IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ивайло Калфин: Нова Конституция няма да реши проблемите от кризата

Няма желание за развитие на социалната политика, увеличава се разликата между бедни и богати, посочи бившият министър

11:51 | 18.08.20 г. 1
Автор - снимка
Редактор
Ивайло Калфин: Нова Конституция няма да реши проблемите от кризата

„В тази ситуация очевидно има отвличане на вниманието. Не съм чул в обществото да има сериозен дебат. Ако има кризисен период, той ще е есента и зимата. Цялата тема с Конституцията няма да се случи, тя просто отвлича внимание. Това е мнението на бившия социален и външен министър Ивайло Калфин, изказано в ефира на Bulgaria ON AIR.

Той е убеден, че нова Конституция няма как да реши проблемите от икономическата и социалната криза заради коронавируса.

Той подчерта, че българинът трудно излиза на протест, а демонстрациите не са първите подобни.

"Очевидно е преляла чашата и хората няма лесно да се приберат в дома си. Никога не е имало успех, когато управляващите искат още един шанс за няколко месеца. България е единствената страна, в която се увеличава разликата между най-бедни и най-богати, което ще доведе до тежки последици", смята той.

Според Калфин няма цялостна концепция на кого и как се дават пари. По думите му допълнителни пари за пенсионерите ще има до ноември. Той препоръча да се преизчислят пенсиите, за да не зависят те от личното благоразположение на премиера.

Бившият министър препоръча мерките да бъдат „таргетирани“ и да получат помощ фирми и хора, които имат действително имат нужда, с яснота в кои сектори са те.

"Зимата действително ще бъде трудна. Пари има, те са ясно разписани, но се раздават като бонбонки, докато обикаля премиерът с джипа. ГЕРБ заприлича на всички останали партии", коментира още бившият министър.

Калфин пресметна, че парите заради пандемията, осигурени от държавата и ЕС, които са около два милиарда, не се разпределят правилно от администрацията и с това темпо ще се дават до края на следващата година. Той препоръча да се направи стратегически план за европейските пари, които в следващите седем години да променят държавата.

Бившият министър настоява политиката да се прави с ясни цели, а в нея трябва да влизат млади лица.

"Няма желание за развитие на социалната политика. В България се появяват формации с доста размита политическа физиономия. Подозирам, че надали ще видим нещо много различно в следващия парламент", прогнозира още Ивайло Калфин и се надява на по-активно гражданско общество.

Как чужденците виждат протестите в България? Как да се прави политика за привличане на инвеститори? Къде трябва да е линията на бедност в България? Какви са рисковете при свикване на Велико народно събрание? Какви ще са резултатите от следващите избори?

Вижте целия разговор във видео материала на Bulgaria ON AIR.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:55 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 1
Shadow1
преди 3 години
Конституцията няма да реши проблемите на икономиката да, но ако този човек живее в пещера и не е забелязал, ще припомня че не само икономиката има проблеми в държавата. Върховенството на закона е под въпрос. А без закони каква икономика ще градим. Дори на селската сергия за зеленчуци й трябват ред и право за да осъществява търговия иначе вдичко ще потъне в анархия. Така че какво по-добро от това да започен от основите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още