IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Байдън официално бе номиниран за кандидат-президент

Той е марионетка на радикалното ляво движение, което се стреми да изкорени напълно границите на Америка, предупреди Тръмп

08:18 | 19.08.20 г. 15
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Джо Байдън официално получи номинацията на демократите. <em>Снимка: Brian Snyder/Reuters/Bloomberg</em></p>

Джо Байдън официално получи номинацията на демократите. Снимка: Brian Snyder/Reuters/Bloomberg

Американските демократи номинираха Джо Байдън за свой кандидат за Белия дом. Както се очакваше, бившият вицепрезидент на САЩ получи необходимия брой гласове на делегатите във вторник вечерта (местно време) на виртуалния партиен конгрес. Той ще се изправи срещу президента на САЩ Доналд Тръмп в изборите на 3 ноември.

„Това означава целия свят за мен и семейството ми“, каза Байдън. „Благодаря, благодаря, благодаря”. 77-годишният ще говори в края на партийната конференция в четвъртък (местно време) във Уилмингтън, Делауеър, и официално ще приеме номинацията.

След поредица първични избори Байдън вече обяви в началото на юни, че има всички гласове, необходими за осигуряване на кандидатурата на партията. Настоящият държавен глава Тръмп ще бъде официално определен за кандидат на републиканците на партийна конференция през следващата седмица.

Поради пандемията на коронавируса демократите трябваше да променят плановете си за партийния конгрес. Първоначално срещата бе планирана в голяма зала в Милуоки, Уисконсин - с десетки хиляди гости. Четиридневното традиционно мегасъбитие беше свито до по два часа на ден, което се излъчва по много телевизионни канали и онлайн. Само няколко представители на демократите са на място в зала, предаде Ройтерс. 

По време на гласуването за номинацията представители на щатите и областите на САЩ обикновено обявяват разпределението на гласовете на делегатите - и използват повода, за да отправят политически искания или да хвалят родината и щатите си. Тази година процедурата беше в компресиран вид - видеоклипове от отделните части на страната напомнят на гласуването и присъждането на точки при конкурса за песен на Евровизия. Изказванията на политици, активисти или служители се въртяха около плановете на Байдън за икономиката и преживяванията по време на пандемията - имаше и критика към Тръмп.

Например бившият президент Бил Клинтън осъди политиките на управляващите. „Тръмп казва, че сме световни лидери. Е, ние сме единствената голяма индустриализирана нация, чийто дял на безработица се утрои. Във времена като това Овалният кабинет трябва да бъде команден център. Вместо това прилича на център на буря. Има само хаос”. Само едно нещо никога няма да се промени - решимостта на Тръмп да отхвърля отговорността и да прехвърля вината върху другите. Напразно търсим отговорност, каза още Клинтън.

Американците знаели какво да очакват през още четири години управление на Тръмп: обвинения, тормоз и деградация. Кандидатът за президент на демократите Байдън, от друга страна, предлагал на американския народ икономическо възстановяване към по-добро. „Нашата партия е единна, че ви предлагаме много различен избор: президент, който да работи. Човек на земята, който си върши работата. Човек с мисията да поеме отговорност, а не да обвинява другите; фокус, а не разсейване; обединение, а не разделяне. Изборът ни е Джо Байдън”, каза още Клинтън. 

И бившият президент на САЩ Джими Картър също призова за това Байдън да бъде избран. "Джо Байдън трябва да бъде следващият ни президент", каза Картър в аудио изявление. "Заслужаваме човек с почтеност и преценка, някой, който е честен и справедлив, някой, който отстоява това, което е най-добро за американския народ”. 95-годишният демократ Картър е най-възрастният жив бивш президент на страната.

Бившият президент Барак Обама поздрави Байдън за номинацията. “Поздравления, Джо. Гордея се с теб“, написа 59-годишният във вторник вечерта (местно време) в Twitter. Той коментира туит на Байдън, който написа: „За мен е честта на живота ми“ да приема президентската номинация на демократите.

Американският президент Тръмп от своя страна предупреди своите привърженици във вторник, че радикалната левица ще вземе властта в случай на негов провал на изборите. "Джо Байдън е марионетка на радикалното ляво движение, което се стреми да изкорени напълно границите на Америка", заяви републиканът по време на посещение в граничния град Юма, Аризона. „Те искат да съборят стената, не искат граници“. Демократите били срещу стената на границата с Мексико. Но не и за отварянето на границите.

