IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

За какво харчи парите си Илон Мъск?

Четвъртият по богатство в света има големи инвестиции в имоти

13:37 | 22.08.20 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Patrick T. Fallon/Bloomberg</em></p>

Снимка: Patrick T. Fallon/Bloomberg

Нетното богатство на Илон Мъск расте през 2020 г., след като цената на акциите на Tesla се увеличи почти четири пъти от началото на годината, пише CNBC.

Мъск притежава около 20% от книжата на Tesla – дял, който е на стойност над 50 млрд. долара, твърди компанията за пазарни проучвания Wealth-X. Нетното богатство на Мъск според същата компания възлиза на 66,7 млрд. долара. Останалата част от нетното състояние на предприемача включва дял в частния космически стартъп SpaceX, който Wealth-X оценява на 15,3 млрд. долара, както и средства в брой и други притежания, включително имоти за милиарди долари.

Милиардерът и главен изпълнителен директор на Tesla е и главен изпълнителен директор на SpaceX, както и основател на The Boring Company. Той се изкачи нагоре в класацията на милиардерите благодарение на ръста на цената на акциите на Tesla. Сега той се нарежда на четвърто място в Bloomberg Billionaires Index. Това е значително постижение за Мъск, който през май миналата година беше на 46 място в същата класация.

Как точно харчи Мъск богатството си?

Имоти

Когато не се занимава с управлението на няколко компании, Мъск е особено активен на пазара на недвижими имоти. След като в началото на май той туитна, че планира да разпродаде всичките си физически притежания и „да не притежава къща“, няколко имота, собственост на милиардера, достигнаха до пазара, включително огромно имение в Хилсбороу, Калифорния – скъпа локация в района на Сан Франциско. Имотът, който включва имение в средиземноморски стил с 10 спални, построено през 1916 г., беше с цена от близо 35 млрд. долара.

Според Wall Street Journal през юни Мъск е продал имение със седем спални в Бел Еър, Лос Анджелис, за 29 млрд. долара. Купувачът е китайският технологичен милиардер и главен изпълнителен директор на NetEase.com Уилям Динг.

На база на оценката на активите на Мъск, направена от Wealth-X, милиардерът все още притежава поне четири имота в района на Лос Анджелис, които струват поне 40 млн. долара взети заедно.

Филантропия

През 2012 г. Мъск се присъедини към личности като Уорън Бъфет и Бил Гейтс, които подписаха The Giving Pledge – обещание да дадат по-голямата част от богатството си за благотворителни каузи през своя живот.

През 2015 г. Мъск дари 10 млн. долара на Future of Life Institute, който има за цел да се увеи, че технологията за изкуствен интелект е „в полза на човечеството“. А през 2016 г. се твърди, че е дарил акции на Tesla на стойност 255 млн. долара на собствената си благотворителна фондация – Musk Foundation.

Важно е да отбележим, че разследване на The Guardian от 2019 г. разкри, че макар Musk Foundation да е дарила милиони долари на близо 160 благотворителни организации за близо две десетилетия, тя е дала пари и на училищата, където са учили децата на Мъск, на благотворителна организация, управлявана от брата на Мъск и за скулптура, за която се твърди, че е била запалена на фестивала Burning Man през 2013 г.

През 2018 г. Bloomberg писа, че Мъск е направил анонимни дарения за над 6 млн. долара на групата за опазване на околната среда Sierra Club. Мъск е помолил групата да публикува тези дарения, за да отговори на критиките след даренията си за над 88 хил. долара на републикански политици по същото време.

Последна актуализация: 11:57 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 9 rate down comment 2
ing5rov
преди 3 години
журналята на инвестора отдавна са за едно изпитче по обща култура ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 15 rate down comment 0
nradev
преди 3 години
А бе журналистите ,вие познавате ли числата. Какви са тия къщи по 35 милиарда.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 10 rate down comment 1
nobel
преди 3 години
Според мен сега вече може направо да си купи Марс
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 16 rate down comment 0
ssaki
преди 3 години
Браво на Елон Мъск! Щом е имало кой да му плати 64 *милиарда* долара (35 + 29) за два имота - разбира се, че ще ги продаде :D Сега може да купи НАСА и да му останат пари за гориво до Марс
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 1
khao
преди 3 години
фейк заглаеие на тъъпа статия...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още