IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Илон Мъск: Добивайте повече никел!

Според изпълнителния директор на Tesla металът е „новото злато“

22:02 | 26.08.20 г. 9
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Qilai Shen/Bloomberg</em></p>

Снимка: Qilai Shen/Bloomberg

Повечето хора смятат, че най-важният елемент в батериите за електромобили е литият. Но, както отбеляза изпълнителният директор на Tesla Илън Мъск, в литиево-йонните батерии процентът на лития е около 2%. Както обясни той на събранието на акционерите в Tesla през 2016 година, основният елемент в батериите е никелът. Мъск е убеден, че никелът е новото злато и побърза да се обърне към добивните компании, пише Automedia.bg.

„Искам отново да наблегна на това и да ме чуят добивните компании, добивайте повече никел“, заяви Мъск в последния конферентен разговор за тримесечните резултати на Tesla. „Където и да не намирате в света, добивайте повече никел, правете го ефективен и опазващ природата начин. Tesla ще ви предложи гигантски дългосрочен договор, стига добивът ви е ефективен и да опазва природата”, заяви той.

В действителност обаче добивът на никел се сблъсква с редица трудности, а важността му се определя и от факта, че при създаването на всяка една бройка Tesla Model 3 се използват около 30 килограма никел.

„Никелът е може би най-важният метал при производството на батериите“, обясни Майкъл Бек, управляващ директор на Regent Advisors пред Kitco News. Той отговаря за съхранението на енергията, а химичните процеси в батериите са така оптимизирани, че да може да се използва колкото се може повече никел, допълни той. Колкото повече никел има в една батерия, толкова по-голяма е нейната енергийна плътност.

„Цените на никела се сринаха през 2007 година и досега има много малко инвестиции в развитието на нови находища, не се инвестира и в нова добивна техника, а ръстът в търсенето на този метал тепърва предстои”, коментира Бек.

Той обясни, че за разработването на едно сериозно никелово находище са необходими между 7 и 10 години, което означава, че на практика трябва да очакваме недостиг на тази метал на световните пазари за едно цяло десетилетие. А освен това се очаква, че запасите от вече добит никел ще свършат в рамките на следващите 18 месеца.

Мъск неслучайно акцентира върху начина, по който Tesla държи да се добива никелът, тъй като вече видяхме, че с натиск от страна на индустрията добивът на кобалт беше вкаран в подобен устойчив и опазващ природата модел. А анализаторите вече посочиха, че „Норилск”, един от големите играчи на пазара на никел, най-вероятно няма да се класира за споменатите от Мъск договори, основно заради разливите на петрол, дело на компанията в руския арктически район.

Първи на призива на Мъск реагираха от канадската компания Giga Metals, като заявиха, че развиват находище в Британска Колумбия и добивите ще са с методи, опазващи природата. Другата добра новина за канадците е, че там има и много кобалт. В Канада има много мини за никел, но Giga Metals обявиха, че новата им мина в Британска Колумбия ще е „въглеродно неутрална”. А главният изпълнителен директор на компанията Марк Джарвис прогнозира, че компаниите, добиващи никел в Канада и Австралия са тези, които реално могат да отговорят на изискванията на Мъск.

Но очертаващия се недостиг на ценния метал в световен мащаб означава, че поевтиняването на електромобилите и батериите за тях най-вероятно отново ще се отложи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:43 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 2 rate down comment 0
khao
преди 3 години
повече малоуумници като теб му трябват на путин... и може да спечели!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 3 rate down comment 0
Dr. Vatnikov
преди 3 години
*Шляxтa
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 0
Dr. Vatnikov
преди 3 години
Една *** пак заблянува за печалби, ама ще стане пак като с акцийките на Газпром.Хотелось как лучше а получилось как всегда :))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 0
mrynmryn
преди 3 години
По памет - най-големите износители на никел бяха Индонезия и Филипините.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 0 rate down comment 6
Императорът
преди 3 години
Апропо - Норникель инвестира много в опазване на природната среда, ако не броим тая злочеста авария.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 6
Императорът
преди 3 години
Следя Валенцето - ама ми е малко по-трудно за покупка. Норникель по ме кефи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 6
Императорът
преди 3 години
Хем запасите от никелчец ще свършат след 18 месеца, хем искате да минете без най-големия в добивът. Хубаво - пробвайте се. Ако тоя *** не иска никелчец от Норникель - толкова по-добре - ще го ползват нормалните автомобилни компании.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 5
дядя Вова
преди 3 години
След като янките извъртяха Дерипаска и сега той не е собственик, а само меринжей,то що да не добиваме никел на поразия!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още