IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Изборна загуба на Тръмп може парадоксално да е в полза на суверенна Европа

Победа на Байдън не само ще подобри отношенията с Германия и Франция, но и ще подтикне Полша и Унгария да търсят помирение с Брюксел

21:07 | 24.08.20 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Неотдавнашната европейска обиколка на държавния секретар на САЩ Майк Помпейо включваше посещения в Чехия, Австрия и Словения. Тя приключи с подписването на двустранно военно споразумение между САЩ и Полша. Сякаш администрацията на президента Доналд Тръмп е решила да възкреси някога могъщата Хабсбургска империя с надеждата да държи Германия ниско, а Русия - извън Европа. Консолидирането на стратегически блок от държави в рамките ЕС, които са подозрителни към Русия и Германия, изглежда е в основата на политиката на тази администрация към Европа, пише за Financial Times Иван Кръстев, председател на софийския Център за либерални стратегии и член на виенския Институт за социални науки.

Както отбелязва Уес Мичъл, бивш помощник на държавния секретар на САЩ и талантлив републикански стратег, Европа, водена от Германия, най-вероятно ще означава благоприятна за Русия Европа. Европейската надежда за скъсване с историята ще се превърне в кошмар, защото, както той посочва, „незначителността е лукс, който стратегически притисната, геополитически западаща, многостранна велика сила не може да си позволи“.

Дори, както изглежда вероятно, Тръмп да вярва, че разпадането на ЕС е в интерес на САЩ, по-проницателното гледище на Помпейо и Мичъл е, че нито имплозията, нито стратегическата автономия на съюза биха били полезни за Америка. Това, което може да бъде в интерес на САЩ обаче е консолидирането на отделна група държави от ЕС, които получават своите гаранции за сигурност и влияние чрез специалните си отношения с Америка.

В рамките на новата външнополитическа позиция на САЩ спрямо ЕС след Brexit, подобни съюзници са най-добрата защита срещу намаляването на американското влияние върху Европа. Помпейо вярва, че централноевропейците са естествените съюзници на Америка. Виена трябва да замени Берлин като политическа столица на Централна Европа. Себастиан Курц, консервативният австрийски канцлер, който понякога е критичен към германската си колежка Ангела Меркел, изглежда по-обещаващ лидер на приятелски настроен към САЩ бивш Хабсбургски блок.

Ако Тръмп бъде преизбран, Вашингтон вероятно ще се придържа към тази стратегия, тъй като отношенията със страни като Полша и Унгария процъфтяват. За тази американска администрация посещението в Централна Европа е толкова вдъхновяващо, колкото и кампания в Средния Запад. Нелибералните правителства в Централна Европа гледат на Тръмп като на идеологически съюзник, а някои се възхищават и на руския президент Владимир Путин. Но може ли Хабсбургската стратегия на САЩ да оцелее, ако Тръмп загуби изборите? Може ли проамерикански блок в ЕС, изграден по времето на Тръмп, да го надживее?

Моето предчувствие е, че по-скоро не. Парадоксално е, но електоралната загуба на Тръмп може да се превърне в най-добрия шанс за реализиране на немско-френската мечта за суверенна Европа. Победа на Джо Байдън не само ще подобри отношенията с Берлин и Париж, но и ще подтикне нелибералните правителства във Варшава и Будапеща да търсят помирение с Брюксел.

Три фактора след Тръмп ще определят отношенията между САЩ и ЕС, както и тези в рамките на Стария континент.

Неотдавнашно проучване, поръчано от Европейския съвет по външни отношения, разкри, че реакцията на Вашингтон спрямо Covid-19 е увредила значително имиджа на Америка в Европа. 71 сто от датчаните, 68 на сто от французите, 65 на сто от германците и 38 на сто от поляците казват, че мнението им за САЩ се е влошило. Много европейци започнаха да поставят под въпрос способностите на Америка, въпреки че Тръмп се опита да играе ролята на глобален лидер. Дълбоката загриженост, че вътрешните проблеми ще погълнат САЩ, кара много атлантици да искат по-силна роля на ЕС в света.

Второ, нарастващата американско-китайска конфронтация ще промени трансатлантическите отношения. САЩ ще се нуждаят от достатъчно силен ЕС, който да може да се справи със заплахите, идващи от региона. Нито очакваната насоченост на новата администрация към изменението на климата, нито търсеният от Вашингтон общ фронт срещу Китай, оправдават поставянето на бившите Хабсбургски държави в центъра на отношенията между САЩ и Европа. Отслабването на Германия не може да бъде основната цел на американска администрация, която наистина иска да си сътрудничи с ЕС.

Трето и най-важно е, че нелибералните демокрации като Полша и Унгария, които сa невъзмутими поддръжници на популистката революция на Тръмп и които открито или мълчаливо се противопоставят на идеята за стратегическа автономия на ЕС, биха погледнали на администрацията на Байдън като на априори политическа заплаха. Поражение на Тръмп през ноември ще вдъхне кураж на либералните сили в Централна Европа в момент, когато последните събития в Беларус са ясен знак, че изхабяването на режима е най-големият враг на популистки силови лидери като Виктор Орбан, министър-председател на Унгария от 2010 г.

Изборната победа на Тръмп през 2016 г. накара много либерални европейци да се размечтаят за стратегическа автономия на ЕС. По ирония на съдбата, може би загубата му през ноември ще убеди неговите популистки поддръжници в Централна Европа да подкрепят френско-германското стремление към същата цел.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:40 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 2 rate down comment 1
nobel
преди 3 години
Страшно ми харесва тази статия. Кажете къде да отида, за да гласувам за Джо Байдън!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 1
Императорът
преди 3 години
Обърнете внимание - нормалните държави вече се казват "нелиберални демокрации". Това название не е толкова лошо , може да го преведем като неизвратеняшки демокрации - в които властта още е в ръцете на мнозинството, а не на нагли и гнъсни малцинства. По темата - заставайки на страната на държави като Полша или Унгария или Чехия - администрацията на Тръмп застава на страната на НОРМАЛНОТО - колкото и да не понасям поляците заради мерзостта им и заради болното им русофобство. Опитвал се да разцепи Европа - ами за САЩ - ЕС е съперник, това е ясно. За Байдън (ако с някаква мащабна измама стане президент) не знам - от една страна той беше вице на обонгото и нямам спомен да се е противопоставял на престъпните макар и индиректни атаки срещу Европа - да не забравяме, че ЕС е залят с орди диви мигри благодарение на военните престъпления на обонгото. От друга страна - байдън ще бъде по-строг и агресивен с Китай и особено Русия - защото това са големи държави и лесно се намират на картата, дори от кьорав *** - ама я да намери - байдън - Австрия например или Дания или Холандия на картата?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 1
Моабет да става
преди 3 години
Ето почнаха намесите в изборният процес на независимите САЩ.След верме ще се създаде сенатска комисия която да проверява как Европа незаконно е повлияла на изборите в полза на Байдън.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 1
nobel
преди 3 години
..... в полза на суверенна Европа? .... Ама това означава ли, че Европа в момента НЕ Е суверенна? И трябва да чакаме да дойде Байдън, та да и даде малко суверенитет
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 5
ing5rov
преди 3 години
блумбърговите мокри сънища ... и кат се събудят , Тръмпа на втори мандат ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 4
дядя Вова
преди 3 години
Победа на Байдън не само ще подобри отношенията с Германия и Франция, но и ще подтикне Полша и Унгария да търсят помирение с БрюкселШвепсссссс.сссс...ссс...сс..с....с....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още