IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай увеличава усилията да се освободи от американското технологично господство

Най-силната икономика в Азия може да се сблъска с катастрофални последици, ако Доналд Тръмп забрани на Intel да продава процесори на Пекин

11:01 | 24.08.20 г. 14
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Akos Stiller/Bloomberg</em></p>

Снимка: Akos Stiller/Bloomberg

Тъй като „технологичната война“ между САЩ и Китай придобива все по-големи мащаби, инвеститорите залагат на усилията на Китай да замени американските технологии със свои за обособяване на мрежи в държавния сектор.

През последните месеци местните китайски власти и държавните компании, като China Telecom, обявиха планове и поръчки, насочени към насърчаване на местна технологична екосистема, която да измести технологиите на американски производители като Intel, Microsoft, Oracle и IBM, съобщава Ройтерс.

Индексът, следящ търговията с акции на китайските IT компании – CSIINT, се е повишил с близо 30% през тази година, удвоявайки стойността си спрямо показателя на сините чипове.

„Виждаме засилени действия на САЩ спрямо Китай и очертаваща се тенденция на „един свят, две системи“, коментира ситуацията Ву Кан от Soochow Securities Co, който инвестира в местни технологични компании, включително в China National Software & Service Co Ltd, China Greatwall Technology Group и Пекин Kingsoft Office софтуер. 

„Всеки сегмент, който е изправен пред рискове от загуба на синхрон, предоставя големи инвестиционни възможности“, посочва той.

Някои пазарни наблюдатели предупреждават, че на китайските технологични компании ще им трябват години, за да настигнат при търговията с акции утвърдените играчи от САЩ. Но Ву споделя, че ценовите нива на книжата на китайските компании са оправдани заради потенциала за растеж и пряката подкрепа на правителството.

Наскоро администрацията на президента на САЩ Доналд Тръмп задълбочи ограниченията за китайската телекомуникационна компания Huawei Technologies и санкционира азиатските приложения TikTok и WeChat. Вашингтон също така въведе инициатива „Чиста мрежа“ за изключване на китайските технологични компании, които се възприемат като заплаха за националната сигурност на САЩ.

На фона на американския натиск китайските доставчици са готови да се борят за по-голям дял от местния пазар, смята Дзи Лу, ръководител „Научни изследвания“ в Robeco.

"Китай ще увеличи инвестициите и интензивността на научноизследователската и развойна дейност за критични индустрии като полупроводниците", добавя Лу.

Dongxing Securities прогнозира, че преоборудването ще осигури около 1 трилион юана (144,46 млрд. долара) през следващите три години на местните доставчици.

Китайските власти бързат да създават индустриални сдружения, които да насърчават използването на технологиите за обработка, като Kunpeng на Huawei.

Миналата седмица дъщерното дружество на China Unicom Wuchang сключи партньорство с Huanghe Technology, което създава и поддържа сървъри и персонални компютри, използващи Kunpeng технологиите. През май IT дистрибуторът Digital China заяви, че изгражда съоръжения за производство на персонални компютри и сървъри, използващи процесори Kunpeng.

Също през май China Telecom заяви, че ще закупи до 56 314 сървъра през 2020 г., като една пета от тях използват чипове Kunpeng и Hygon Dhyana, които се конкурират с американските продукти на Intel и AMD.

„Китай трябва да насърчава местното заместване (на американски с китайски продукти), за да избегне задушаване дори и при факта, че сегашните технологии на страната да изостават значително“, изтъква Джан Чи от Xin Ding Capital.

Около 95% от китайските сървъри използват процесори на Intel.

Според Джан Китай ще се сблъска с катастрофални последици, ако „Тръмп забрани на Intel да продава процесори“ на азиатската страна.

Джан очаква китайските правителствени агенции да заменят всички компютри, които използват американски чипове, с китайски такива през следващите пет години.

