IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инвеститорите на финансовите пазари са в най-бичите си настроения от февруари

46% от анкетираните в проучване на Bank of America инвеститори са на мнение, че „това е бичи пазар“

22:00 | 18.08.20 г. 2
Автор - снимка
Създател
<p>
	Снимка:&nbsp;Jeenah Moon/Bloomberg</p>

Снимка: Jeenah Moon/Bloomberg

Инвеститорите на финансовите пазари  са в своите "най-бичи" настроения от февруари насам, когато световните акции достигнаха рекордно високи резултати, тъй като надеждите за ваксина срещу COVID-19 и непрекъснатото възраждане на икономическата активност повишават доверието, показва проучване на Bank of America, цитирано от Ройтерс.

46% от анкетираните от BofA инвеститори са заявили, че „това е бичи пазар“, спрямо 40% за предходния месец. Бичи пазар е такъв, при който преобладаващата тенденция е към по-високи цени, като кратки корекции го прекъсват.

Световните акции поскъпнаха с 51% от най-ниските си нива от средата на март, като добавиха един трилион долара за пет месеца, тъй като инвеститорите заложиха на бързо възстановяване на икономическата активност след рекордни понижения.

От 181 участници в проучването, които управляват активи за половин трилион долара, 79% очакват по-силна икономика. Това е най-високият процент на показателя от декември 2009 г.

Проучването установи, че "най-пренаселената" търговия за четвърти пореден месец е при дългите позиции в американските технологични акции, които са най-добрите бенефициенти на пандемични трансформации в начина, по който хората работят, учат и пазаруват.

Заемането на дълги позиции за злато също е силно предпочитано, като 31% анкетираните заявяват, че металът е „надценен“. Това е най-високият процент на анкетирани, отговорили по този начин от 2011 г.

Но доказателствата за ръста в броя на заразените с коронавирус в някои страни довежда до предпазливост и проучването показа, че „втората вълна“ на пандемията все още се разглежда като най-голям риск за пазарите за пети пореден месец.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:56 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още