IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо Тръмп призова за бойкот на Goodyear?

Книжата на производителя на гуми загубиха почти 2 на сто във вчерашната сесия

14:33 | 20.08.20 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп призова за бойкот на американския производител на гуми Goodyear, тъй като компанията  поставяла в неизгодна позиция неговите привърженици. 

Компания забрани на служителите си да носят шапки с лозунга „Направете Америка велика отново" (Make America Great Again - MAGA), изтъкна президентът в Twitter като причина. Той също така щял да се застъпи за замяната на гумите Goodyear на президентския си седан с продукти на друг американски производител, заяви по-късно Тръмп.

Причина за действията на Тръмп са медийни публикации, според които по време на обучение в завод на Goodyear в щата Канзас шапките с този надпис са били обявени за „неприемливи“. Тръмп заложи на слогана „MAGA“ още по време на предизборната кампания през 2016 г. с обещанието да върне на Америка предишното ѝ величие. 

Според снимка на презентационен слайд с логото на Goodyear, публикувана в интернет, символите на движението „Black Lives Matter”, което осъжда полицейско насилие срещу чернокожите, обаче са били разрешени, както и символите „Pride” за толерантност към хората с различна сексуалност. От друга страна, не са били разрешени изявления в подкрепа на контра-движенията „Blue Lives Matter", която подкрепя полицията, и „All Lives Matter", която твърди, че расизмът срещу чернокожите не трябва да бъде специално подчертан.

„Купете по-добри гуми за много по-малко пари!“, написа още Тръмп. След това в Twitter бяха публикувани снимки, на които се виждат гумите на президентската му лимузина с логото на Goodyear. Според по-ранни медийни публикации гумите на превозното средство с прякор Beast са високотехнологичен продукт по поръчка, който не би бил лесен за подмяна.

Goodyear е американска компания със седалище в щата Охайо с над 60 000 служители. В предизборната си кампания Тръмп включва и защита на интересите на местната икономика. Първо говорителката на Тръмп Кейли МакЕнани, а след това самият той, оправда през деня призива за бойкот за забраната на символите на „Blue Live Matters“. 

Служителите трябва да могат да носят това, което искат, каза Тръмп. В оригиналния си туит обаче той се позовава само на лозунга „MAGA”, който се вижда главно на бейзболни шапки.

Goodyear подчерта в цитирано от Bloomberg изявление, че служителите обикновено са помолени да се въздържат на публични места от изразяване на подкрепа за политически партии или кампании. От друга страна им е позволено да работят за равенство и против расово мотивирана несправедливост. Goodyear подкрепяла както равенството, така и полицията.

В същото време компанията поясни, че представеният презентационен слайд с логото на компанията не е материал, произведен или разпространяван от корпоративните офиси. „Те не отрекоха, че тази снимка е показана в някой от техните заводи", заяви МакЕнани след изявлението на компанията и поиска от Goodyear допълнително разяснение.  

Книжата на Goodyear затвориха сесията със спад от почти два процента - след туита на Тръмп първоначално се сринаха силно, но след това до голяма степен се възстановиха от удара в хода на търговията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:35 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 6
petrg5s
преди 3 години
Щото е ***
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 5
Dr. Vatnikov
преди 3 години
Като се направиш на повече католик от папата и става смешно.Заемането на крайно политически позиции в бизнеса никога не е добра идея.Да не говорим, че основните потребители на скъпи гуми не са черните...живо харакири си е това.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 3
Императорът
преди 3 години
Браво Бойчо, добре е че неп ропуснахте тая новина, която най-добре показва към каква бездна тласка Америка кликата на така наречените "демократи" и всичките им подлoги. Значи според Goodyear те защитават "равенството", забранявайки лозунгът "ВСИЧКИ животи имат значение", но допускат нигъро-расисткият "Black Lives Matter ???? Тоест излиза, че уж "всички са равни", но белите и техният живот нямат значение ???? Е, ако в САЩ все още има закони, цялото ръководство на тая компания трябва да бъде арестувано и изправено пред съда !!! А аз се надявам всички бели и въобще всички честни хора незабавно да спрат да купуват нейните продукти. Как може да купиш каквото и да е от някой, който открито заявява, че животът ти не струва нищо? Отделно - целият мениджмънт на Goodyear е от БЕЛИ. Ако зависеше от мене, тия *** направо щяха да получат избор - или въже, или екстрадиция в централна Африка !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още