Байдън иска да обедини отново САЩ 

Байдън обещава да обедини страната като президент. Той възнамерява да поведе нацията извън пандемията на коронавируса и да възстанови икономиката, която беше силно повредена от кризата. Той също така обещава да работи за повече справедливост и да се противопостави на системния расизъм.

77-годишният Байдън беше вицепрезидент при управлението на Барак Обама в продължение на осем години. Негов подгласник ще бъде калифорнийският сенатор Камала Харис, която в случай на победа би била първият чернокож вицепрезидент на САЩ. Очаква се Хариса да бъде номинирана в сряда (местно време) и след това да произнесе речта си за номинация. Байдън обмисляше десетки жени за „Running Mate“.  По време на всенародния дебат за расизма и насилието на полицията върху него се засили натиск да избере  жена, която не е белокожа.

В редица национални анкети Байдън изпреварва президента Тръмп. Заради сложната избирателна система обаче анкетите имат ограничена информативна стойност. Досега Байдън се справя добре с предпазлива предизборна кампания на фона на пандемията. Демократите подчертават своето послание за изпращане на отговорен кандидат в надпреварата за Белия дом. Заради лоялната база на Тръмп те зависят от широка коалиция на привърженици - от разочарованите избиратели на Тръмп до фенове на левите политики. Надеждата е, че умереният Байдън може да обедини всички тях зад себе си.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:57 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

14
rate up comment 4 rate down comment 3
khao
преди 3 години
хахаха, ето... има, не че препоръчвам де... но има!.. въпреки че доналда е също рядко про.тивен тип... като се замисля май последните години изборите на всякъде станаха състезание между противни типчета! ужасТ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 5 rate down comment 2
michaelis23
преди 3 години
... Важно е какви сили ще дойдат на власт, не толкова личността на президента. Това ще предопредели и бъдещето на Европа." ----------------------------------------------------------------ами това казах и аз на по-*** език, но и в двата случая няма да е добре за нас. Айде при случая Тръмп ще се еманципираме малко повече от тях, но не значи че Американците ще ни пуснат аванта, т.е. на Германия (с подизпълнител Франция) защото тя е ЕС останалите са зрители ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 5 rate down comment 3
michaelis23
преди 3 години
за сина на Байдън и него самия в разните им схеми предполагам вече са се договорили с който и където трябва, а дали самия Байдън е с деменция или не кръговете които стоят зад него съвсем не ги интересува. Това отговаря ли на написаното от теб ? ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 5 rate down comment 3
serafima
преди 3 години
Това не е отговор на написаното от мене. Това са ваши разсъждения по други свързани теми - глобализма и ролята на САЩ при единия или другия, които, признавам си, не съвсем добре разбрах. Тук само мога да се съглася с вече изказано от наш политолог мнение: "Америка влиза в тежка системна турбулентна криза. Важно е какви сили ще дойдат на власт, не толкова личността на президента. Това ще предопредели и бъдещето на Европа."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 6 rate down comment 3
michaelis23
преди 3 години
и в двата случая не е добре за Европата, с тоя глобализма продължава и врага е Русия, с другия Империализма продъжава и врага е Китай. С Байдъна Европада ше треа да бачка за САЩа (TTIP) с Тромпета същата работа ей Северен Поток 2, нема купуате от там а от нас на тройна цена .... Дали тоя или оня за нас се тая, но света в коя посика ще тръгне вече не е се тая ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 4 rate down comment 4
serafima
преди 3 години
Твоето е дребнавост, която не променя същността. По-важни са другите споменати от мене неща.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 4 rate down comment 2
michaelis23
преди 3 години
Joe BidenРожденна дата: 20. Ноември 1942 (Възраст 77 г.), Пенсилвания, Съединени Американски ЩатиDonald TrumpРожденна дата: 14. Юни 1946 (Възраст 74 г.), Ню Йорк Сити, Ню Йорк, Съединени Американски Щати
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 6 rate down comment 3
serafima
преди 3 години
Бойчо, можеш ли да смяташ? Тръм е на 74 в края на мандата си, а Байдън, който по-точно е на 78 сега, би следвало да бъде на 82-83 в края на мандата си. При това той отсега дава индикации, че или го няма в мисленето по природа, или не е толкова във форма. Освен че е безличен, стои и въпросът със сина му и корупцията, която откриха с него в Украйна и разгневи украинците.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 1
khao
преди 3 години
Дето се вика ...им и други кандидати, обикновено са 5-6... що не гласуват за тях? :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 7
0pk
преди 3 години
Ам да, направо Путин да избират и да се успокоят :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още