IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как фирмите ще излязат на борсовия пазар на ток от 1 октомври?

За тези, които не излязат на свободния пазар, цената на електроенергията може и да е по-висока, предупредиха специалистите

10:57 | 19.08.20 г. 1
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

От 1 октомври всички фирми трябва да излязат на свободния пазар на електроенергия и да купуват ток. Промяната засяга близо 300 хиляди небитови потребители. За тези, които не излязат на свободния пазар, цената на електроенергията от 1 октомври, може и да е по-висока, предупредиха специалистите.

Темата коментираха по БНТ енергийните експерти Павлин Павлов и Антон Иванов.

Има около 50 хиляди фирми, които вече са на свободния пазар, но сега нормативно с последните промени в Закона за енергетиката всички, които потребяват стопански ток, трябва да излязат на свободен пазар, заяви енергийният експерт Павлин Павлов. 

Клиентът трябва да подпише договор и да го изпрати на търговеца. След това търговецът извършва цялата тежка процедура по смяната на доставчик, разясни процедурата Павлов.

Крайният клиент ще има един договор, а търговецът на електроенергия има съответен договор с мрежовото дружество, което урежда всички въпроси с доставката, добави Антон Иванов, енергиен експерт.

Слаба е информираността на потребителите за тази промяна. Има информация на страницата на Комисията за енергийно и водно регулиране и Министерство на енергетиката, обясни Иванов.

Това е по-различен пазар със своя специфика и ще е труден първоначалният избор, каза той.

Дори физически лица, които имат например сладкарница на свое име, ще трябва да излязат на свободния електроенергиен пазар, след като потребяват стопански ток, отбеляза Павлин Павлов.

Най-важното е, че хората излизат на динамичен пазар, където цената се променя. Цените се определят по обективни показатели, но неудобство в началото ще е трудното прогнозиране на цената годишно.

Ето защо договорите са два типа – с динамични цени за големите фирми, и с фиксирани цени за поне 12 месеца за по-малките потребители.

До 10 септември е срокът за подаване на заявления за смяна на доставчика, поясниха експретите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:20 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
Спящият бик
преди 3 години
Малките фирми са толкова неподготвени за тази процедура, чакат ги толкова капани, че след като свърши дъвката "еди-колко си дни от началота на протеста", журналистите ще получат нова по тази тема, която да разтягат от сутрин до вечер.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още