IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Беларус дава на ЕС шанс да заяви геополитическа позиция

Съмненията за опорочени избори в бившата съветска република дават на ЕС възможност да покаже каква роля иска да играе в развиващия се свят

10:44 | 18.08.20 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Европейският съюз има проблем точно на прага си и това може да се окаже извинението, което чака, за да нададе глас най-накрая.

Когато 27-те лидери на страните членки в блока решиха да прекъснат лятната си почивка, за да проведат конферентен разговор в сряда за последствията от президентските избори в Беларус, те знаеха, че залогът не е само поредният изблик на гняв срещу антидемократични практики. Съмненията за опорочени избори в бившата съветска република дават на ЕС възможност да покаже каква роля иска да играе в развиващия се свят, посочва Bloomberg в свой материал.

След като излезе от едно десетилетие на постоянни вътрешни кризи – от дълговия хаос в еврозоната до излизането на Великобритания от блока – ЕС се оказа хванат в конфликта между САЩ и Китай, а старият неприятел Русия продължава да причинява неприятности. След като вече не може – а в някои случаи и не иска – да се възползва от американската сила, ЕС се надява на самостоятелност.

„Това, което виждаме в Беларус не е приемливо“, заяви председателят на Европейския съвет Шарл Мишел в писмо до европейските лидери.

Но като изключим символизма, има определен таван за възможните им действия и втвърдяването на тона остава основно оръжие в арсенала. Външните министри на блока вече се съгласиха да започнат работа по санкции, въпреки че европейските лидери могат да решат да ускорят процеса.

Ролята на Русия

Според представител на ЕС в Брюксел ръководството на блока смята, че отговорът на ситуацията е прекалено скромен, най-вече по отношение на ролята на руския президент Владимир Путин, която той може да изиграе в подкрепа на белоруския си колега Александър Лукашенко. „Не трябва да има външна намеса“, заяви Мишел в своето писмо.

Източноевропейските държави, които са близки географски до Беларус, са настояли за конферентния разговор в сряда, но като цяло на Шарл Мишел не му е трябвало много убеждаване, посочват представители на ЕС.

Той и председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен започнаха мандата си в края на миналата година с екипи, които отразяват преоткрития фокус върху международните въпроси и макар че коронавирусът попречи на плановете им, тяхната визия не се е променила.

Върховният представител на ЕС за външна политика и сигурност Жозеп Борел в миналото също е показвал готовност да говори открито, въпреки че и неговите правомощия са ограничени.

„Тези мирни демонстрации имат ясни искания – освобождаването на всички незаконно задържани хора, преследването на отговорните за полицейското насилие и провеждането на нови президентски избори“, заяви Борел в изявление от понеделник, като подчерта, че ЕС стои зад населението на Беларус, което иска промяна.

Конферентният разговор в сряда ще покаже как ЕС може да действа, когато вярва, че дадена граница е премината, както и готовността на блока да се изправи директно срещу Путин, посочва представител на ЕС.

Според друг, въпреки че резултатът от разговора трябва да е повече от просто изявление, то трябва да има и баланс между взимането на мерки, които да изпратят силен сигнал, и контрапродуктивни действия, които да направят намирането на решение по-трудно.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:32 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

4
rate up comment 2 rate down comment 0
serafima
преди 3 години
Наистина ли не схващате приликата между Лукашенко и наш Лукашенко - борисов. Дори и речите им са досущ същите.С тази разлика, че ЕК веднага се мобилизира да дава санкции на Беларус и си ТРАЙКА за нетърпимостта на хилади хора, предимно млади и образовани, вече 41 дни на площада към нашия ЕК куртизанин, а иначе безпросветен ***, грубян, хулиган, крадец, лъжец, мутра-милиционерска-сикаджийска. Всичко това Меркел и другите го знаят (куче, ама наше куче). България е най-бедната страна в ЕС, с най-разпространена корупция и с индекс свобода на словото 111, като преди управлението на борисов беше 38. Трагедия!Това е чиста проба двоен стандарт. ЕС си е тръгнал и без това надолу. За което много съжалявам. Толкова потенциал имаше в този проект! Тюхкаха се за излизането на ОК и Брекзит. Има още МНОГО да се тюхкат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 1
Zlato
преди 3 години
Това ли е определящо, защото и в Беларус ще има избори след пет години :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 4
Стоян Петров
преди 3 години
Случайно да си чувал, че през пролетта ще има парламентарни избори?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 2
Zlato
преди 3 години
И в България исканията са за нови избори, но явно на Борел българският му куца. За сметка на това руският му е перфектен. Както казват в Русия, а явно и в ЕС: "He is son of a bitch, but he is our son of a bitch" :)))Тези мирни демонстрации имат ясни искания освобождаването на всички незаконно задържани хора, преследването на отговорните за полицейското насилие и провеждането на нови президентски избори
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още