National Software & Service, която произвежда операционни системи, конкуриращи се с Windows на Microsoft, и процесори, подобни на тези на IBM и Oracle, очаква приходите ѝ за тази година да се повишат със 70 на сто до 10 млрд. юана.

Beijing Kingsoft Office Software отчете тази седмица 143-процентен скок на печалбата за първата половина на 2020 г., като заяви, че необходимостта на Китай от информационна сигурност ѝ е помогнала да увеличи продажбите си.

В същото време Beijing Baolande Sotware Corp също вижда в правителството и представителите на финансовия сектор двигатели за растеж, които търсят начини за заместване на американските технологии с местни, което подтиква китайските технологични компании към по-сериозни инвестиции.

Но според Брайън Бандсма, портфолио мениджър във Vontobel Asset Management, възможностите за търсене на заместители са ограничени, като се има предвид по-малкото конкурентни китайски предложения и дългите процеси за усвояване на местните технологии.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:12 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

14
rate up comment 1 rate down comment 2
zelka007
преди 3 години
какво за новите самолетоносачи бре ... :))) ... на първият тече сертифициране , някъде четох , че вече е минало повече от 50% и вероятно '21 или '22 застъпва на дежурство . вторият го пуснаха на вода , продължава дооборудване и морски изпитания . корабостроителницата в нюпорт е получила поръчката за третият и четвъртият , получили са парите и започват изграждането на първите секции ... :))) ... и вероятно ще са готови и сертифицирани преди да е завършил ремонта на кузя , ако не потъне дотогава или се подпали отново ... :)))поръчките за Ф-35 са с график години напред , модерна бойна система 5-то поколение , в употреба . не е като су57 без поръчки и без да е 5-то поколение , даже русиянската армия не го иска , то какво да го иска , запонаха да падат в тайгата и построените прототипи ... :)))а зумвалтите какво те притесняват ... че матушката не може да произведе толкова технологични разрушители ли ?! ... и да ги въоръжи ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 3 rate down comment 3
khao
преди 3 години
сега па ще ходим у шанхай зада гледам високотехнологични пушаци от тецове :):) Иначе сериозно, Китай имат още много ориз да изядът докато стигнат нас-европейците и САЩ !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 1 rate down comment 5
terziеv
преди 3 години
Лудост е тази статия. От години технологичното господство е в Китай. И дума не може да става за някаква конкуренция. Който е ходил в Шанхай, после САЩ и Европа му изглеждат все едно са в 19 в.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 0 rate down comment 5
terziеv
преди 3 години
Лудост е тази статия. От години технологичното господство е в Китай. И дума не може да става за някаква конкуренция. Който е ходил в Шанхай, после САЩ и Европа му изглеждат все едно са в 19 в.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 2 rate down comment 0
mrynmryn
преди 3 години
Aз чакам следващата статия за оръжия, да говоря за кухненските ножове на хенкелбах със сертификат за качество от суис куолити контрол, кажи-речи ще е същото.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 4 rate down comment 0
Стоян Петров
преди 3 години
Щом процесорите не са ''Баикал" или "Елбрус", има право да пише самолети и самолетоносачи. За Интел и АМД може да пишете, а за "Байкал" и " Елбрус" не може??? Така ли???PS САЩ ще продадат "калпaви" Ф-35 на Япония за сума която е равна на целия оръжеен износ на русия за година. Това наистина е друга тема.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 3 rate down comment 1
mrynmryn
преди 3 години
Ми пиши под статията за самолетоносачи, а не под тая за процесори.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 3
дядя Вова
преди 3 години
технологично господство > не може да е само процесориНе бъди кон с капаци...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 2
mrynmryn
преди 3 години
Пак ти казвам, прочети статията. Къде са самолетоносачи, къде са процесори.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 3
дядя Вова
преди 3 години
Виж как стоят делата със самолетоносача Д. Форд, проекта Замволд, Ф-35.... чисто американско дело трошитрилиончета...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още