IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Песимизмът в преговорите за Brexit се завърна за пореден път

Великобритания е представила предложение за търговско споразумение с ЕС – положителна стъпка в преговорите, която обаче засега остава без последствия

10:30 | 21.08.20 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Мишел Барние. <em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Мишел Барние. Снимка: Bloomberg L.P.

Представители на властите във Великобритания и Европейския съюз се страхуват, че постигането на сделка след Brexit е изложено на риск, след като британските опити по-рано през седмицата за възстановяването на дискусиите се провалиха.

Според запознати, пожелали анонимност, преговарящите от Лондон са изпратили чернова на споразумение за свободна търговия, основано на допирните точки с ЕС. Но засега опитите за излизане от патовата ситуация са без успех.

Малко вероятно е да има положителен резултат от последния кръг от преговори, който трябва да приключи в петък. Очакванията са главният преговарящ на ЕС Мишел Барние и неговият британски колега Дейвид Фрост да подчертаят дълбоките различия, които остават между двете страни, коментират запознати. Основна точка на конфликт остава достъпът до британските риболовни води, както и т. нар. равни условия, които да гарантират, че няма да има неравностойна конкуренция.

След мудния старт на преговорите на фона на коронавирусната пандемия имаше известен оптимизъм през юни, когато британският премиер Борис Джонсън успя да убеди ЕС, че наистина иска да бъде сключено споразумение. Но доброто настроение се изпари, след като стана ясно, че преговарящите не могат да сближат противоположните позиции на Лондон и Брюксел.

Ако не бъде постигнато споразумение, Великобритания и ЕС ще трябва да търгуват с мита и квоти, които ще попречат на досегашната облекчена търговия и пътувания. Последният кръг от преговори, насрочен за 2 октомври, се смята за окончателния краен срок за постигане на споразумение преди изтичането на преходния период след излизането на Острова от състава на единния блок на 31 декември.

Консолидираният текст

Британският документ за търговско споразумение, изпратен на ЕС, който не е представен официално, е известен като „консолидирания“ текст, тъй като е първият вариант на окончателна сделка, включващ както допирните точки, така и оставащите различия. Тъй като позволява на преговарящите да свият списъка със спорни въпроси, текстът се приема като ключова стъпка напред в преговорите.

Ходът на Лондон цели също така и да притисне ЕС. Вместо да бъдат договорени най-малко оспорваните теми на противоречия, след което да се продължи нататък с обсъжданията, блокът настоява за едновременни преговори  - нещо, което според Лондон парализира преговорния процес.

Основен момент в преговорите е постигането на споразумение за достъпа на европейски риболовни кораби до британски води. Британското правителство, според което поемането на контрола върху собствените си води е въпрос на суверенитет, настоява за ежегодни разговори за определяне на това колко риба ще се полага на европейските кораби на база нов метод за изчисления, който ще даде по-голям дял от улова на британските рибари.

„Великобритания на практика иска почти пълно изключване на европейските риболовни кораби от британски води“, заяви по-рано миналия месец Мишел Барние, според когото това е „неприемливо“.

Една от основните точки на критика от страна на ЕС към Великобритания е това, че страната иска еднакъв достъп до единния пазар на блока, както когато бе страна членка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:02 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 1
дядя Вова
преди 3 години
ЕС е скопен.Току виж всички имаме да им плащаме!Ако гласувам още 1 път за евродепутат - тряяя съм изперкал!Джамбазки например иска казарма, а 10 години е бягал от нея!******
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още