IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

SpaceX набра 1,9 млрд. долара капитал

Сега компанията на Илон Мъск е оценена на 46 млрд. долара

09:35 | 19.08.20 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Austin Barnard/Bloomberg</em></p>

Снимка: Austin Barnard/Bloomberg

Компанията на милиардера Илон Мъск SpaceX набра 1,9 млрд. долара ново финансиране, сочат документи до регулаторите, цитирани от Ройтерс.

Това е най-големият единичен кръг за набиране на капитал от страна на компанията за космически експедиции, става ясно от данни на PitchBook.

Bloomberg, която писа за набирането на средства по-рано миналата седмица, твърди, че частната космическа компания ще достигне стойност от 46 млрд. долара след трансакцията. Медията се позовава на запознати с въпроса източници.

Финансирането е получено в момент, в който SpaceX бърза да изгради своето сателитно „съзвездие“, за да започне да предлага интернет до края на 2020 г. Компанията пусна единадесетата си партида от сателити във вторник, като вече управлява 600 сателита в нискоземна орбита.

В началото на август капсулата на SpaceX Crew Dragon завърши първата си двумесечна мисия, превозвайки двама астронавти на НАСА. През октомври се планира започването на рутинни мисии с хора до Международната космическа станция.

Междувременно SpaceX конструира прототипи в Бока Чика, Тексас, на своя космически кораб Starship и ракетата Super Heavy. Компанията планира през 2023 г. да осъществи полет с японския милиардер Юсаку Маезава и неговите гости - в рамките на първия частен космически туризъм, с полет, който ще обикаля около Луната. 

На 4 август прототип на Starship, наречен SN5, летя на височина около 500 фута, преди да кацне успешно. SpaceX в крайна сметка планира да лети с до 100 души на борда на 120-метровия кораб до Луната и Марс.

Вчера Мъск стана четвърти по богатство в света, след като друга негова компания – Tesla, записа 11% ръст на цената на акциите по-рано и това увеличи състоянието на предприемача до 84,8 млрд. долара. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:11 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 1 rate down comment 4
0pk
преди 3 години
Сглобяват ракета на стартовата площадка с кран, колко да са високи тхнологиите :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 6
khao
преди 3 години
объркал си темата, тия неща ги пиши в статиите за биткоин, злато и тнт.тук е тема за високи технологии, космос ... , които за разлика от руските наистина работят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 4
Dr. Vatnikov
преди 3 години
Нещо бъркаш цифрите...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 3
mick
преди 3 години
Да не говорим, че като минат през уж частните банки тия 7-8 трилиона стават поне 5 пъти повече заради банкирането с частичен резерв и почти никаквите задължителни резерви. Дъжд, не ами потоп от долари се изля в щатите последните месеци, че и по света.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 3
mick
преди 3 години
Истински, колко да са истински? ФЕД напечата 8 трилиона и ги раздава през истински инвеститори на правилните корпорации. Уж държавата не се меси в частните фирми, обаче налива трилиони на правилните места. Няма да се учудя, ако всички тия супер големи корпорации да са само на хартия частни, а реално да са държавни по един или друг начин.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 1
khao
преди 3 години
искаха само един, ама много желаещи... говориме за истински инвеститори, не вложители тип императрицата. :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още