лъжица за стари трейдъри.Тук влияние оказва, че над 25 % от кациите на тесла са в инсайдери и едва малко над 50% в институционални кредитори.Тредърите пропускат факта, че Фоклсваген се изправя пред много по-голям скандал от Дизелгейт.САЩ подготвят обвинение, че са мамели за емисиите и с бензиновите двигатели. Това направо ще разсипе Фоклсваген.Тойота и Нисан също имат проблеми с емисиите, но се отърваха леко. Платиха някокостотин милиона и всичко утихна, докато ФВ тепърва има да плащаоколо 10 млрд. долара обезщетения по Дизелгейт, а по Бензигейт Бог знае.Дженеръл моторс едвам се крепят над водата. Горе долу, колкото им е пазарната капитализация, толкова им е дълговото бребе около 140 млрд. долара, докато при Тесла дългът е около 26 млрд. долара.Мъск няма да позволи да се плащат дивиденти дотогава, докато от борсовите разлики инвесторите си правят печалби. Мъск води аналогична политика към акционерите, както покойният Стив Джобс.Представяте ли си ако сега Тесла плати дивидент .... цената на акциите буквално ще излети в космоса.Има прогнози, и то на уважавани капиталови съветници, че цената на акциите на Тесла до 2030 ще станат меджу 15 000 и 30 000 за акция.Това са космически суми, непознати дори за Епъл.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 3
фиг.1
преди 3 години
Ако бяхте купили в началото на годината, сега щяхте да сте си утроили парите. На мен това ми изглежда като не лоша печалба. Но вие явно предпочитате да си прибирате центовете от дивиденти. Впрочем, Тесла работи не толкова за печалба, а преди всичко за пазарен дял. И в момента държи 80% от продажбите на електромобили в САЩ. Строи още две гигафабрики с които скоро ще удвои производствения си капацитет. След време ще се къпе в пари. Тогава и на вас ще ви се иска да имате акции, но ще трябва да ги купувате на още по-високи цени.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 2
Naematel
преди 3 години
"Надувайте момчета - да стане на парчета" ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 5
kane
преди 3 години
Всичко ще си дойде на мястото, когато стане ясно че Тесла няма как да спаси света.Тесла е една от най надцените акции търгувани някога
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 3
cherney
преди 3 години
И на мен ми се струва висока, но нямам нищо Tesla да имат десет пъти по-висока пазарна капитализация от Gazprom или Nornickel, доколкото в средата на март заредих портфейла с Tesla на добри цени. Има един на Уолстрийт, дето шортва Tesla от времето, когато бяха по 100 долара за акция. И се нещо не му се получава
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 2
Hermes73
преди 3 години
Малко е!!!Дано скоро мине трилион.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още