IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Марио Драги: Само „добрият“ дълг може да спаси икономиките

Бившият управител на ЕЦБ призова правителствата за икономическо преструктуриране, за да се избегне дългова криза

15:40 | 18.08.20 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка:&nbsp;Alex Kraus/Bloomberg</p>

Снимка: Alex Kraus/Bloomberg

Бившият управител на Европейската централна банка Марио Драги предупреди правителствата да използват мащабните стимули, който са внедрили в борбата с пандемията от коронавирус, за да подобрят икономиките си или да се изправят пред риска от друга дългова криза.

Драги призова за „правдоподобни“ икономически политики, за да се избегне разочарованието сред младите, които ще трябва да платят разходите за борбата с коронавируса. Той също така похвали сделката на Европейския съюз за емитиране на общ дълг за финансиране на възстановяването, предава Bloomberg.

Европейските институции, спестяващите граждани и финансовите пазари ще финансират „добър дълг" само ако средствата се използват за инвестиции в човешки капитал, ключова инфраструктура или изследвания, каза той във вторник.

„Ако обаче дългът се използва за непродуктивни цели, той ще се разглежда като „лош“ дълг и неговата устойчивост ще бъде ерозирана“, каза той и добави: „Ниските лихви сами по себе си не са гаранция за устойчивост“.

Коментарите на Драги бяха направени, тъй като правителствата в световен мащаб - загрижени за нарастващата тежест на дълга - обсъждат дали да разширят подкрепата си срещу кризата. Те се опитват да постигнат баланс между предотвратяването на масовата безработица, която може да причини трайни щети, и преструктурирането на техните икономики за света след пандемията.

Въпреки че бившият управител на ЕЦБ се въздържа от публични изяви след завръщането си в Италия, той редовно се споменава в пресата като потенциален министър-председател или президент, ако страната изпадне в една от периодичните си политически кризи. Италия вече се бе насочила към рецесията преди удара на коронавируса, като се очаква големият й публичен дълг да нарасне допълнително.

Премиерът Джузепе Конте обеща да използва бъдещите европейски средства за основен ремонт на италианската икономика. Но засега правителството се фокусира върху подкрепата на доходите и защитата на работните места в краткосрочен план.

„От години форма на колективен егоизъм кара правителствата да насочват вниманието и ресурсите си към инициативи, които генерират гарантирана и незабавна политическа възвръщаемост“, каза Драги и добави: „Това вече не е приемливо“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:26 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 2
mick
преди 3 години
Печатане на корем. Много е удобно, когато имаш световна резервна валута. Почти няма нужда от икономика.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още