IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

​Защо се стигна до високи сметки и хаос с фактурите за парно?

Хаос със сметките за парно ще има, докато минем в реален месечен отчет, посочи общественият посредник на ''Топлофикация – София'' Деян Дянков

12:56 | 26.08.20 г. 1
Автор - снимка
Редактор
​Защо се стигна до високи сметки и хаос с фактурите за парно?

КЕВР ще провери как топлофикациите са отразили поевтиняването на топлинната енергия в сметките след като омбудсманът Диана Ковачева поиска проверка на сметките на абонатите на "Топлофикация - София". Защо се стигна до високи сметки и хаос с фактурите за парно, коментира пред Bulgaria ON AIR общественият посредник на ''Топлофикация – София'' Деян Дянков.

"Системата винаги е връщала пари на ръка, особено в другите отоплителни сезони. Сега имаме и намаление на цената за дълъг период назад. Намалението на природния газ беше с около 40%, но беше за април. КЕВР определи цена за намаление на топлинната енергия от 1 юли до 31 март с около 11% надолу", посочи той.

Дянков е на мнение, че е имало много разяснения от страна на "Топлофикация" и експерти по темата, било е достатъчно комуникирано с гражданите.

"В изравнителната сметка има графа "фактурирано потребление" и "реално потребление" през годината - разликата е за възстановяване или доплащане, но това е разликата за потребена енергия. Имаме изравняване от потребена енергия, второ - никъде в сметката не пише какво е платено от клиента по партидата. В общата фактура на "Топлофикация" са подробно обяснени нещата. Разликата в потреблението може да ви се върне на каса, но разликата в цената може да бъде приспадната от бъдещо вземане", разясни експертът.

Според него информационната система непрекъснато се надгражда и вече може да се видят много неща, които да успокоят клиентите.

"Пълното спокойствие ще настъпи, когато минем в реален месечен отчет. Това ще стане в най-скоро време, предполагам. Сега, за съжаление, ще има неясноти при клиентите", посочи общественият посредник на ''Топлофикация – София''.

От думите му стана ясно, че дори 1 градус температурна разлика за месеца оказва съществена разлика върху потреблението и фактурите. Дянков обясни, че дори когато има силен вятър, охлаждането на сградите е по-сериозно и рефлектира върху отоплението на имотите.

"На 31 август изтича срокът за възражения пред фирмите за дялово разпределение. Повечето от хората възразяват самите фактури, които са издадени от "Топлофикация". Може и на имейл, може и в кол центъра - ще разясним, няма да пропуснем никого", съветва Дянков и отново препоръча реален месечен отчет.

Правата на потребителите

Според омбудсмана Диана Ковачева хората с основание очакваха по-ниски сметки за парно

„Цари пълен хаос с изравнителните сметки на Топлофикация, който остава за сметка на потребителите. Напълно основателно беше очакването за намаляване на цените, които хората трябва да платят”, заяви тя по Нова ТВ. Това е причината народният защитник да поиска проверка от КЕВР, за да бъде установено защо на хората се връщат символични суми от изравнителни сметки.

„До нас достигат сигнали за 20 лв. Мисля, че тази сума е меко казано неуместна. Да не казвам, че са подигравка с хората, защото когато цената на природния газ намалее драстично, има очакване, че за тези месеци прихващането ще бъде усетено. Възмущението на хората е основателно, всички са изненадани от сметките”, обясни Ковачева.

Тя е категорична, че правата на потребителите са нарушени, тъй като фактурите са неясни за потребителите.  Яснотата на фактурите било изискване на Европейската комисия и е нарушение. Има и хора, които изобщо пък не са получили изравнителните си сметки.

"Топлофикация София" възстановила 24 млн. лева

До 31 август всеки недоволен от изравнителната си сметка за топло може да обжалва. До тази дата хората, които не са осигурили достъп, трябва да го направят, за да може да се направи коректна изравнителна сметка за цялата сграда, обясни по БНТ директорът на "Връзки с обществеността" в "Топлофикация София" Елизабет Павлова.

„Напълно е възможно е да има клиенти, които все още не са получили изравнителната си сметка“, допусна тя. По думите й, броят на жалбите в сравнение с миналата година не бележи увеличение.

"Клиентите имаха възможност почти 45 дни за възражения, защото повече от 90% от сметките бяха представени към дата 15 юли. Всяка една жалба или сигнал ще получат отговор", увери представителят на "Топлофикация София".

Елизабет Павлова съобщи, че "Топлофикация София" вече е възстановила на своите клиенти 24 млн. лева. Остава да възстанови 12, 8 млн. лева.

Как се смята изравнителна сметка

„Клиентите могат да бъдат спокойни, защото "Топлофикация София" има достатъчно средства, за да върне парите. Всички клиенти, които имат желание да получат парите си, могат да го изискат в центровете за обслужване на клиенти или по банков път. Това са сумите, които са получени от намалението на цената на топлинната енергия в резултат от намалението на цената на природния газ“, уточни тя.

„Изчислението е направено по следния начин: фактурираните количества топлинна енергия за периода 1 юли 2019 - 31 март 2020 година са фактурирани веднъж по старата цена. След това същото количество се пресмята по новата цена, определена от КЕВР и разликата е сумата, която Топлофикация трябва да върне на клиентите си“, обясни Павлова.

Тя е категорична, че сумите не могат да бъдат платени на ръка. С тях не могат да се погасят стари просрочени задължения. Тези суми могат да бъдат използвани за прихващане в бъдещи сметки. Според Павлова оттам може би хората са се объркали и не са разбрали същността на изравнителните си сметки. Общата сума за възстановяване е 36 милиона лева с включен ДДС.
Вижте целия разговор във видео материала на Bulgaria ON AIR.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:02 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
vladi_guetzov
преди 3 години
Некомпетентност,безхаберие,мързел и раздаване на държавни пари на частни играчи- с това се бележи пътя на министър Теменужка.Именно тя отклоняваше на няколко пъти парите за студен резерв към г-н Доган,По времето на нейното управление няма напредък за строежа на АЕЦ Белене .Проблемите в енергетиката се влошиха и доведоха до отрицателни ефекти в земеделието и недостиг на питейна вода за населението.Над 20 малки вецове източват язовирите, и пълнят частни джобове ,но за сметка на питейната вода на населениего и поливното земеделие. Проекти за нови ВЕИ.мощности -няма , а дотациите на мръсните въглищни централи само пълнят бездънна яма ощетяващи бюджета
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още